Jordabalken reglerar att man som fastighetsägare inte får skapa olägenhet för en annan fastighet. Så länge det inte finns något servitut som säger att grannen får avleda till/via din fastighet så har du rätten på din sida.
Sedan kan va-huvudmannen endast påpeka vart fastigheten FÅR släpps sitt dagvatten (alltså inte vart denne INTE får släppa). En byggnadsingenjör på Byggnadsförvaltningen (eller vad den benämns i din kommun) kan också påtala hur det ska vara kopplat.
Men tyvärr är det en civilrättslig fråga er emellan om denne inte gör rätt. Jättejobbig men tyvärr väldigt vanlig fråga.
Om grannen börjar snacka om att denne får pumpa ena sidan av huset för att få ut till servisen så är en dagvattenpump en tämligen liten kostnad, finns på biltema eller liknande ställen.
Önskar dig lycka till!
 
  • Gilla
Missad och 1 till
  • Laddar…
Anledningen att han riktar det mot ditt hus istället för åt "höger" är väl bara för att han vill ha så lite som möjligt mot hans eget hus. Så egentligen gör väl grannen inget fel i det han gör nu. Men där emot det han gjorde innan att släppa ut det på din tomt får han inte göra.
Kan ni inte komma fram till något gemensamt för bådas del att du kanske frågar honom om han inte kan överväga en stenkista ,som du kan hjälpa till med som placeras där vattnet släpptes ut innan, fast på hans sida då givetvis :)
Sånt här med grannar kan vara svårt, man vill ju gärna hålla sig sams också.
 
  • Gilla
Missad och 3 till
  • Laddar…
Varför har detta problem uppkommit nu, borde det inte varit ett problem under de år som huset har stått där?
Hur många år har det varit utan problem?
 
Jo men ännu bättre hade vart om röret gick åt andra hållet där hans gräsmatta är 15meter och där han sa att det skulle gå..

Anledningen till att det inte var nått problem innan var att varken han eller vi visste om att vattenröret gick ut på vår tomt (då ingen av oss byggt husen från början) där röret gick ut var det tät skog när vi flyttade in och som vi nu har fällt. (Är nyinflyttade)

Eftersom vi ändå har fällt träd på tomten för deras skull, haft överseende med att hans vatten och el till garaget ligger på vår sida om tomtgränsen (råkade gräva av vattnet då vi skulle ta upp en gammal häck och tog alla omkostnader för det) mm så tycker jag att han kunde vara lite justare och lägga om vattnet som han sa från början.

Men får se vad han säger när vi pratar med honom, det kanske går smärtfritt. Vill bara lägga fram det på "ett fint sätt" typ :p samt veta vad som "gäller" om han skulle bli sur..
 
Du skriver: "Det som oroar mig är att närmast vår grund har det alltid vart snustorrt även om det regnar mycket dagen innan, nu är det jätteblött och även hela gräsmattan mellan tomtgränsen och vårt hus..."

Vi har nog nästan alla haft det så den här regniga sommaren. Klafs om fötterna. Gräsmatta som känns som sjöbotten.

Vänta till en normalsommar innan du tar fasta på hur blöt din gräsmatta känns.
 
  • Gilla
Missad
  • Laddar…
(Gällande minigrävare så finns det dom som behöver max 750mm fri bredd och max 1500mm fri höjd för att komma fram.)

Eftersom el och vatten till grannens garage går över er tomt så låter det som att er tomt blev avstyckad från grannens tomt när er tomt köptes av föra ägaren.
Skiss över hela er tomt och hela grannens tomt, med era hus och garage på skulle inte skada.

Grannen köpte alltså sin tomt efter 2000?

När det är en avstyckad tomt (som är "insprängd" "mellan" huvudtomtens mark så finns det risk att det ligger både det ena och det andra i den avstyckade tomten som tillhör huvudtomten.

Var det bara för grannens skull som ni fällde träd på er tomt? Varför gjorde ni det, när ni gjorde det så "gav ni lillfingret" till grannen?

Den som gräver av någons ledning/rör ska normalt stå för kostnaden om man inte har begärt ledningsvisning av alla ledningsägare.
Nu faller vi tillbaka till om er tomt är avstyckad eller inte och hur tomterna ligger i förhållande till varandra. Om man har begärt ledningsvisning och ledningsägaren säger att den inte har någon ledning i området så ska ledningsägaren stå för reparationskostnaderna om det sedan visa sig att det iaf finns ledning i området.
 
Alla tomter här gjordes/styckades samtidigt och såldes mellan 90-00 ca. Så även innan denna tomt blev köpt av tidigare ägare så ägdes den av det bolag som ägde marken och hade styckat upp i tomter.

Vi skulle ändå fälla massa andra träd och han tyckte ett stod läskigt till (nära hans hus) så för att vara snäll och få en bra start tog vi det också, samt att om det nu skulle rasa på hans hus så hade det ju legat på oss.

Sen om vi kanske "gav lillfingret" då så får det väll va så då.. Jag tar hellre ner ett träd för en grannes skull, frågar om det är något speciellt i växtväg dom skulle gilla/ogilla intill tomtgräns, låtar deras el/vatten ligga här osv (Om det ändå inte påverkar oss) än att det ska bli irritation och fejder.

El/vatten är typ 10cm in på vår sida, så det är liksom inget som stör oss eller som jag ens tycker är värt att skriva servitut för. Anledningen att det grävdes så var nog pga att det är bergit här och att ingen ännu hade köpt vår tomt.

"Ingången" förbi entrén är omkring 60, vi ska gräva ut o göra bredare men det ligger något/några år fram i tiden.
 
Kan trädfällningen också ha påverkat hur blött det blir vid ert hus?
 
  • Gilla
Missad
  • Laddar…
Ne, dom stod en bit bort och det sluttar åt det hållet.
vi har idag i led med huset en remsa om 2-3meter med gräsmatta som sluttar ner mot grannen under. Högst upp är det plant en bit och där är det ca 1meter som sluttar in mot huset några cm.

Bredvid remsan med gräs började vår skog och där sluttade det ca 1m på 15-20 meter i led med tomtgränsen. Sen sluttar det ännu mer ner mot grannen under.

Svårt o förklara men allt sluttar bort förutom på vår lilla remsa och det är där dagvattnet kommer.
 
Okey nu var det bara ett träd som ni tog bort "pga" grannen ville det pga att det kunde trilla på grannens hus, innan lät det som om att ni tog bort flera/många träd bara pga att grannen ville ha mer ljus på sin tomt. Den trädfällningen har grannen rätt till att begära om trädet är så dåligt att det kan falla.

När man tar bort andra träd rund om så ökar risken att kvarvarande träd faller vid en storm.

Dom svar vi ger baseras på den information du skriver och på det vi försöker tyda ut "mellan raderna".

Kabeln till grannens garage går den mellan:
1) huset och garaget (grannens egna kabel)?
2) nätägarens elserviceskåp och fastighetens mätarskåp (nätägarens kabel)?
Begärde ni någon kabelvisning innan ni börjad gräva upp häcken?
Gick häcken i tomtgränsen?

Stod häcken mellan era hus där problemet med vattnet idag är? Eller var stod häcken?
 
TS har alltså:
Mark som sluttar mot huset.
Sett till att en fungerande dagvattendränering förstörts genom att ta bort vattenupptagande skog.
Förmått grannen att flytta sitt dagvatten till ett riktigt dåligt ställe.
Grävt av grannens vatten.
Grannen flyttade på uppmaning sin dagvattendränering.
Inte ett riktigt bra läge att skylla på grannen.

Men jag förstår problemet.
Om TS ändå skall göra om och bredda förbi huset så är det ide att göra det med en gång och ta dit en maskin och slänta av från huset och skydda huset från vatten, det är viktigast.

Ursäkta om svaret ser stöddigt ut.
 
Okej det var lite otydligt skrivet av mig...
Kaneln går mellan huset och garaget. Häcken stod på vår sida om tomtgränsen och grannen trodde att el/vatten gick i uppfarten dvs flera meter in på hans tomt. Vi pratade innan om att ta bort häcken och plantera en ny då den innan var så misskött, det tyckte dom lät bra. Så vi hade en dialog innan vi började gräva osv.

Att vi tog ner träd påverkar nog inte vattnet då träden stod i en sluttning åt motsatt håll 10-20 meter bort. Djupet i den sluttningen var ca 1meter skillnad mot där fukten mot huset är.

Vi har tänkt bredda där sen och då ta bort en stor stubbe och göra en mindre mur och lägga stenplattor. Att vi inte gör det nu är pga massa annat som går först, en quickfix blir att åtgärda sluttningen . När vi breddar och lägger plattor ska vi också ha bestämt om pool eller ej och samtidigt göra den.
 
Amandolo skrev:
El/vatten är typ 10cm in på vår sida, så det är liksom inget som stör oss eller som jag ens tycker är värt att skriva servitut för. Anledningen att det grävdes så var nog pga att det är bergit här och att ingen ännu hade köpt vår tomt.
Även om el/vatten hade legat 1cm in på grannens tom så finns risken att det skadas när ni gräver upp en häck någon dm från tomtgränsen.

Att marken är bergig gör det extremt svårt att ta hand om dagvattnet på en egna tomt.

Vattnet som regnar ner på er tomt rinner kanske/antagligen till er granne som bor nedanför er, det kan gå en/flera "kanaler" från er tomt till den plats där er granne nedanför har sitt hus.
 
Där ni tog bort träden, var det där takavvattningen/dagvattnet hamnade innan ni bad grannen flytta röret?

Om ja.
Var marken runt träden någonsin så blöt att det riskerade bli en lervälling om man gick där?


Eftersom marken under matjorden är bergig så finns det risk att allt dagvatten hamnar på det gamla stället om grannen hade kortat av markröret 1 meter, som räcker för att han ska uppfylla sitt åtagande att ta hand om eget dagvatten.
Det finns även en risk om han hade kortat av röret 3 meter att vattnet leds till ert hus via "kanaler" i ytan på berget.
 
Angående ledningar - kolla alltid på hemsidan:
https://www.ledningskollen.se/
Man får logga in och begära uppgifter som kommer sedan på mail. Finns det behov (du ska gräva på riktigt och inte bara är nyfiken på var ledningar går på din tomt) så kommer de och märker ut dina ledningar. Tog två dagar och så var killen från elbolaget och ringde på dörren när jag loggade in och begärde ut uppgifter första gången =O)
Bor man i ett gammalt hus med gamla ledningar så är det inte alls säkert att deras sparade uppgifter stämmer med verkligheten - därför är det viktigt att ange rätt anledning på Ledningskollen, så att om man ska gräva, så åker ledningsägarna ut och markerar. Samtidigt får de ju uppdaterade uppgifter till sina arkiv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.