EyEr0n skrev:
Jag kanske är trött men jag ser inte ringmatningen som ny syftar till?
Är det de två slangarna mellan dosorna till höger ni menar?
Om du läser tråden så kommer du se att TS nämner det. Alltså den som hör till bilden.

Sent from my HTC One X using Byggahus
 
  • Gilla
darth_vader
  • Laddar…
Mikael_L skrev:
Sedär sedär, så fel jag kan ha ... :cool:
Det vet jag inte, du träffade ju bla "mindre koppar" vilket var skälet till att Britterna började krångla med det runt kriget. (Vi gjorde ju sparkabel istället.)

Men som alla Brittiska innovationer så gav det en fördel av tvivelaktig nytta i det stora hela taget och en hel drös med nackdelar. ;)
 
  • Gilla
yxis
  • Laddar…
Vad är sparkabel för någonting?
 
-PC- skrev:
Vad är sparkabel för någonting?
Man gick ner i area när koppar var viktig att spara och drog 1mm2 istf. 1,5mm2 om jag inte missminner mig. (Säkrat 6A typiskt.)
 
Mikael_L
Tillät man inte sämre kopparkvalitet också?

Ja på den tiden skulle all koppar användas för att göra mässing till patron och granathylsor. :(
 
Vi slapp i alla fall den "sparkabel" som finns i en del hem i USA (tror det är 60/70-tal nån gång) där de körde aluminiumkablar hela vägen ända från centralen ("panel" på us-engelska) till förbrukarna/uttagen/apparaterna. De skäms inte för konkurrenshämmande heller, jag tror det bara är en tillverkares aluminum-koppar-skarvdon som är godkända i deras elregler...
 
yxis skrev:
Vi slapp i alla fall den "sparkabel" som finns i en del hem i USA (tror det är 60/70-tal nån gång) där de körde aluminiumkablar hela vägen ända från centralen.
Det blev så illa att många hemförsäkringar fortfarande inte täcker hus där det finns någon aluminiumkabel. Enl. wikipedia så var det vanligt i Sovjet också... Var det kalla kriget som tvingade dem till alu? :)
 
Ett av problemet var väl att man använde fel aluminiumlegering (annann värmeutvidgningskoefficient än koppar/mässing)? Med rätt sorts materiel går aluminium säkert att använda, men att ta slumpmässigt valda komponenter av olika metall och hoppas att de ska fungera ihop är optimistiskt.
 
Sovjet kanske använde rätt värmeutvidgningskoefficient? :)

USA har ju fortfarande olika legering (iaf på ytskikten) på skruvarna + det skruvarna dras i till vägguttag för att på så sätt skilja på fas och nolla, om jag fattat rätt. Fantastiskt :)
 
AXS
Var på bröllop i helgen. Innan desserten gick strömmen på en fas. Lysrören blinkade och glödlamporna lös lite grann.
Alla hade ju druckit, men jag tog på mig rollen att försöka hitta felet. Lokaliserade elskåpet men bara 10A.
Hittade ett till, men inga huvudsäkringar där heller.

Tar mig ut, letar efter kabel ut från vägg. Hittar en och följer till teleskåp. Börjar om och hittar en lite grövre kabel. Följer ut i skogen en bra bit.
Hittar något stort skåp på stolpe och ett sådant skåp som brukar stå inne i stan på marken. Här börjar värsta elkopplingen. Tyvärr inga bilder.

Skruvar upp skåpet och ser ca 3x5 säkringar. Från 4 av de går sladdarna rakt ut i luften och är klippta. Stort ormbo. Vågar inte röra något då det är vatten i.
Ringer runt lite och blir tillslut kopplad till han som har jour, 40min bort... Han blir förbannad för att han som har stället inte har fixat det där.
Han är där 1 gång/månad sedan 2 år. Han frågar om jag har koll, svarar dumt nog ja, och han ber mig kolla säkringarna. Ser att en säkring ser lite speciell ut. De andra två är hela märker jag genom att skruva ut och ser att utebelysningen slocknar. Den här säkringer är alltså lite speciell, dubbelt så stor som de andra två. Skruvar ut och det luktar lite bränt...

Frågar om det är så det ska vara, han i telefonen säger nej, men att det funkar. I den stora säkringshållaren har det tryckt i lite alu.folie för att kunna sätta i en vanlig säkring(Sån man har hemma).
Det ska sitta en grå i(16A?) men hittar bara 10A som jag trycker i. Och då går allt igång och jubel utbryter från huset. Höll hela kvällen.

Låter det som ett bra elsystem?
 
  • Gilla
Broken arrow och 2 till
  • Laddar…
Svar, nej. :)

//Patrik
 
  • Gilla
yxis
  • Laddar…
Jösses :)

Det FINNS ju reduceringshylsor för DZ-II-säkringar i DZ-III-hållare, men de är säkert för dyra ;)
 
Jo, 13 :- på elbutiken.. Gånger 3 i värsta fall.. Nä, då är det bättre att smälla i en fet säkring.
 
Dock inte sådär jättebra om bottarna är för högst 25A, då måste man ha reduceringsmojängen...
 
AXS
Jag är mest nöjd med att jag överlevde. Fukt, vin och el är ingen bra kombo...
 
  • Gilla
yxis och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.