Tre sladdar: brun, grå o. svart.
Test med elpenna indikerar att svart är strömförande.
Men inget händer när jag kopplar ihop sladdarna två och två i olika varianter -
för att verifiera att det inte är stömlöst. Men varför ljuder/sprakar elpennan?
Sladdarna skall gå till en lampa i taket. Där finns bl a två sladdar, brun och grå.
Taklampan lyser ej.

Sitter två sladdar längst in i dosan på bilden (knappt synliga men de är bara genomgående - inga lösa ändar i dosan).
Vägguttag.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
???
Skaffa en spänningsprovare och låt det där vara för ikväll....
 
Är det verkligen ett vägguttag? Låter som det ska sitta en kronbrytare där svart är fas och brun och grå är tändtrådar. Hade du en lampa i uttaget när du la ihop trådarna?

Sent from my GT-I9300 using Byggahus
 
Slugge skrev:
???
Skaffa en spänningsprovare och låt det där vara för ikväll....
Jag har en multimeter? - Caltek CM1100 - den visar inget utslag oberoende av vilka kombinationer
av trådarna jag testar på. Märkligt att elpennan ger utslag?
 
Det är ett vägguttag som skal gå till en taklampa. Föregående ägare (bluffare?) påstår att det fungerat!
Jag har en lampa i taket. Den skulle enligt uppgift lysa när jag la ihop trådarna - stämmer det?
Det gjorde den i alla fall inte.
Från början var en dimer inkopplad med trådarna grå och brun. Jag testade med grå och svart - ingen skillnad.
 
Jag fattar ingenting... Vad satt där ursprungligen? En dimmer eller ett vägguttag? Vad menar du med att "Det är ett vägguttag som skal gå till en taklampa"?

Vad är det för problem du försöker lösa? Att få taklampan att lysa, att få ett vägguttag att fungera eller något annat?
 
  • Gilla
oceanis och 1 till
  • Laddar…
Av bilden att döma så ser det ut som att det har suttit en strömbrytare och inte ett vägguttag, 1-vägs VU isf. Men är det en strömbrytare så kan du inte få nåt värde mellan fas och tändtråd, eftersom tändtråden bara är en förlängning av fasledaren. Men när du kolla med en mätpenna så ger den utslag på fasen, helt korrekt. Sätt ditt en kron eller en trapp (om det är fas + 2 mellantrådar), så ska du se att lampan lyser sen :)
 
Norathgon skrev:
Sätt ditt en kron eller en trapp (om det är fas + 2 mellantrådar), så ska du se att lampan lyser sen :)
Jag var lite otydlig eftersom jag inte är så kunnig i terminologin.
Från början har det varit en strömbrytare som skall gå till en taklampa.
Men föreg. ägare har satt dit en dimer.
Jag skulle helst vilja ha en dimer. Kanske skall jag köpa en ny?
Krona eller trapp? Innebär det en "vanlig" strömbrytare?

Jag vill alltså få taklampan att lysa.
 
Redigerat:
Var har du det som satt i hålet tidigare? eller var det hål redan vid köpet?

Vilka fler trådar än grå och brun har du i taket? jag misstänker att det är en blå (nolla)
lampan ska vara inkopplad mellan nollan och ena tändtråden (brun eller grå), sedan så ska du ha en kronbrytare (inte vägguttag) där svart ska in på "P"/"L"/"pil in" och brun och grå på var sin "pil ut".
 
Dimmer och strömbrytare är ju samma sak(dvs dom bryter strömmen)
Lägg upp en bild på vad du försöker koppla in.
Är det en dimmer så behöver den troligtvis en nolla.
 
wanegardh skrev:
Är det en dimmer så behöver den troligtvis en nolla.
Njae, "troligtvis" håller jag inte med om. Visst finns det dimmrar som kräver nolla men de flesta "vanliga" gör inte det.

Jag skulle nog titta i takdosan vad trådarna där har för färg för att reda ut hur det hela är kopplat innan jag börjar testa.
 
O
Arnie skrev:
Jag var lite otydlig eftersom jag inte är så kunnig i terminologin.
Från början har det varit en strömbrytare som skall gå till en taklampa.
Hej och välkommen till forumet. Som du har märkt hänger det en massa elektriker här och de har väldigt svårt att prata ren svenska och glömmer ofta att någon gång ibland hittar vanligt folk hit! ;)

För att en lampa skall lysa behövs två trådar. En tråd som strömmen kommer ifrån. Den kallas för "fasledare" (fasen). Sedan måste strömmen gå tillbaks genom en tråd och den kallas för "nolledare" (nollan). Mäter du spänningen mellan nollan och fasledaren så får du runt 230V.

En strömbrytare är i princip väldigt enkel. Den kopplar man in på fasledaren och sedan kan man bryta eller sluta strömkretsen. Den del av fasledaren som finns mellan brytaren och lampan kallas för "bruten fas" eller "tändtråd". Ibland väljer man en särskild färg på den för att det skall vara tydligt. Jag brukar använda orange men det där med färger kan vara lite hur som helst beroende på när huset är byggt.

En vanlig 1-polig strömbrytare har en ingång och en utgång. Det betyder att den antingen kopplar ihop ingången med utgången eller så bryter den kopplingen mellan dem helt.

En "trappbrytare" har en ingång och två utgångar. Den växler då mellan att koppla ihop ingången med den ena eller den andra brytaren. Den används för att man skall kunna tända släcka från två ställen,till exempel vid en trappa. Det går utmärkt att anväda en trappbrytare istället för en vanlig 1-polig strömbrytare genom att helt enkelt inte koppla in något på den ena utgången. Det får ju samma effekt.

En "kronbrytare" har en ingång och två utgångar och dessutom två tryckknappar. Varje tryckknapp funger då som en 1-polig brytare mellan ingången och en av utgångarna. Den användes förr för att tända och släcka taklampor som hade två uppsättningar lampor som kunde tändas var för sig.

Sen finns det en hel uppsjö av varianter på det här. Man kan klämma in 2-3 1-poliga brytare i samma apparat, det finns "dubbeltrapp" som bara är två trappbrytare i en, osv.

Men åter till ditt problem.

En viktig fråga som ingen har ställt är hur det ser ut vid din lampa i taket. Med tre trådar vid brytaren är det troliga att det från början suttit en "kronbrytare" där. I så fall borde du även ha ett kronuttag i taket. Om det inte gör det hänger troligtvis brun eller vit löst där uppe. I vilket fall så gör som Alfredo föreslog och plocka loss lamputtaget. Ta en bild på själva uttaget och de sladdar som finns där så blir det enklare för folk här att hjälpa dig. Just nu tycker jag folk mest spekulerar och det lär bara göra dig förvirrad.
 
  • Gilla
Granngubben och 2 till
  • Laddar…
Vill inte vara dryg men för att byta en strömbrytare krävs nödig kännedom som det heter...vilket inte verkar vara fallet här. OBS man testar inte om där är spänning genom att " lägga" ihop sladdarna.
 
  • Gilla
Swappe och 1 till
  • Laddar…
O
verktygsgurun skrev:
Vill inte vara dryg men för att byta en strömbrytare krävs nödig kännedom som det heter...vilket inte verkar vara fallet här.
Du har helt rätt. Reglerna kräver nödig kännedom. Har man inte det så får man inte koppla. Att fråga de som kan, till exempel i det här forumet, och på sätt skaffa sig nödig kännedom är dock inte bara tillåtet utan även ett klokt och riktigt agerande. Sen är det fritt fram att koppla!
 
Eftersom han inte fick nåt utslag när han mätte mellan trådarna så finns det garanterat inte nån nolla med fram till dosan.
Eftersom det har suttit en dimmer där innan så antar jag att det är en vanlig vreddimmer, (kan också ha varit en impulsdimmer, fas, tändtråd och styrtråd, då stämmer antalet trådar) i annat fall behöver du bara fas och tändtråd. Det kan även ha varit en trapptändning, och då är det fas och två mellantrådar, vilket innebär att det skall finnas en brytare till i rummet. Kan också vara så att det har suttit en kron (två knappar) innan han satte dit en dimmer men att det ena uttaget är slopat, alternativt att det är två tändtrådar fram till lamputtaget. Det var väldigt vanligt förr att man hade ex. en lampkrona där lamporna var uppdelade på två tändningar.
Mycket text, men nu tror jag att jag har fått med alla tänkbara delar :p
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.