Hej!

Tänkte kolla om någon av er här har varit med om detta förut eller har någon aning vad det kan vara?
Har bifogat bilder!

Häromdagen så upptäckte jag att alla plastdetaljer har blivit svartsotiga samt runt om just där dem stått. Det är på matlådor och decilitermått bakom stängda lådor och luckor. En tavelram som stod inplastat mot en vägg. Väggen har en svart rand där just tavlan stod.

Största problemet är att hela kylskåpet är fullt. I samband med upptäckten så hade vi kopplat in en ny frys. Kan det vara så att den släppt ut något som gjort att alla plastdetaljer av något slag dragit åt sig något? Statiskt damm?

Det har inte kommit något mer men det går inte att ta bort med vatten eller diskmedel. Matlådorna blir heller inte rena i diskmaskin..

Vi har nästan alltid fönstren öppna osv så vore konstigt att det var ventilationen som är problemet, bott här i 2 ½ år, isf borde det ha varit sot på allt annat med.

image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
image(4).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
image(3).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
image(2).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
image(1).jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tacksam för svar! =)
 
S
har ni kamin?
kanske mycket trafik ute?
 
M
(Postar här också, så kan den andra tråden raderas...)

Mycket märkligt fenomen. Efter lite googlande hittar jag följande tråd:

Nedan ett citat:
Tråden skrev:
Thanks for the reply. I ended up calling the Fire Dept to ask questions, they came out and checked for gases (none found) I do have a monitor on the ceiling that's never gone off as well. The Fire Dept couldn't find anything so they had the building health inspector call me, he had me call a quality air specialist who figured out the mystery of black soot in my apartment.

Cause: from dryer vents not being properly ventilated - causes the lint to char and blow out through vents. Sticks to plastics and tupperware. Very bad for anyone to breath in but goes un noticed by most, unless they are sensitive with asthma or other breathing issues. I know in the last week 4-5 ambulances came to the building for people who had respiratory problems. "they" prob think it's just age, health, etc. I'd like to go door to door to tell others or get the message out to others here, with the same concern.

I'm looking for a new place and breaking the lease because they can't fix the problem. It's not against building code.

Hope this helps others.

Read more: http://www.city-data.com/forum/new-...ystery-soot-apartment-hope.html#ixzz2pMR7rIyK
 
Ingen kamin eller tända ljus. Trafiken är densamma o det ligger bara svart från avgaser på en liten del av fönsterkarmen som går enkelt att tvätta bort vilket det alltid har gjort, så inte det heller.

MaxPax, tack så mycket! Ska läsa igenom det där =)
 
M
Hoppas du hittar en lösning.

Välkommen till byggahus!
 
På något sätt får jag en känsla av att detta har med statisk elektricitet att göra.
Varför skulle annars just plastdetaljer (och området runt dem) vara drabbade?

Där finns uppenbarligen en ny frys(box?) installerad.
Hur är det med jordningen av den nya frysen? Är den inkopplad i ett jordat vägguttag?

Finns andra "ovanliga" elektriska apparater i lägenheten, som avfuktare, luftfuktare, jonisator...?
Hur är det generellt med jordningen? Och har jordledarna verkligen kontakt med "riktig" jord?
 
Har ingen aning om vad det är men ett rengöringstips för paltsdetaljer är att kyla dem och sedan diska med mycket diskmedel i kallt vatten. Kylan stänger palstens porer. Vet ju inte om det funkar på detta, men det funkar på plast som blivit röd av tomatsås eller ketchup.
 
var bor ni? I stad/landsbygd? Villa? Påminner om koldamm eller sot från en skorsten! Kan även bli ganska tjockt med sot från värmeljus.
 
Jag hade en kompis som fick halva som lägenhet nersotad på en kväll av en oljelampa. Till och med skruvarna till gipsen gick att se efteråt.
Fick tvätta allting och måla om väggar och tak.
 
Statisk elektricitet i kombination men någon förorening är det. Svårt att säga vad föroreningen består av, kanske sot? Har sett denna typ av beläggning på nya plastdetaljer.
 
Är det sot så ska den gå att lösa upp/tvätta bort med såpa. Även vanligt diskmedel brukar ta på den, fast inte alls lika bra.

Mkt sot i luften pga eget el andras eldande är tänkbart, men lite underligt om det är mer märkbart inne i skåp än på andra ljusa ytor.

Statisk elektricitet brukar väl inte helt plötslig börja verka inne i skåp? Enl TS har de bott där i över 2 år utan dessa problem tidigare. Något måste ha hänt nyligen som gett dessa effekter.

Någon form av emissioner från det nya frysskåpet låter fullt möjligt, ev i kombination med något annat. Tycks tydligen huvudsakligen angripa plast? El så syns det bara bäst där (ljusa detaljer).

Sot från oljelampa/ljus är ju också en möjlighet. Dock enl min erfarenhet så är det sotet inte diskriminerande, utan allt blir sotigt, och värst närmast källan.
 
Hejsan helt ny här!

har exakt samma problem, dammet är i kylskåp och i plastlådor/skåp men också runtom fönstren i köket. Jag bor centralt i en helt nybyggd lägenhet i Stockholm och upptäckte detta underliga damm för några veckor sedan.

Är det någon ny vitvara som spökar eller något annat?
 
Nu kan vi ju inte vara säkra på att det är samma typ av damm/sot för både Slibb och helahvla (som dessutom inte ger någon återkoppling i ärendet). I centrala Stockholm har vi en hel del luftföroreningar i stort. Bor man nära de större vägarna så sprids en partiklar och sot från dels bilarna direkt, men även från vägområdet (bla asfalt, däck, sand/stenmaterial). Ser det exakt ut som Helahvla så tror jag det handlar om någon form av sot. Ni får själva fundera på hur detta kan komma in i lägenheten och fylligare info om ventilation, koll på eldstäder, sotning, har det varit brand i närheten mm.
 
Prova att googla på "heksesot", företrädelsevis i norska byggforum. Det verkar vara ett större problem i Norge än i Sverige av någon anledning. Kan det vara något?
 
annabanana skrev:
Prova att googla på "heksesot", företrädelsevis i norska byggforum. Det verkar vara ett större problem i Norge än i Sverige av någon anledning. Kan det vara något?
Aha!

Så det skulle alltså kunna vara frågan om för flitig rengöring med för dåliga (=miljövänliga) rengöringsmedel. :p
 
  • Gilla
Franzén
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.