Inte över 225 cm (eller om det var 220?) Sen är jag inte säker på om klassningen även gäller 12V.
 
Kapslingsklassen gäller alltid! Om det inte är för elsäkerheten så vill man ju inte att lamporna ska ta skada. Då det handlar om LED med låg effekt så är inte elsäkerheten en fråga, utan det handlar om livslängden på lamporna.

Vad som då krävs styrs av hur fuktigt det är. Områdena i badrum må ha vissa krav, men det är minimikrav. Och kraven upphör inte utanför dessa definierade områden, utan det styrs som sagt av fukten.

IPX0 - Imma som snabbt ventileras bort
IPX1/IPX2 - Imma som avsätter sig på väggar och tak
IPX3 - Strilande vatten, vattendroppar på väggar o tak.
IPX4 - Översköljning med vatten
IPX5 - Besprutning med vatten
 
  • Gilla
jeppeknaster
  • Laddar…
Elsäkerhetsmässigt är alltså ip 20 godkänt i tak i ett badrum om takhöjden är över 225cm. Sen kanske inte armaturen klarar fukten i längden. Förhoppningsvis blir detta inte ett problem med en väl fungerande fläkt i badrummet. :)
 
Nja, IPX0 för 230 V-armaturer (sådana som kan orsaka en farlig situation om det tränger in väta) tillåts endast om det är torrt där uppe över 225 cm. Slut på badrumsregler innebär inte att det helt saknas regler - det finns andra allmänna regler för vilken kapslingsklass som krävs.
 
Och det innebär att armaturen ska anpassas efter de förhållande som NORMALT råder och inte det som i "värsta fall" kan hända.
 
F
Är de CE-märkta?
 
Jag ska sätta i spottar på entrén tänkte jag, vad ska man köpa? Å hur många watt? Gärna led:)
 
Jag har ett nedsänkt tak på ca 3,5cm (från betong) har någon koll på slimmade lampor som man kan klämma in där uppe? Allra helst lampor som man kan vinkla. Tack!
 
berne88 skrev:
Jag ska sätta i spottar på entrén tänkte jag, vad ska man köpa? Å hur många watt? Gärna led:)
En bild på entrén skulle underlätta
 
Raskus skrev:
En bild på entrén skulle underlätta
ImageUploadedByByggahus.se1399545082.775102.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
ImageUploadedByByggahus.se1399545097.228905.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Är det någon som har koll på lampor med låg kelvin runt 2700k och Färgåtergivning runt 85 (CRI/RA)?
(Gärna 3-5 watt och vinklingsbara)
 
Hej, är lite nybörjare inom det här med led och drivdon. Har kollat runt en hel del men inte blivit så jättemycket klokare. Tänkte iallafall att jag ska fälla in ett par lampor i vardagsrummet hemma och ska då använda mig av en(om det nu räcker) hide-a-lite jolly maxi. Downlights tänkte jag inhandla via AliExpress men har ännu inte bestämt mig för vilka. Min fråga är hur många downlights jag kan köra på en jolly maxi? Tar som ett exempel en lampa på 3x1 watt. Vill ha runt 12 lampor som minst iaf.

Mvh Alex
 
Det framgår av bruxet till Jolly. En Jolly Maxi tillåter upp till 20 LED i 350 mA.

Den ström man ska titta efter beror på LED'en och ska framgå av dess brux. 1 W LED vill ha 350 mA med några ytterst få undantag.

Antalet ska innefatta samtliga enskilda LED. I en armatur med 3x1 LED ska du alltså räkna med 3 st LED.
 
Tack för svaret Bo!
Är lite inne på att köpa cob leds på 7w och dom brukar väl vilja ha 500 mA? Men måste man ta hänsyn till watten också utöver max antal LED's i tabellen? Vill kunna ha så många armaturer som möjligt på en och samma jolly.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.