Huset ska byggas ut - bland annat med ett hobbyrum/garage på 3 * 5,5 meter. Tyvärr kommer takhöjden bara att vara 2 meter i stora delar av det utrymmet. En av nackdelarna med det är att det funkar dåligt att klämma in feta lysrörsarmaturer i taket, då jag inte vill ha en massa lampor som hänger ned när takhöjden är så dålig. Huvudplanen är därför att fälla in armaturer i bjälklaget till övervåningen. Bjälklaget kommer att byggas med 220mm reglar, så det kommer att finnas bra med plats för att fälla in belysning,

Finns det någon som har bra förslag på lämplig belysningslösning? Huvudkraven är att de ska ge en bra arbetsbelysning när man meckar med cyklar, vallar skidor, snickrar, etc.

Jag är inte överdrivet förtjust i spotlights men funktion går före form.
 
Jag har kollat på Malmbergs Orion - infällda lysrörsarmaturer och de ser ju bra ut, men jag är osäker på om de funkar eftersom jag planerar att ha CC30 mellan 220 golvreglarna.

Någon som har alternativa förslag?
 
Undrar om man kan fälla in sådana här (produktblad)i ett isolerat undertak, eller om det måste finnas goda möjligheter att ventilera bort värme?
 
Spottar kan man ju alltid sätta många. CC30 ;)

E27 beror ju lite på lamptyp. De jag länkade till är nog inte så bra som arbetsbelysning egentligen, det finns bättre som jag inte hittar just nu. Det var mer en illustration av vad jag syftade på.
 
P
Jag skulle satsa på de infällda lysrörsarmaturerna. Brukar vara bra ljusutbyte, du kan byta lysrör enkelt när de gamla går sönder och det är beprövat :)
 
En polare satte upp LED-ramper som mäter 50x1000x8mm. Ser i stort sett ut som väldigt tunna lysrörs-armaturer.
Lyser riktigt bra och blev grymt smutt.

Enda nackdelen är priset på ca 1000 kr/st.

Dock vet jag inte inköpställe/namn men jag kan kolla upp det på någon dag.
 
Led-ramper låter bra, jag har gott om tid så jag kan säkert provbeställa en likadan från Kina för en femtedel av priset.

Här har vi något liknande, Cree infällda LED-downlights, kvadratiska. 37$ för 18-wattaren som ska ge 1680 lumen. Dimbara.
 
Jag har samma bekymmer med lågt i tak, dessutom består taket av cellplast! Så det går inte så bra att fästa något i det och så tror jag inte det är så bra med tanke på brandrisken...

Jag har därför funderat en del på att sätta lysrör längs väggarna och vinkla dem uppåt ca 45°. Vi hade en golvstående "uplight" i vårt vardagsrum tidigare som lös upp 25 m2 väldigt bra.

Det borde ju funka eftersom taket är vitt och rummet är avlångt, 3,2x7,6 m. Men risken är att man blir bländad av lågt sittande lampor, damm lägger sig på glaset och sedan minskar ju nyttan med väggarna!

Svårt det här, kanske man ska köpa en bra pannlampa! Då får man ju ljuset där det behövs... ;)
 
Nu börjar det bli dags, så jag funderar på att provbeställa några LED-downlights för att se om de känns bra. De ska ju t.om. vara CE-märkta, men frågan är om det står för "China Export" eller är en riktig certifiering.
 
Sådär, nu har jag beställt två st kvadratiska 18w led på prov som jag ska testköra för att se om de ger ett bra och behagligt ljus och håller en vettig temperatur. Enligt beskrivningen ska de ha en aluminiumkant som avger värmen men det blir att testköra dem i en låda för att se om det går att ha dem i ett slutet utrymme.

Under femhundringen för frakt till sverige är ju ett fynd för 2 sådana lampor om de levererar.
 
Vilka köpte du? Och du skriver väl lite om resultatet?
 
Cree kvadratiska downlights som jag länkade till ovan. De är ej dimbara, 18w, 1680 lumen.

Jag återkommer med testrapport om 1-2 månader.
 
Nu har jag fått mina lampor och hunnit testa lite på kvällen, och intrycket från början är enbart positivt. Lamporna är tunna och lyser på rejält, och verkar inte bli varma på ovansidan utan verkar göra sig av med värmen via metallramen. Efter att ha legat fritt på golvet och lyst i ca 20 minuter är ramen ljummen och ingen större temperaturökning märks på ovansidan.


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder




image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nästa test blir att fälla in lampan i en skiva, lägga isolering på och se hur temperaturen utvecklad under en lite längre testkörning.
 
  • Gilla
FeFFeDoo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.