Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Yrrol skrev:
Tycker gott samtliga länder kunde gjort pipelines för vatten och pumpat från haven ut till alla öknar för skapa nya tropiska platser som blandannat ger oss renare luft av sin växlighet.
- Pipelines vet vi ju hur vi gör för gas och olja, och rena saltvatten borde vi ju kunna också.

Eller om man grävde nya kanaler, det vill jag minnas man gjorde för flera hundra år sedan, så med dagens teknik borde det väl gå nu med.
I dubai renar man saltvatten med olja om jag inte minns fel.
Haha
 
Lane skrev:
Under min tid inom fordonsindustrin refererade man ofta till en bild där man kunde se oljefyndigheter längs en tidsaxel. Jag hittar inte denna nu men man ser i denna graf att de "stora" oljefyndigheter man numera gör bara är små pyttetoppar jämfört med de fyndigheter man gjorde tidigare. Detta trots bättre teknik.
Jag anser att det är ett enormt slöseri att bränna upp denna otroliga resurs som olja utgör. Oavsett om man gör det i sin bil eller genom att bränna upp plast istället för att källsortera den. Vi borde av många skäl hushålla med vår olja för det kan vi väl vara överens om att den olja vi tar upp och förbränner, den är förbrukad?
Det är väl därför som fordonsindustrin på allvar satsar på alternativa energikällor alt mycket energisnålare modeller. Fordonsindustrin är en väldigt viktig faktor i att vända trenden och som jag ser det händer det väldigt mycket idag, både tack vare trycket från politiker och NGOs men framförallt att bilindustrin vill överleva och det gör man med klimatsmarta lösningar.
 
Lane skrev:
Skeptikerna är sällan obildade, det har jag aldrig påstått.
Det är din kompis IngMatt som påstår detta
 
Lane skrev:
...Jag vill också tillägga att jag inte ser klimatförändringarna som ett akut problem, däremot är det ett enormt trögt system...
Intressant, får vi höra!

Vilka klimatförändringar har du sett/upplevt?
 
Nimajneb skrev:
Sveriges elförbrukningsförändring är sedan 90-talet i stort sett proportionell mot befolkningsökningen. [länk] I absoluta tal har den tom minskat senaste året. Om vår elförbrukning skulle öka med en faktor 2-3 så måste vi se en massinvandring dom närmaste 15 åren. Visst kanske det är PK (iaf i början) men knappast realistiskt att vi har 20-30 miljoner boendes i Sverige 2030.
Nu handlar det dock inte om ett svenskt problem...
 
IngMatt
Lane skrev:
Under min tid inom fordonsindustrin refererade man ofta till en bild där man kunde se oljefyndigheter längs en tidsaxel. Jag hittar inte denna nu men man ser i denna graf att de "stora" oljefyndigheter man numera gör bara är små pyttetoppar jämfört med de fyndigheter man gjorde tidigare. Detta trots bättre teknik.
Jag anser att det är ett enormt slöseri att bränna upp denna otroliga resurs som olja utgör. Oavsett om man gör det i sin bil eller genom att bränna upp plast istället för att källsortera den. Vi borde av många skäl hushålla med vår olja för det kan vi väl vara överens om att den olja vi tar upp och förbränner, den är förbrukad?
Oljan är snart slut, vi har redan nått peak oil enligt Kjell Aleklett som anses seriös. USA har konstgjord andning med sina nya miljövidriga procedurer som kräver en massa energi för att få ut olja, kanske kolenergi då det finns gott om kol och kol-lobbyister.
Omröstning här för att pejla de som inte vill skriva, sett den?
https://www.byggahus.se/forum/threa...eller-ej-roestning.226371/page-4#post-1893396
 
IngMatt
Ser ut som någon här har hamnat i hettan http://forum.vof.se/viewtopic.php?f=36&t=21092&p=673738&sid=b0c19f01134acf32a48bb7c623c92f30#p673738
:surprised:
Av en del kommentarer att döma kan man fråga sig om man har kommit till "vetenskap och folkbildning" eftersom det låter mer som i omklädningsrummet där fotbollslagets supportergrupp som pratar om motståndarlaget.
Inlägg: 1
Blev medlem: tor 26 dec
Svar:
Brukar supportrar verkligen byta om i omklädningsrummet?

Kanske Newman kan föregå med gott exempel och lyfta den vetenskapliga diskussionen med några lämpliga referenser?
 
Redigerat:
Ingmatt, ska vi gissa att detta blir din andra låsta tråd här på BH pga ditt sätt att diskutera?
 
O
Det mest intressanta med denna debatt om klimatet är att när det gäller klimativrarna så är alla forskare som påpekar att de har fel, desinformatörer... lögnare och annat skoj som man tydligt inte behöver bry sig om, för de har fel. Oavsett att en del mycket väl kan ha rätt.... Varför detta? en klok människa inser att det finns 2 sidor av ett mynt, båda har rätt. Just när det gäller miljön så är det tydligen bara de som talar miljöivrarnas språk som gäller...
Men varför?
En väldigt intressant sak är klimativrarnas snack om global uppvärmning..... Med palmer som vajar på våra gator...
Så vart de vinter... och massa minusgrader.... vad hände då med den globala uppvärmningen ni lovat mig? Jag väntar på den med spänning....

Förresten IngMat du undvek mitt påstående om elen. Kanske för att du insåg att du faktiskt blir lurad av ditt elbolag.
Visst den mesta elen kommer från vatten och kärnkraft. Men det kan komma in el från andra håll...
Sedan börjar du dribbla bort co2 och börjar prata om ännu farligare saker... förvisso enda vettiga du har sagt i den här tråden... det är inte CO2 som är den stora boven. Och vad du än tycker, så är träd ett väldigt bra sett att minska CO 2 på. Dessutom påverkar det välmåendet positivt med fler träd...

Men d största klimathotet är som du säger indirekt inte vi i västvärlden utan det är U-länderna... USA är inte sån stor bov som många vill tro...

Kärnkraften är bland det mest effektiva elproducenten. Och väldigt säker. De olyckor som skett i modern tid är i forna sovjet och i Japan. Den i forna sovjet orskades av den mänskliga faktorn. den i Japan av moder jord.
Men varför placerar man ett kärnkraftverk i japan överhuvudtaget? ett land som är uppbyggt på ett gäng kontinental plattor som rör sig nästan hela tiden...

När det gäller vind och vatten så är inte vindkraft så bra som folk vill påstå... De är inte så effektiva....
Bättre och då bygga vattenkraft mycket effektivare samt kan leverera el hela tiden.
 
Jag blir helt stum av beundran alternativt avsky (välj själva vad ni tror) när jag ser folk på ett forum som endast registrerat sig och diskuterar en enda sak som dessutom inte har med forumet i fråga att göra.

Om inte denna tråd riktas in på hur det påverkar våra hus så bör den låsas OMG (SÄRSKILT DÅ DEN LIGGER UNDER Forum > Allmänt om hus > Miljö & hälsa).
 
Nu kanske det finns mer info i dina länkar. Men länken om Brasilien säger inget hur mycket dessa källor står sig mot de som man hittade tidigare (minns som sagt inte riktigt bilden Volvo brukar visa men säg 60-70 talet man drog hem de stora fyndigheterna. Likadant med länk 2, statistiken är från 2007 och framåt. Den graf jag refererar till sträcker sig från de första fyndigheterna.

Att man hittar olja är ju bevis för att den inte är slut. Jag skrev inte att oljan var slut, jag skrev att de fyndigheter man nu hittar är mindre än de man hittat tidigare i historien. Jag säger inte att oljan är slut, jag säger att oljan är en resurs vi behöver hushålla med. Vi använder olja till så otroligt mycket produkter så jag tycker det är dumt att bränna upp den. Ja. Men man kan se på oljan som på fisken, länge trodde man det var en outsinlig resurs. Men efter 70-80 talet insåg man den hårda vägen att så var inte fallet. Synd om oljan ska gå samma väg för att vi idag tror att den är outsinlig.

KnockOnWood skrev:
Är du riktigt uppdaterad?
[länk]

[länk]

Har du märkt av någon bensinbrist vid mackarna? Det har då inte jag.
 
  • Gilla
IngMatt
  • Laddar…
Nu gör du dig bara löjlig. Att man ser på ett problem på ett visst sätt är ett vanligt uttryck som inte refererar till att man fysiskt behöver stirra på något.

KnockOnWood skrev:
Intressant, får vi höra!

Vilka klimatförändringar har du sett/upplevt?
 
Lane skrev:
Nu gör du dig bara löjlig...
Vad var det som var löjligt?

Lennart Bengtsson, professor vid universitetet i Reading, och förmodligen vår främsta "klimatforskare" sa en gång
Att vår planet har utsatts för en obetydlig uppvärmning, som knappast någon skulle ha märkt om inte meteorologerna talat om det, kan inte utgöra skäl till en radikal och oprövad ändring av den globala samhällsekonomin.
Citat från https://dl.dropboxusercontent.com/u/19152363/LB_Katt.pdf

Titta gärna i länken på diagrammet på sista sidan.
Det visar hur orkanfrekvensen de senast 35 åren. Det ser väl ganska lugnt ut, eller hur :)
Och det är ju det den här tråden handlar om.
 
Artikeln du länkar till visar rätt tydligt det jag menar. Här är en man som uttalar sig väldigt brett över många naturvetenskapliga discipliner. Han är väldigt bildad, men för mig känns det tvivelaktigt att han skulle besitta den kompetens och kunskap som krävs i alla de delfrågor och discipliner han sveper över i artikeln. Jag, som höll på med arktis tycker han låter vattenånga svepande förklara det som händer där uppe, ökat färskvattentillflöde (med varmare temp), minskad albedo pga att det faktiskt är mindre is (vilket han säger) och det finns flera, men han nämner vattenångan ensam. Det finns accelererande effekter som faktiskt är ganska självklara när man tänker lite som han bara bortser från.

Ska man igen dra en parallell till kroppen så hör man sällan forskare uttala sig om hela kroppen utan man har sin specialistkunskap. För mig som har en sjukdom som kräver regelbunden specialistbehandling blir jag arg när nån allmänläkare på vårdcentralen ska lägga sig i och peta i denna. De besitter inte rätt kompetens.

I mitt första inlägg skrev jag att det inte finns konsensus om att vindstyrkor kommer öka.

För att svara på din fråga om vilka klimatförändringar jag upplevt så har jag inte arbetat med just temperaturen. Mitt lilla specialområde och hjärtefråga är havet. pH i havet har minskat från 8.2 till 8.1 (30 % ökning av vätejoner) sen man har säkra mätningar, vilket inte är så längesen. När CO2 löser sig i vatten bildas kolsyra som sänker pH. Detta har redan fått socioekonomiska konsekvenser för skaldjursnäring (odlade ostron tror jag om jag inte minns fel) i USA. Men gillar man inte skaldjur så är väl livet i havet rätt oviktigt.

KnockOnWood skrev:
Vad var det som var löjligt?

Lennart Bengtsson, professor vid universitetet i Reading, och förmodligen vår främsta "klimatforskare" sa en gång


Citat från [länk]

Titta gärna i länken på diagrammet på sista sidan.
Det visar hur orkanfrekvensen de senast 35 åren. Det ser väl ganska lugnt ut, eller hur :)
Och det är ju det den här tråden handlar om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.