Jaha, även Stiga kommer att ha ett antal nya modeller i utbudet i år.
Kortfattat om utbudet:


3 nya modeller för oss med lite mindre trädgårdar

Autoclip 125 upp till 600kvm (riktpris 11495:- inkl.moms) http://www.stiga.se/products/stiga_se/robotgrasklippare/autoclip-100-serie/autoclip-125-2-3ah.html
Autoclip 127 upp till 1200kvm (riktpris 13500:- inkl.moms)
http://www.stiga.se/products/stiga_se/robotgrasklippare/autoclip-100-serie/autoclip-127-2x2-3ah.html
Autoclip 325 upp till 1600kvm (riktpris 16900:- inkl.moms)
http://www.stiga.se/products/stiga_se/robotgrasklippare/autoclip-300-serie/autoclip-325-2x2-3ah.html


Sedan kommer den STORA nyheten. 920:an. Klippbredd 84cm med en kapacitet på 10-15.000 kvm. Kan det vara något?
http://www.stiga.se/products/stiga_...toclip-900-serie/autoclip-920-s-2x13-8ah.htmlI övrigt kommer modellprogrammet i 500 serien se likadant undantaget en "Facelift" på 525. De heter nu 527 med en ny huv.
http://www.stiga.se/products/stiga_se/robotgrasklippare/autoclip-500-serie/autoclip-527-2x6-9ah.html

Hur ser det ut tycker ni?
 
Redigerat:
Den som spontant skulle kunna vara intressant är just 325:an p.g.a dess klipptid. Men frågan är också hur den står sig mot AM220 och deras nya modell; främst teknik och inställningsmöjligheter. Prismässigt så är riktpriset på denna ca 2000kr billigare också än AM220. Vad har denna för typ av kniv ? Sen är det ju alltid ett ställnignstagande också om man ska tänka försvaret/militären och köpa en äldre beprövad och "fulländad" modell eller om man ska köpa det senaste med lite nytt lullull men som inte är testat och uppdaterat i samma utsträckning. Det är ju ändå ett par tusenlappar det rör sig om.
 
Även 125-127 och 325 har "riktig" stålkniv på antingen 24 eller 29 cm precis som tidigare modeller.
Fördelen med de nya maskinerna är att dom inte har någon fram och baksida när dom kör och klipper. Dom kör alltså inte fram till slingan, backar, vrider sig ca ett halvt varv och sen iväg utan den kommer fram till slingan och "stannar" för att sedan direkt köra iväg igen fast då baklänges om du tänker dig.. Flera fördelar med detta, mer effektiv och framförallt så blir det mindre slitage på gräsmattan vid slingan, framförallt om du har partier där det lutar något emot mot slingan och maskinen riskerar att slira när den vänder.
 
Känns som det kommer bli en intressant robotgräsklipparsäsong i år, många som släpper nya maskiner: Honda släpper sin, Stiga kommer med nya, HQ släpper nytt.
Kommer ju inte bli lätt att välja robot frammåt påsk....
 
Installerade Wipers motsvarande modell "Wiper Joy" förra året hos en bekant, helt klart en rolig modell att titta på med sin lite annorlunda kör-lika-gärna-bakåt stil. Men mjukvaran var givetvis också ny och hade/har lite barnsjukdomar, men med lite mjukvaruppdateringar så kan den nog bli riktigt trevlig.
 
Hur högljudda är Stigas modeller? Har möjlighet att köpa en Stiga för i stort sett inköpspris så det är ju en klar kandidat istället för en Husqvarna, men jag är orolig för att den väsnas mer. Nån som kan ge lite synpunkter eller kanske till och med har jämfört? Främst är det en 325 eller 520 som jag kollar på.
 
Du kommer uppleva att stiga låter aningen mer pga att du har en "riktig" kniv istället för rakblad. Det blir helt enkelt en annan karaktär på ljudet, mer metalliskt på något vis. Skillnaden är dock inte enorm.

Det många kritiker gällande ljudnivån inte vet/glömt/inte tänker på är att det som folk (inklusive jag själv) kan uppleva som störande är när den pendlar mellan lågt och högt klippvarv på kniven. Det innebär att den ökar knivens hastighet när den går in i partier med tjockare/högre gräs. Den funktionen går nu att stänga av. (gick inte på tex ambrogio tidigare) Och är i stort inte alls nödvändig om det inte är så att det är tex säsongens första klippning med typ 1dm högt gräs.. På borstlösa maskiner tex 525s är funktionen avaktiverad redan från början med den nya programvaran.

Man har helt enkelt kommit på att maskinen är så kraftig ändå så att man inte behöver varva upp kniven..
 
Riktiga knivar låter ju som ett plus. Vi har mycket äpplen, kvistar och sånt. Hade varit kul att se en in action.
 
Jag tänkte mer på att se den i verkligheten så att man kan få en uppfattning om ljudnivå och sånt.
 
Har du ingen återförsäljare av Ambrogio eller Wiper i närheten.Det är nämligen samma tillverkare till alla dessa märken
inkl.Stiga . Det är bara kåporna som skiljer. Du kan lika gärna lyssna på ljudet från dom.
 
Ok, får kolla. Hur känsliga är de för om grannen har en Automower inom 2-3m?
 
BiFuel skrev:
Ok, får kolla. Hur känsliga är de för om grannen har en Automower inom 2-3m?
De skall inte vara påverkade av varann enligt uppgift.
 
OK. Hur kommer det sig att Stigan klarar olika lutning med och utan gränsslinga? Vad innebär det i praktiken? En del av vår gräsmatta ligger nedanför en slänt som är i klass med Stigans maxlutning utan gränsslinga (45%).
 
BiFuel skrev:
OK. Hur kommer det sig att Stigan klarar olika lutning med och utan gränsslinga? Vad innebär det i praktiken? En del av vår gräsmatta ligger nedanför en slänt som är i klass med Stigans maxlutning utan gränsslinga (45%).
Det är inte så man skall läsa det. Alla maskiner klarar mer lutning under klippning mitt på gräsmattan, nära slingan och när de går "hem" på den klarar de lägre lutning. Det som är sämst är för mycket lutning ut från klippområdet, då finns risk att den åker utanför och stannar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.