hek skrev:
Fibaron har har en extra ingång som man kan använda till att styra någon annan enhet. Vilket kan vara trevligt ibland.
Har i ett stort rum belysning i två fönster som tänds/släcks med en strömbrytare som är bredvid respektive fönster. Tänkte sätta Fibaros dimmer i dessa och en kronbrytare (tror det heter så när det är två vippor). Då borde det väl gå att i Vera på något sätt ordna så att den lediga knappen vid ett fönster tänder belysningen i det andra fönstret?
 
Japp det går bra. Vi har liknande konfiguration i ett par rum. Dimmern går till taklampan och den extra knappen styr fönsterbelysningen (via en puck bakom fönstervägguttaget).

Tror senare versioner av fibaro-dimmer-puckarna också kan agera scenkontroller vilket gör att du kan starta en scen i veran (som tänder/släcker eller vad som helst). I den versionen jag har kan man bara göra associationer... men även det räcker gott till vad du vill göra.
 
c14ym0re skrev:
Vad är skillnaden mellan
Fibaros: Insatsdimmer
och
Aeon Labs: Micro Smart Energy Illuminator

Jag vet att Aeon Labs även har funktion för att mäta strömförbrukning, men förutom det?
// C
Fibaron är betydligt mindre, har syrning för en extra knapp,
Den har en massa smarta parametrar man kan ställa, ex. mellan vilka värden man kan dimmra etc.
Skall man köra trappkoppling är Fibaron bäst då man kan köra på befintlig kabeldragning.
(kör man dock monostabilt kan man även koppla om och köra det med Aeon iluminatorn).
Fibaron kommer helt enkelt med många fler och bra extra funktioner.
Sämst med Fibaron är ett de verkar bli betydligt varmare än Aeon (troligen för att de är mindre och kyler sämre), samt att de inte har energiförbrukning (som jag ser det).

Nackdelen med Aeon puckarna är att kabelhålen för switcharna (brytaren) är jävligt trånga (kännes mest som de är byggda för 1 kvadrats kabel). Själv har jag flest Aeon dimmers och fördelen jag ser med dem är just energimätningen och att har man inte nytta av den extra knappen (som bloatar ner gränssnittet) så kan man visst köra med Aeon och bli nöjd. Man slipper å kladda och de fungerar i de flesta fall bra om man inte har speciella krav. De råkar också vara billigare och verkar hålla sig svalare. Om jag minns rätt så fungerar just dimmern skitkasst om man inte har monostabil brytare (alla mina brytare är idag bytta till Exxact).


Inbyggda bakom vägguttag anser jag att Aeon switchar är att föredra. De klarar 10A och genom att deras switchfunktion on/off är helt strömlös så kan man faktiskt sätta dit en fjädrande leksaksbrytare på uttaget (vet inte om det är lagligt dock) så kan man sätta på/av uttaget på plats.
Ok fibaros 1x3 klarar ju 13A, men vi har ju normal 10A i proppskåpet. En 2x1,5 kan styra båda uttagen - fast de klara ju då inte en dammsugare och annat som toppar, så jag ser de som inte lika bra då man inte vet vad folk pluggar in.
Fördelen med Aeon här blir brytfunktionen, kan se förbrukningen på det som stoppas i, kluddar inte ner gränssnittet med fler brytare än vad som behövs, klarar 10A som vi normalt är vana vid att max ha. Vad jag saknar idag är OJORDADE uttag med separat brunnständning (har inte letat precis), då man måste ha antingen jordat eller ojordat i ett rum (= jag måste byta 10 uttag för att jag behöver 1 enda med separat tändning). Tips här mottages tacksamt.

Så funktionsmässigt i grund är de lika, men Fibaron slaktar nog nästan Aeon totalt den dagen de kommer med energiförbrukning på grund av alla smarta parmetrar och extra funktionalitet de har (förutom bakom vägguttag)..
 
Med risk för att verka dum nu, men Aeon Labs: Micro Smart Energy Illuminator skulle man kunna använda bakom alla strömbrytare man har i huset? Oavsett om det är dimmbar belysning eller ej? Eller måste man ha insatsbrytare?

Aeon's ligger ju nämligen en hundralapp lägre än Fibaros, och jag ska ha en 20st totalt kanske, så det blir ju ett par kronor man sparar. Att de mäter förbrukningen är ju riktigt trevligt med.
 
Kolla bara att den får plats innan du beställer 20 stycken. Det är inte mycket plats bakom vägguttaget i en vanlig dosa.
 
Elektriken ska börja dra elen strax, och vi kommer vänta med z-wave tills huset är besiktat och klart, så tar vi det efteråt för enkelhetens skull.

Han kommer sätta in större dosor överallt för att få in det enklare, nåt mer man måste tänka på?

(Surt att det är 15% rabatt nu när man inte behöver det förrens om ett par månader :))
 
Om han sätter 1,5 dosor skall det inte vara några problem att få in Aeon pucken.
 
nu har jag suttit och pillat lite med vera lite. Men vart lägger jag till rum till rumslistan? Hittar inte det någonstans.


Och ni som har installerat MyVera? Vart hittade ni .tgz-filen som man skulle flytta till veran? Hittar inte den filen i zipfilen som man laddar ner från de....
 
a) Setup->Rooms
Screen_210.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

b.1) Nu har jag inte installerat MyVera själv (ännu), men är det inte bara att det skett någon uppdatering och att han som gör MyVera gått ifrån .tgz och använder .zip istället, dvs jag gissar att alla filer som ska över till Veran ligger i -zip-filen.

b.2 update efter lite goggling ) Följer du instruxerna på http://forum.micasaverde.com/index.php/topic,13133.0.html så ligger tgz-filen på http://www.psykokwak.com/pub/vera/myvera.tgz
 
Redigerat:
Finns det moduler för Z-Wave som även kan ta Ph och Nivåvakt
funderar nu oim man kan även använda en Vera för att även ha den till sitt akvarium. Lamporna är ju en sak men att se Ph och sköta en nivåvakt?

Nivåvakt en vanlig NO eller NC vippa
 
Pryl som gör kontinuerlig Ph mätning är nog jättesvårt att hitta ens utan z-wave. Dom är normalt inte byggda för att vara nedsänkta i vatten hela tiden och behöver kalibreras etc.

Men en nivåvakt borde väl gå att knåpa ihop med en universalsensor och NO/NC vippa (var man hittar sådana vet jag dock inte).
 
Tips, även Gröna Hus kör en liten kampanj med 10% kvällen ut. (30:e april)
Jobbar du halvdag idag? Passa på att nätshoppa lite efter jobbet, fram till kl 23:59 ikväll ger vi Dig 10% rabatt...[länk]
 
Gjorde mig en första beställning igår, sista dagen på m.nu's 15% =)
Får se hur det kommer lira tillslut, men aningen skoj skall det allt bli att börja pilla lite :)

Eftersom man inte vet vilken av dimmers man kommer föredra, så köpte jag en blandad kompott, så får man väl känna efter lite inför uppgraderingen av z-wave lösningen :)

1 x Fibaro Home Center 2
2 x EZMotion Triple Sensor - Express Controls
2 x Dörr-/fönstersensor - Vit - Fibaro
4 x Insatsdimmer 500W - Fibaro FGD211
4 x Micro Smart Energy Illuminator - Aeon Labs
10 x Wall Plug - Fibaro
2 x Z-Wave Smoke Detector SF812 - Everspring
1 x Z-Wave Door bell with push button
1 x Z-Wave Remotec ZRC-100 Universal Remote Control

Sen om allt kommer lira ihop med Fibaron får väl tiden utvisa... Måste iaf säga att det är grym service av Erik hos www.m.nu iaf, mailade in en beställning vid 19-20 snåret sista april, och fick allt kirrat direkt på rotmos.
 
Redigerat:
  • Gilla
MrSmith
  • Laddar…
dhanjel skrev:
Med risk för att verka dum nu, men Aeon Labs: Micro Smart Energy Illuminator skulle man kunna använda bakom alla strömbrytare man har i huset? Oavsett om det är dimmbar belysning eller ej? Eller måste man ha insatsbrytare?

Aeon's ligger ju nämligen en hundralapp lägre än Fibaros, och jag ska ha en 20st totalt kanske, så det blir ju ett par kronor man sparar. Att de mäter förbrukningen är ju riktigt trevligt med.
Det är absolut inget fel på Aeons prylar och som du skriver är de en hundring billigare.
De är dock lite större än Fibaros, men går också in bakom en modern strömbrytare.
Nackdelen med att ha dem bakom "varje strömbrytare" är de fortfarande är dimmers.
Parkerade en i badrummet och den halogenlampan visade sig ha en trafo bakom så det bara blinkade, den åkte fort bort så jag tror du bör tänka om. Troligen någon trafo i lampan som skapar problemet. Så det beror helt på vilken typ av lampa du har/skall ha.
Det är dock här Fibaron är överlägsen med deras parametrar de kan sälla in (men även här får man nog problem).

Om du istället menar Aeon switchar så fungerar det klockrent (precis sak samma som Fibaros 1x3 och 2x1,5).. Dimrar är dimrar, inte att förglömma.
En mix är nog det du skall tänka på. De puckar jag har kvar som inte blivit installerade är Aeon illuminatorer (och Fibaros universalsensorer).

Någon skriver använd 1,5 dosor. Men de är bara till för att kunna fälla in 2-vägs vägguttag djupare (som 1-vägs fungerar). Att på plats med en Aeon- eller Fibaro-puck då blir nog väldigt svårt.
Jag tror nog inte att jag får plats med en puck i en dosa med 1-vägs uttag, vilket även borde gälla 1,5 dosor och mindre utskjutande vägguttag.
 
c14ym0re skrev:
1 x Fibaro Home Center 2
2 x EZMotion Triple Sensor - Express Controls
2 x Dörr-/fönstersensor - Vit - Fibaro
4 x Insatsdimmer 500W - Fibaro FGD211
4 x Micro Smart Energy Illuminator - Aeon Labs
2 x Z-Wave Smoke Detector SF812 - Everspring
1 x Z-Wave Door bell with push button
1 x Z-Wave Remotec ZRC-100 Universal Remote Control
.
Home Center - den skulle jag gärna vilja jämföra med Veran (då jag inte är hundra nöjd). Hoppas det är ett bättre val.
Triple sensorn - står här och skräpar då jag inte fått till det jag tänkt. Batteridrift = skit.
Dörrsensorn lär väl funka bättre på batteridrift mot mina unviversalsensorer (som ligger här och skräpar). Dock är det något jäkla dumt specialbatteri i dörrsensorerna.
Dimrar är dimrar = passar inte överallt. Hade även satsat på switchar (har några Aeon dimmers över som jag idag önskade vore switchar).
Har en Everspring smoke sensor - det enda liv den gjort är att den fellarmat två gånger, men huset står fortfarande kvar... (känns jävligt opålitigt och den lever liksom sitt egna liv).
Door Bell - batteridrift. Försöker hålla mig bort från batteri så långt det går.
Remote - behövs det när man har en smartphone?

Lycka till, det blir säkert bra för dina förutsättningar. Själv hade jag idag (med min vetskap) inte köpt en enda batteripryl utan satsat allt på befintlig elstyrning. Det andra "lekandet" hade fått komma i nästa omgång (eller den tredje).
 
  • Gilla
c14ym0re
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.