Vi ska om vi får bygglovet, bygga nytt. Vi äger 230 hektar skog, men kan inte sätta in en vedpanna och elda gratis. En vedpanna kommer inte ner till Boverkets krav på 90Kwh/kvm per år. Boverkets krav är för att minska elbehovet. Men med vedpanna gör vi åt ca 500-800,- per år i elkostnad, med en återvinningspump blir kostnaden mellan 7000-10000,- per år. Tala om sila mygg o svälja kameler.
thumbdown.gif
 
D
Kraven är satta för att minska ENERGIbehovet och ur den synvinkeln spelar det inte någon roll om du kan få ved gratis och vilken typ av uppvärmning som i slutändan blir billigast för dig. Däremot om du använder uppvärming som baseras på el, så är kraven ännu tuffare.
 
Utasja skrev:
Vi ska om vi får bygglovet, bygga nytt. Vi äger 230 hektar skog, men kan inte sätta in en vedpanna och elda gratis.
Menar du att ni inte får sätta in en vedpanna? Får ni inte bygglov för ett system baserat på ved eller vadå???
 
D
Det finns krav på hur mycket en nyproducerad bostad får förbruka i energi för uppvärmning och i TS zon är det 90 kWh energi per kvm yta. Tydligen är inte den planerade byggnaden isolerad tillräckligt för att klara sig på 90 kWh/kvm om man inte använder något knep, typ återvinner frånluften eller använder värmepump (fast använder man el för uppvärmningen så får man bara använda 55 kWh/kvm).
 
OpiMaza
Bygg ett fritidshus ;)
 
  • Gilla
Dr.L
  • Laddar…
Huset är isolerat enligt konstens alla regler. Mer isolering kan ge fuktskador det medger t o m Energimyndigheten.
Faktum är att det går inte att isolera sig för att hålla energikraven med något annat än en återvinningspump.
Möjligtvis går det om man sätter till ett FTX system, men då blir kostnaden för installation av både vedpanna o FTX system väldigt höga. För att köra med vanlig värmepump oavsett typ, luft,borrad yta, så kan man aldrig komma ner till Boverkets krav på 55kwh. För nybyggda hus gäller Oligopol för tillverkare av återvinningssystem och endast NIBE har en sådan pump så vi hamnar i Monopol. Kolla på den Konkurrensverket!
Eftersom dom kollar energiförbruknng med beräkning innan, så kan man säga att man inte får bygglov för nytt hus med enbart vedpanna.
 
Idén är inte dum. Undrar om det gåt att finta dom med att husleverantören säger att det är ett fritidshus.
Dom tillverkar ju faktiskt det också. Ha ha
 
D
Utasja skrev:
För att köra med vanlig värmepump oavsett typ, luft,borrad yta, så kan man aldrig komma ner till Boverkets krav på 55kwh.
Vad är det du menar? Skulle man inte kunna värma ett hus i "södra" Sverige med 55 kWh/kvm med hjälp av en bergvärmepump?
 
Enligt vår husleverantör går faktiskt inte det. Men om du vet något fabrikat som klarar
detta utan återvinningssystem så är jag intresserad.
 
Det gäller inte bara värmen, den ska klara tappvarmvattnet också.
 
D
Det faller på sin egen orimlighet, då det byggs massvis med hus med bergvärme. Har själv ett gammalt hus byggt 1949 med 250 m2 boyta som inte är tilläggsisolerat och som har gamla tvåglasfönster. Vi gör av med 40,000 kWh/år energi för uppvärmning och varmvatten. Enligt reglerna får vi då använda oss av 13,750 kWh el för uppvärmning, vilket betyder att värmepumpen bara behöver ha ett SCOP på 2,9. Alltså inga problem alls, ens med ett gammalt hus byggt 1949.

Har ett annat hus på 155 kvm som är byggt 1980. Det skulle alltså få göra av med 8525 kWh el för uppvärmning och VV men gör i verkligheten av med mycket mindre än så.

Vill du försöka övertyga mig att ett hus byggt 2014 inte skulle kunna uppfylla villkoren då?
 
Be tilverkaren av vadpannan att skriva 5 kW på märkplåten så klarar du kraven. Det borde inte vara svårt att få ut 5 kW ur vilken vedpanna som helst.
 
D
Erik_X skrev:
Be tilverkaren av vadpannan att skriva 5 kW på märkplåten så klarar du kraven. Det borde inte vara svårt att få ut 5 kW ur vilken vedpanna som helst.
Vad menar du? Det hjälper väl knappast eftersom energibehovet är detsamma oavsett effekten på pannan.
 
Sätt in en vedpanna och lås pannrummsdörren. Säg att ni inte ska ha någon uppvärmning. Visa på en varm vinterjacka och en sovsäck.
 
  • Gilla
camaro1969
  • Laddar…
D
Och hur får du ihop det med BBR 6:42?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.