@Ramnemark
Håller med matsv satsa hellre några kronor till och få Z-wave :) Jag har varit i träsket med enkelriktade produkter och det är inte roligt.
 
  • Gilla
1000konst
  • Laddar…
Okej. Finns det något prisvärt "relä" för enbart på/av. Nexa kostar ju 200 spänn styck och fibaros kostar 550. Det är ganska stor skillnad på samma funktion. Vill alltså bara ersätta alla insticks timers med "puckar" som tänder på olika tider. Aeon Labs är lite billigare, ska man köra på deras?
 
Det kostar att ligga på topp :)

Kör z-wave, eller strunta i det.
Kolla så puckarna får plats. Aeon är lite större, de har lite mindre inställningsparametrar (som man inte använder för att tända/släcka en lampa). Jag har Aeon i uttagen till alla fönsterlamporna m.m. och väldigt få Fibaro.
Aeon dimmern kan tyvärr inte ställa dimmer-område som fibaro kan. Men idag finns ju Qubino mfl. Vissa har bakkants styrning. Dvs. det skiljer sig lite mellan olika produkter och fabrikat, både här och där.
 
Någon som kör Qubino ZMNH1A2 On/Off Thermostat med zipabox?

Har funderingar på att använda den för att styra golvvärmen i badrummet. Läste att den går att lägga till men att den inte går att använda med climate widget. Det kan jag förstå att den inte går. Skulle aldrig låta zipaboxen styra påslag/frånslag av golvvärmen. Qubinon sköter ju det själv mha sin tempgivare. Det som är intressant är att den visar aktuell temperatur, setpoint och om den är till/från.

https://www.m.nu/flush-onoff-thermostat-p-2129.html
 
Jag har elko bigbox i väggen just förberett för puckarna :). Jag ska ha lite bättre dimmrar sen när jag ska styra vissa rum men till fönsterlampor är det endast på/av som är intressant. Typ en regel som gör "fönsterlampa 1 tänds 17:00 och släcks 23:59".
 
Tänd med solnedgång och släck med tid, hur perfekt som helst (när allt fungerar).
Med z-wave får du mer kontroll på att det tänds/släcks tack vare den dubbelriktade kommunikationen.
Tack vara att Aeon inte har 230 på tänddelen så kan man utnyttja det med en liten microtryckknapp (ej gjort, bara funderat på).
 
Okej. Jag har inga brytare till de lamporna utan kommer bara köra med pucken. Din idé var bra med astro styrning. Men då borde Aeon funka för mig då.
 
Vilken on/off puck som helst funkar.
Ex Aeon 10A. Fibaro 3000w knappt 16A. Men 2x1,5 är inte så bra, det bör vara 10A.
Jag hade gillat om det funnits en 10+3A version.
Jag valde Aeon med förbrukning. Tyvärr utnyttjar controllern, i princip, inte funktionen alls. Annars hade jag velat se en sammanställning och även sett till att kunnat få medelande om en lampa var kass etc.
Dock kan man använda det med egen handpåläggning: Tvättmaskin -> Mätning -> Sonos pratar när tvätten är klar (en kul och bra funktion, som tyvärr pratar själv här hemma varje morgon kl 6 :).
 
  • Gilla
Ramnemark
  • Laddar…
Jag ska ju endast ansluta 1-2 lampor per brytare så för mig hade det räckt med 2x1,5. Men typ en Aeon Labs Micro Switch borde passa. Synd att de är såpass mycket dyrare nä jag behöver ett par stycken.
 
Sorry, tänkte mig nog som här hemma - i vägguttag (bör<-sudda) skall det vara minst 10 A. Under brytare är det ju helt ok med 2x1.5, de kommer man ju knappas upp i med lite lampor.
Men ett vägguttag så kan någon stoppa in en dammsugare etc.

Dyrare ja, men bättre. I Min värld är det alla dessa kontrollers som är kass.
 
  • Gilla
thomasx
  • Laddar…
Inte i mitt hus. Eftersom jag är elektriker så är all el planerad efter vad den ska användas till. Här sitter 1-vägsuttag bakom gardinen vid alla fönster som är till fönsterlampor. Det finns gott om vanliga 2-vägs uttag till dammsugare och annat. Så det är ingen fara i mitt fall. Dessutom har jag ett par grupper med 16A så det hade inte hjälpt av den anledningen ;)
 
  • Gilla
Mattias_Jo1
  • Laddar…
Såg att om man köper med dubbla utgångar så är det ingen skillnad i pris på Aeon/Qubino/Fibaro. Då är de kanske lika bra att köra på Fibaro?
 
Någon som fått den "nya" Fibaro pluggen FGWPx-102 att fungera på zipan?
Jag får timeout när jag skall lägga till den i systemet.
 
Ramnemark skrev:
Såg att om man köper med dubbla utgångar så är det ingen skillnad i pris på Aeon/Qubino/Fibaro. Då är de kanske lika bra att köra på Fibaro?
Aeon har inga dubbla (såvida det inte tillkommit senare, vad jag vet)
2x1,5 skapar just problemet att med sep brunntändning får man inte 10A. Så i min värld är de endast till kron/d-trap/kors, ej uttag.
Enkla uttag brukar vara djupare, så har du inte planerat dosan för en puck kan du få problem (men det har du som elektriker säkert bra koll på.)
 
Jo det har dem. På smart-telematik kostar Aeon 549, Fibaro 559 och Qubino 569. Typ ingen skillnad. Men det är många som verkar föredra Qubino framför Fibaro. Vilken borde jag satsa på som nybörjare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.