Man får absolut inte bända bort relät när det har stelnat då kan banan följa med.
Det finns lödfläta att köpa som man lägger emot och värmer med lödkolven och det suger det gamla lödtennet.
sedan kan man värma lite på bena och bända lätt.
Lödtenent lägger sig där det är varmt därför ska man värma på benet och inte som många tror lägga en massa lödtenn på kolvspetsen och sen strycka ut det på komponentbenet då blir det en kalllödning som en kula.
och det ska inte vara ett berg av lödtenn, titta på de andra så ser du.
 
Kan tillägga att ett vanligt nybörjarfel är att man värmer för länge eller flera gånger med samma tenn. Tennet (det nya du tillför) innehåller flussmedel som hindrar tennet från att oxidera vid kontakt med luften, oxideringen går väldigt fort vid de temperaturerna. Flussmedlet förbrukas under uppvärmningen, då får man en kornig yta, med risk att tennet inte har fäst ordentligt på kompomnentbenet. Man kan då försiktigt smälta en aning mer tenn för att få flussmedel till lödningen igen. Och i värsta fall suga bort lite (med flätan) om det blir för mycket.
 
Hej. Sedan vi ”trimmade” kretskortet i vår Husqvarna Cardinal Interiör 6221 med ett nytt relä har vi diskat varmt (varmt på ett sätt som vi inte upplevt sedan diskmaskinens första år hos oss, inköpt 2009-12-17). Jag vill passa på att utrycka ett väldigt stort tack till sanson som fick mig att bli konstruktiv och öppna upp maskinen (http://www.byggahus.se/forum/kok/71560-trasig-husqvarna-diskmaskin-2.html), Kloge som publicerade bilder som fick mig att inse att jag förmodligen behövde byta relät, och electroluxaren som tipsade om det relä som jag slutligen inhandlade på Elfa (http://www.byggahus.se/forum/vitvaror/212397-felkod-pa-e-lux-diskmaskin.html#post1750064) och Diil som tipsade om elektronikrengöringsspray för att tvätta bort mina jordnöttsringar-fingrar mm (http://www.byggahus.se/forum/kok/71560-trasig-husqvarna-diskmaskin-8.html). Och tack till alla er andra för att ni hjälpt till att fylla i mina totala kunskaps luckor och dela med er av era erfarenheter.

Vår maskin började diska kallt för ett par dagar sedan (men redan för ungefär ett år sedan övergav vi det snabbprogram som vi använt större delen av tiden eftersom det ofta inte blev rent). Efter lite googlande kontaktade jag service som meddelade att OM det var kretskortet som felade skulle jag räkna med 2000-3000 kr i reparationskostnader. Servicepersonen uttryckte att det förmodligen var bättre att jag köpte en ny maskin och då kunde jag dessutom få 5 års garanti. Jag blev förbannad över hans svar eftersom jag anser att maskinen är relativt ny och dessutom dyr i inköp – 7725:-. För vår familj var det en stor utgift men vi resonerade att det var bättre att satsa på riktigt bra kvalitet (finns det längre?).

Idag köpte jag ett nytt relä (https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=37-076-19&toc=18836) för 23:- och en analog lödstation (REA!) (http://www.kjell.com/sortiment/el/verktyg/lodning/lodkolvar/analog-lodstation-48w-p40065) avlödningsfläta, lödtenn, krokodilarmar med förstoringsglas, antistatarmband, spray för rengöring och bättre kontakt samt lite lödövning (senast jag lödde var i högstadiet för drygt 20 år sedan). Totalt kostade materialet 500:- inkl bensin och värdeminskning på bilen J

Jag läste lite lödguider och tittade på lite lödfilm på youtube. Sedan satte jag igång. Mitt arbete blev allt annat än bra – rent estetiskt. Särskilt stora problem hade jag med avlödningsflätan. Jag fick inte bort all den gamla lödningen men jag körde vidare ändå. Lödningen blev stökig och på något av reläts ben blev det en riktigt full och fet bulle.

Jag är väldigt glad över att ha lyckats med det jag ville göra – få diskmaskinen att fungera igen. Samtidigt som jag är införstådd med att mitt hantverk är undermåligt och amatörmässigt gjort och att det när som helst kan gå sönder är jag riktigt glad över att jag med ER hjälp fick uppleva tillfredställelsen att känna värmen igen om än bara för en dag ;-)

Liten anekdot: killarna på Kjell&Company tyckte att det var dumt att jag släpade runt på diskmaskinens kretskort i en vanlig fryspåse som jag lagt i en plastmatlåda så de gav mig en gratis antistatisk påse. Tack till killarna på K&C
 
  • Gilla
MSLL och 3 till
  • Laddar…
Uppstår en kalllödning så är det bara värma på ta flätan bort med tennnet och göra om det.
Kör så länge det funkar.
 
Tack allihopa för en intressant läsning!

Jag förstår mig inte alls på relä och elektroniken men jag bestämde mig för att ge det ett försök!
Jag blir dock osäker eftersom det nämns olika relä'er, jag ser att det olika värdet på dem och ev. olika kopplingar(?)
Min fråga är; hur vet jag vilken av dem jag behöver?

Den Kloge beställde på Conrad kan jag inte se, länken funkar inte.
Men två andra har nämnts här:
https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=37-211-60&toc=18836
och
https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=37-076-19&toc=18836

Jag har en helintegrerad diskmaskin, ska jag dra ut den och plocka fram kretskortet och försöka tyda den?

( @ Kloge, jag har en Electrolux och jag har fått samma fel som du hade (blir tok-varmt så den slår ifrån, man får stänga av den och starta om vanligt 45min program så går det). )

trevlig dag!
/Dejan
 
A
Det relät som den undre länken går till stämmer med benplaceringen.
 
Ja det är undre relät.
 
Härligt nu är projektet igång, orkade inte med strulet med diskmaskinen mer! :)
Beställt på rekommendation från denna tråden
http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/verktyg/lodning/lodkolvar/dibotech-analog-lodstation-48-w-p40065 för ex moms 18 kr + 39 kr frakt (=71kr)
och
https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=37-076-19&toc=18836 för inkl moms 150 kr.

Det har gått att diska för mig, men genom att låta den svalna och köra 45min programmet efter.
Platshjulen/detaljerna i diskmaskinen började ta stryk/ pga den höga värmen i diskmakinen.
Helt klart värt att prova även om man har tummen mitt i handen som jag, mycket mer prisvärt än att köpa en ny diskmaskin för 4000kr+.
Får jag rätt på diskmaskinen så ska det beställas en uppsättning plasthjul till korgarna i diskmaskinen (kostar ca 200kr på Electrolux).


Jag har tagit bilder på vägen om det är någon som är lika ny på diskmaskin och lödning som jag. hojta till så lägger jag upp flera bilder!
IMG_20150201_182921.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

IMG_20150201_191430.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Blueztar och 1 till
  • Laddar…
A
Plasthjulen tar stryk i alla electroluxkoncernens maskiner oavsett temperatur.
Jag tror inte att du får alla hjulen till båda korgarna för det priset 8+8st!
 
Nu var den löddad! Diskmaskinen är Up and running! :)
Tack för tipsen alla inblandade, det var riktigt bra information från er!
IMG_20150206_203855.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_20150206_225921.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Kloge
  • Laddar…
Stort tack till er alla i denna tråd! Lyckades fixa min Electrolux tack vare dessa instruktioner, nu funkar alla program igen!

Undrar hur många maskiner som skrotas pga av denna dåliga komponent/konstruktion? Inte många som väljer att rulla ut 2000-3000 för att låta en reparatör byta styrkortet (varav själva kortet verkar kosta ca 1500:).
 
A
Ja det gör den
 
Är det någon som har en bild på orginal-reläet?
Skulle vilja se uppgifterna på den.
De har blekts bort på min.
 
  • Gilla
LasseWatt
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.