Vi bor i ett litet hus 71kvd med källare.
Från början va huset ett trähus. Men föra ägaren 1962 satte på tegel på huset för att slippa tvätta huset så ofta på den tiden.

Och för två årsedan när vi flyttade in så hade precis bytt fönster. Och huset hade ingen ventilation för det hade tydligen suttit i fönstret innan. Eller om de menade att det drog i fönsterna.

Vi monterade ventilations hål i alla rum. Ordentliga saker som stänger sig själva vid kallras.

Men solen lyser från morgon till kväll på huset och på nätterna har vi runt 28 grader inomhus. Och. Vi har precis fått tvillingar. Och det e för varmt för de.

Vad kan man göra? Förutom ac?
 
Håll alla fönster stängda om dagen , skaffa markiser som skuggar dessa.
Öppna fönster när det är svalare ute än inne , har ni möjlighet att bygga myggfönster så gör det och ha korsdrag när det är svalt.
 
Inred ett extra sovrum i källaren, där är det säkert svalare.
 
ett problem som många ställs inför. Ink vårat hus. kan gå lite över 30 hos oss. helt horribelt och nattsömnen blir extremt lidande.

saker som underlättar liiiiite är dels korsdrag, tyärr brukar det ju vara helt vindstilla när det är så varmt...
Vi har en fläkt stående inne i rummet som blåser mot öppet fönster, skall tydligen vara bra. Bättre hade varit att ha fläkten på en, dock störs min fru av det och kan inte sova, så det får bli mot fönstret istället.


bästa vi har upptäckt är att dra ner gardiner framför alla fönster, på så sätt kommer inte värmen in riktigt lika mycket. vi har vita mörkläggningsgardiner från Ikea. Det hjälper helt klart.

Ännu bättre är nog utvändiga markiser (finns sånna som går lodrät med fönstret, eftersom då kommer värmen inte ens fram till fönstret. dock kostar det ju därefter :)

Fler tips hoppas jag andra kan komma med.....
 
Oj tack för snabba svar.
Vi har markiser på nästan varje fönster. Och rullgardiner svarta.
Har inte tänkt på Att man ska ha fönsterna stänga på dagen. Ska prova detta.
Att ha fönsterna öppna och fläktar e vi lite rädda för. Då barnen är så små så vill vi inte att det ska dra på de. Men vi har fönsterna öppna lite nästan dygnet runt.
 
Köp en luftvärmepump som du kör AC på sommaren och värmer billigt med på vintern.
 
  • Gilla
BennyK
  • Laddar…
D09
Jula har väl fortfarande luft luft för 5000 kr med värme / ac samt snabbkopplingar för slangen.

Dvs montera upp, slang genom väggen och koppla på strömmen.

Kommer göra underverk.

Annars så är väl markiser, takfläkt, rullgardin, flyttbar mindre ac,

Kan ni skapa korsdrag genom t ex källardörr/ fönster och fönster så högt som möjligt för att dra ut den varma luften på kvällen?

Frys in lakan och ta fram en stund innan läggning.
 
  • Gilla
KnockOnWood och 1 till
  • Laddar…
D09 skrev:
...

Frys in lakan och ta fram en stund innan läggning.
Bra förslag!

Eller varför inte lägga kylklampar i sängarna strax före sänggåendet :)


Men förtvivla inte: Om några dagar är det grått, kallt och trist igen!
 
  • Gilla
thor17
  • Laddar…
Ac värme pump är ett alternativ. Samtidigt går vi i planer att bygga ut en del efter sommaren. Så köpa något sånt känns lite onödigt före vi vet hur vi ska ha det.

Kan man inte ta nytta av källaren svala temp på något sätt? Säkert 15 grader där nere och vi har en rätt brant trappa upp med en barn grind. Alltså utan dörr. Stor fläkt i källaren som blåser upp kylan tex. :)
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Vi stänger alla fönster på natten, utom sovrumsfönstret med insektsnät, sedan slår vi på köksfläkten på halv effekt (ca 325m3/h).
Köksfläkten är på nedervåningen så vi störs inte av surret.

Detta är otroligt effektivt då vi får in den svala nattluften med volymen ovan.

Och ja, luften tar den lättaste vägen dvs. ett öppet fönster överrider ventilationen.

Och som alla förstår så ska sovrumsdörren vara öppen...
 
  • Gilla
nilsfk och 5 till
  • Laddar…
Min mamma har också problem med värme i huset på sommaren. Hon har satt in luftvärmepump för att kyla ner, men har märkt att hon blir förkyld när det blåser, så hon har den inte på. Men kyler ner snabbt, det gör den.

Jag kan inte tänka mig att alla är så känsliga för drag som hon är dock.

Här hos oss så försöker vi ha rullgardinerna nerrullade (vilket man glömmer ibland), men det hjälper. Detta plus att ha korsdrag någon timma innan man ska sova och sova med öppet fönster när det är som varmast. Sonen sover med en fuktig handduk på ryggen eller på fötterna. Jag har inte så ont av värmen. Sonen lobbar för att vi också ska ha en luftvärmepump hemma, men jag gillar inte blåset så han har fått avslag på det.
 
D09 skrev:
Frys in lakan och ta fram en stund innan läggning.
Det där kan väl knappast hjälpa?
Underlakan och påslakan kan väl tillsammans inte väga mer än 1 kilo eller så? Jämför det med ett helt sovrum, golv, väggar och tak bestående av massor av gips, OSB, parkett möbler osv. som sammanlagt bör väga ett par ton. Om du då har ett par ton med material som håller +30 grader och "blandar" det med 1 kilo som håller -20, hur stor blir temperatursänkningen då? Jag skulle gissa på att det nere på andra eller tredje decimalen som du får leta efter förändringen. Är man riktigt snabb på att bädda och kasta sig i sängen så kanske lakanet känns svalt i hela 4-5 sekunder innan man har vämrt upp det sista med sin egen kroppsvärme.

Det viktigaste om man vill ha en dräglig innemiljö under sommaren är ju att se till att huset värms upp så lite som möjligt. Det första som man måste se till att bli av med är all solinstrålning. I direkt solljus kan det ju lätt bli 50 grader varmt och det vill man ju naturligtvis undvika. En nödlösning är att dra för gardiner och persienner men det absolut bästa är ju att använda markiser för då håller man värmen på utsidan av huset.

Steg 2 är att planera vädringen. Så länge som det är varmare inne än ute så ska man inte öppna några fönster eftersom man då bara släpper in värmen. När det väl har blivit svalare ute än inne så gäller det att vädra ordentligt för att få ner temperaturen. Inga fegvädringar med 2-3cm glipa alltså utan ett riktigt korsdrag. Återigen så handlar det ju om att kyla ner ett helt hus som väger väldigt mycket med lite luft som väger väldigt lite, därför måste man se till att så mycket kall luft som möjligt passerar genom huset.
 
  • Gilla
Landbogården och 7 till
  • Laddar…
Trähus från 1963 är mycket dåligt isolerat om det inte har tilläggsisolerats senare, om det har klätts med riktigt tegel så magasinerar det värme som då strålar genom väggen så det är små möjligheter att påverka utan större ingrepp.

Jag har en bekant som köpte Julas 5000 kr luft/luft och ett solcellspaket så när solen lyser och värmen stiger går den "gratis" på full kyla och han är nöjd, det har fungerat felfritt i 3 år. Kyler ca 30 m² = 2 st sovrum, det har förmodligen effekt i hela huset eftersom den går hela dagarna.
 
  • Gilla
Kire_78 och 1 till
  • Laddar…
En avfuktare kanske kan hjälpa
När det är varmt och kvalmigt inne hos oss brukar vi slå på luftavfuktningen på luft/luft pumpen och det gör en jäkla skillnad i inomhusklimatet..
 
Eftersom huset saknar ventilation kan det vara vettigt att installera det. Den svalare tilluften sänker temperaturen och gör miljön trevligare i övrigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.