M
Nu menade ju jag inte riktigt det jag skrev utifrån det perspektiv som studentroland lyfter fram här. Min tanke var att det finns ett taktiskt tänk bakom prissättningen, inte någon socialistisk (kommunistisk) du-är-rik-så-då-blir-det-dyrt-för-dig-attityd.

KnockOnWood skrev:
Det är väl klart att en tjänst skall prissättas efter den kostnad som den belastar utföraren med, och inte fungera som en förtäckt skatt.
Jag håller med, men frågan handlar väl om varför det är som det är och inte hur det bör vara?
 
Redigerat av moderator:
För att kunna göra utsättningar så måste Lantmäteriet också göra en massa annat. Man behöver framställa högkvalitativa referenskartor, man behöver mäta in ett stort antal referenspunkter och så vidare. Detta är inte billigt.

Jag misstänker att de höga utsättningskostnaderna helt enkelt beror på att man vill, på något sätt, fördela ut denna kostnad på de som har nytta av detta grundarbete.
 
studentroland skrev:
Pelpet; Du begriper inte mitt resonemang därför att som du säger... du jobbar inom staten själv...du har, liksom kungen, hans hov och alla andra myndigheter, sjukvårdspersonal, kommunaltjänstemän etc., etc. din lön från skattepengar... eftersom du dessutom i likhet med alla andra i det här landet är skattebetalare själv, så går pengarna i rundgång, både inom "systemet" såväl som i huvudet..
Har du någonsin pratat med en riktig statstjänsteman om hur organisationerna fungerar?

Statstjänstemän är inte några institutionaliserade, skinntorra mähän som luktar arkiv, utan oftast väl medvetna om den egna organisationens fördelar och tillkortakommanden, och väldigt många (inklusive mig själv) har jobbat både inom staten och näringslivet.

Jag begriper mycket väl hur du resonerar, och ser direkt att resonemanget både är baserat på en tveksam förståelse av vad fastighetsägande innebär. Resonemanget om att för att fastighet är dyr så är det rimligt att saker relaterade till fastigheten är dyr är inte ett logiskt samband, utan en upplevd känsla som beror på hur vår hjärna kopplar ihop saker.

Det jag efterfrågade i den här tråden var som sagt inte en fråga om hur det borde vara, utan om det var någon som faktiskt visste varför det är som det är nu. Av ren nyfikenhet dessutom, jag förväntar mig inte någon förändring inom närtid.
 
  • Gilla
annstr1 och 1 till
  • Laddar…
harry73
Det låter lite att studenten ser lantmäterikostnader som någon slags skatt.
Jag tycker det är bra med skatter, för de finansierar vårtfina land. Skatterna får också gärna vara progressiv, så att de rika betalar förhållande vis mer en de fattiga. Ävenom de skulle drabba mig. Men att utforma ensamhällsnyttig tjänst till skatt är däremot inte så bra.
Folk får gärna ändra sina fastigheterså ofta de vill. Visst kan det bli problem med genomföra det i flera system, uppdatera olika kartor, ändra taxering, gamla servituter, mm. Men så länge fastighetsägaren betalar för den tid det tar, ser jag inte problemet. Och det är precis så lantmäteriet fungerar.
Deras timmar är välgranskad eftersom alla som får en förrättning utförd tycker det är för dyrt och undrar vad de har gjord.
eventuellt kan man tycka att timpriserna är för högd. Skulle tro att den borde ligga någonstans mellan 600 och 850kr i timmen.
 
Förutom det jag redan sagt i tråden så kan jag tillägga att jag också jobbat statligt (i 12 år, dock inte på lantmäteriet), och min erfarenhet därifrån var att kostnader ofta beror på den interna resursfördelningen. Ex: myndigheter, högskolor etc har stora kostnader för lokaler, datasystem, reception, telefonväxel, arkiv och så vidare - nödvändiga delar av verksamheten, men som inte drar in några egna intäkter. Då måste man ta pengar till detta från de delar av verksamheten som faktiskt drar in pengar.
Där jag jobbade försökte vi en gång göra oss av med lite lokalyta för att dra ner våra kostnader, men fick nobben från fastighetsförvaltardelen, med motiveringen "De lokalerna är specialbyggda för era behov, och är omöjliga att hyra ut till någon annan - ni får fortsätta att betala hyran för dem även om ni inte använder dem".
 
En person i den här tråden är ett troll. Ni får själva försöka klura ut vem det är!
 
  • Gilla
Enolf och 3 till
  • Laddar…
KnockOnWood; Det finns tre val som jag ser det...1, status quo d.v.s. anse prissättningen vara bra som den är, 2, anse att den skall sänkas till "självkostnadspris" i likhet med alla andra företagstjänster där utföraren försöker minska kostnaderna och öka intäkterna i konkurrens med andra utförare inom samma branch d.v.s. en tankegång i takt med tiden vilken i förlängningen leder till krav på privatisering och konkurrensutsättning av LM och dess förrättningsverksamhet och 3, en förrättningskostnad proportionell mot fastighetspriset på ett inte så överdrivet sätt som du beskriver där den kan vara 0 och ingenting t.ex....en minstakostnad såklart som kommunen får betala i de fall där de skänker bort fastigheter, kanske ett kostnadsläge för villatomter, ett annat för lantbruksfastigheter, ett tredje för skogsfastigheter etc., annars jämställs t.ex. skogsbolagens och kyrkans förrättningskostnader för sina inkomstbringande fastigheter med förrättningskostnaden för småhusägarens kostsamt belånade fastigheter, vilket låter icke eftersträvansvärt som jag ser det...

Lantmäteriet är väl en statlig myndighet, och som sådan drivs den med skattemedel...så alla avgifter den kräver in för sina tjänster kan anses som extraskatter utöver de övriga skattemedel som utgör basen för dess verksamhet...att se LM som ett privat företag där kostnader och intäkter skall balanseras fungerar inte eftersom det är en statlig förvaltningsmyndighet.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lantm%C3%A4teriet
 
Redigerat:
harry73
Norrhyttan skrev:
En person i den här tråden är ett troll. Ni får själva försöka klura ut vem det är!
Tja, dit inlägg kan ju klassas som ett typiskt trollinlägg ;)
Det passar bra ihop med din avatar :p

Men visst ligger det lite trollvarning över tråden
 
Pelpet; Jag tvivlar på att någon kan säga att de vet varför det är som det är nuförtiden inom allt vad statlig verksamhet heter, eftersom privatiseringsvågen ännu inte sköljt färdigt över hela landet... att svenska statstjänstemän (och kvinnor) numera ofta tänker och fungerar som om de arbetar i näringsdrivande verksamheter är väl allom bekant (jämför TeliaSonera i Azerbadjan eller Vattenfall i Tysklands brunkoldistrikt), och den "höga avgiften" för LMförrättningar kanske internt kan motiveras med att ett huvudkontor med 900 anställda i Gävle måste underhållas, och LM's återförsäljarverksamhet kanske inte ensamma kan täcka upp behovet...löner till anställda följer väl de statliga normerna kan man tro, och för att "hänga med" i den internationella utvecklingen på lantmäteriområdet med nya instrument, satellitsystem och allmän FoU så anpassar man prissättningen till vad större skogsbolag och andra officiella aktörer finner "normalt"...villaägare och låntagande privatpersoner får då finna sig i sakernas tillstånd helt enkelt, eller rösta på SD...:)
http://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Aterforsaljare/Vara-aterforsaljare---inom-olika-produktomraden/
Vår kommunikation fungerar tydligen eftersom du begriper hur jag resonerar, men när du skriver; "ser direkt att resonemanget både är baserat på en tveksam förståelse av vad fastighetsägande innebär.", så undrar jag ju såklart vad den andra basen utöver en "tveksam förståelse" är? ;)

Upplevda känslor ligger dessutom oftare än sällan till grund för tankegångar och motiv hos enskilda människor, även om statstjänstemän (och kvinnor) gärna eftersöker ett rationellt tanke-och handlingssätt hos den enskilde skattebetalaren...

För övrigt finns ett gammalt talesätt om myndigheter att om en myndighet har 200 anställda behövs inga inkommande eller utgående ärenden för att alla skall vara fullt sysselsatta 8 timmar om da'n med löneutbetalningar, omflyttningar och omorganisationer, personalutbildning, fackliga möten, div. insamlingar till födelsedagar etc. etc...och om skatteunderlaget på sikt skall bytas ut mot intäkter krävs ju marknadsmässiga priser för de tjänster som utförs...
 
Redigerat:
studentroland skrev:
- - - Lantmäteriet är väl en statlig myndighet, och som sådan drivs den med skattemedel - - -
Bara till en mindre del! Från deras årsredovisning 2014: Lantmäteriet omsätter omkring 1,9 miljarder kronor per år. Drygt 70 procent av intäkterna kommer från avgifter. I övrigt finansieras verksamheten med offentliga medel (anslag).
 
studentroland skrev:
För övrigt finns ett gammalt talesätt om myndigheter att om en myndighet har 200 anställda behövs inga inkommande eller utgående ärenden för att alla skall vara fullt sysselsatta 8 timmar om da'n med löneutbetalningar, omflyttningar och omorganisationer, personalutbildning, fackliga möten, div. insamlingar till födelsedagar etc. etc...och om skatteunderlaget på sikt skall bytas ut mot intäkter krävs ju marknadsmässiga priser för de tjänster som utförs...
Det är väl något sådant som jag misstänker kan ha hänt på lantmäteriet. Det kan vara så att man har en kultur som innebär att man går alltför djupt in i vissa detaljer, att man gör verksamheten onödigt komplicerad (som t.ex. riksrevisionen skriver i sin beskrivning av avgiftsstrukturen), inte lägger tillräckligt mycket resurser på automatisering, sitter fast med lagar och regler som inte fungerar bra och framförallt inte har något starkt incitament att sänka kostnaderna gentemot klienterna.

Rent teoretiskt borde stora delar av lantmäteriets verksamhet gå att automatisera. Moderna datasystem har absolut inga problem att hantera geografisk information, och har man bara ett bra underliggande data så borde väldigt mycket av det en lantmätare gör gå att göra med en mjukvara. En RTK-GPS kan sätta ut en punkt med centimeterprecision, vilket nog sänker kompetenskraven på lantmätare och den tid som behövs för en utsättning.
 
...fast GPS funkar inte så bra i skog eller i tät stadsmiljö!
 
Swepos heter lantmäteriets tjänst för detta.

Dessutom ska den bli gratis att använda snart. Det vore nog kanonbra för robotgräsklippare, om man kan få ner kostnaden för chippen.
 
Visserligen, men för att kommunicera med SWEPOS-stationerna så behöver du mobiltelefoni. Undrar hur många som vill lägga på en abonnemangskostnad för mobiltelefoni på robotklipparna? :confused:
 
pelpet skrev:
Har du någonsin pratat med en riktig statstjänsteman om hur organisationerna fungerar?

---
Att fråga en statstjänsteperson om hur vederbörandes verksamhet fungerar är enligt min åsikt att jämställa med att fråga Margit Norell (eller vem som helst i "Quicklaget") om hur psykologin för seriemördare fungerar... svaret är självsäkert och övertygat subjektivt oavsett hur verkligheten ser ut...:D

...och förvisso kan väl kostnaderna för LM minska med ökad digitalisering o.s.v., men att detta per automatik skall medföra sänkta kostnader för både skogsbolagens, kyrkans och fastighetsägarnas förrättningar, samtidigt som elpriserna höjs av statliga elbolag för hushållskonsumenter leder samhällsutvecklingen alltför långt i aktieägarnas intressen som jag ser det... de fastighetsägare som önskar stycka av eller förändra sina fastigheter kan gott tänka på det lika grundligt som att köpa en ny bil, t.ex., istället för att jämföra kostnaden för en förrättning med att åka till snabbköpet och handla en matkasse...
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.