Vet inte om jag lägger in detta inlägg under rätt rubrik, men testar.. Och obs, är nybörjare och jobbar inom en helt annan bransch så kan absolut ingenting om byggen..därav dumma frågor. Ni får ursäkta.

Jag har kikat på ett enplanshus från Myresjö, och om jag fattat säljaren rätt skulle detta gå på omkring 2,9 miljoner. Exklusive tomt. I mina öron låter det ganska dyrt? Nu funderar jag på om man skulle våga sig på att låta en snickarbekant bygga istället? Vi vill ha (och behöver) ett enplanshus med fem sovrum. Gärna i storleken 175 kvadrat.

Går det att uppskatta hur mycket billigare det skulle bli att bygga själv?? Jag fattar ju att det tar mycket längre tid och kräver mer arbete än att leja bort alltihop åt Myresjö. Hoppas ngn som byggt själv (alt låtit en snickare bygga) kan berätta lite om hur man går till väga och så vidare. Är tacksam för all information, alla ideer och tips! (y)
 
harry73
Vågar man bygga ett hus för 3 miljoner i Värmland? Vad är huset värd om det är färdigt? Får man bolån?
 
I Karlstadtrakten byggs det ganska mycket, och många gånger långt över tre miljoner.. Ute på landsbygden däremot vete 17 hur det ser ut. Men man funderar ju som sagt på hur mycket hustillverkarna tar ut extra och sådär, alltså om det inte vore bättre att låta vår snickarkompis bygga.
 
harry73
Jag tycker inte att man ska anlita en kompis bara för att han är kompis. Det handlar om mycket pengar, så begär in flera offerter (också från kompisen) och fråga referenser.

Sen är det ett bra sätt att bli ovänner med kompisar, ner ni tycker att han latar sig och kostnader springer iväg, eller inte är så nogran som ni trodde han skulle vara.
Mycket bättre att bråka med stora företag än med en fd kompis.
 
Finns en hel del i ämnet om du söker på lösvirke mm.

Rent spontant och av egen erfarenhet finns det mycket som kan gå åt pipan och har man inte byggt eller har erfarenhet sen tidigare skulle jag definitivt undvikt den resan, man bör också beakta vad livskvalite är, ständig nervositet o stress, oanade dyra omkostader, omöjliga hantverkare, det är saker man förhoppningsvis slipper om man bygger med ett husföretag med sund ekonomi.......

Om man nu vill klippa kostnader är nog ett stomrest hus ett bättre alternativ, kolla Villavarm t.ex.
 
Jag begriper ju att det krävs otroligt mycket tid och engagemang när man bygger "själv" ist för med ett husföretag. Tycker dock att Myresjös förslag lät lite väl saftigt. Vet dock inte om säljaren menade standardutförande. "Om du vill ha det som i katalogen kostar det väl runt 2,9" sade han. Jag hade aldrig nämnt att jag prompt ville ha det som i deras katalog, jag frågade bara efter priset på just det huset. Han var en smula svårpratad så funderar på att kolla med en annan säljare.
 
Som andra skriver här, gå ut till flera byggföretag/husföretag och ta in offerter. Min erfarenhet är att det går att pressa priserna en hel del. Men det är nog svårt att komma under 15 000 kr/kvm om man ska bygga med totalentreprenad oavsett om du bygger med hustillverkare eller lösvirkeshus. 1-planshus är i regel dyrare än 1 1/2 och 2-planshus. Så det kanske kan vara ett alternativ om det är möjligt för dig.
 
harry73
175kvm med lite tillval i kök och badrum kan utan problem bli 2,9 miljon, men det går också att få det billigare, Men ett enplanshus på 175 är stor så också grundläggningen blir dyrare, man behöver mer takpannor, ...
Om ni anlitar en hustillverkare är säljaren jätteviktig. Det är honom ni kommer att ha kontakt med och han måste före era önskemål vidare till tillverkaren. Om ni inte få rätt känsla för säljaren ska ni testa en annan försäljare (antingen på samma kontor eller hos en annan tillverkare)
 
Tyvärr tillåter kommunen (som säljer tomten) endast sluttningshus eller enplanshus. Tack för alla tips!!
 
harry73
Kotten1981 skrev:
Tyvärr tillåter kommunen (som säljer tomten) endast sluttningshus eller enplanshus. Tack för alla tips!!
Sluttningshus? Är tomten kuperad?
Då får ni räkna med ännu högre kostnader för grunden eftersom det innebär en del grävarbete och utfyllnad.
Hustillverkare räknar bara med eTT standardpris för grundläggningen och om det behövs mer kostar det mer. Ofta upptäcker du som konsument det först när kontraktet är skrivet och grävmaskinen i gång.

Innan ni skriver kontrakt ska ni ha markentreprenören på plats som ger en detaljerad beskrivning av vad som ska göras och hur mycket det kommer att kosta (helst fastpris)
 
Jag har byggt mitt hus själv, alldeles själv, även ritat och projekterat. Huset är klart (200 kvm) medan tomten återstår, 4 år har jag hållt på. TS fråga kommer ofta upp här på Forumet, många svarar och ger råd, men sen blir det inte mer, och det är märkligt, då frågeställarna ofta har hela släktens kompetens att tillgå för det tänkta bygget, för att på så sätt få ned kostnaderna. Man får nog tänka om här, om man tror att släkten skulle vara utomordentligt duktiga byggare, men f n är arbetslösa, och vill gärna hjälpa till, kanske också utan betalning. Nä, jag tror att alla tidigare funderare på ett eget husbygge, har lagt av, för vi har ännu inte hört av någon, som vill visa vad dom byggt. När det gäller ett husbygge, skall man vara målmedveten, kunna besluta, besluta snabbt, och känna till alla detaljer som ingår i ett bygge, och framförallt, ha pengarna i fickan. Någon ovan ansåg att börja med ett stomrest, jo bra tips, men redan det kan bli för mycket för en okunnig person. Som jag nämnt innan, skall man bygga ett eget hus, tycker jag man skall ta tillfället i akt, och bygga något helt i egen stil. Önskar man ett kataloghus, är det enklare att köpa ett färdigt, det blir nog billigast så.
 
Redigerat:
Vi har byggt med fiskarhedenvillan, ett enplanshus på 144 kvm. Det kommer väl kosta ca 2 miljoner när det är klart, skulle kostat kanske en halv miljon till om vi tagit det nyckelfärdigt. Vi har lagt ner enormt mycket tid under två år på bygget och det är inte färdigt ännu. Vi har gjort en del själva och tagit in entreprenörer till en del. Med nya pbl så är det jobbigare att bygga själv eftersom att man ute får flytta in innan man har slutbevis.

Enplanshus är mycket dyrare per kvadratmeter men samtidigt så tycker jag att man inte behöver lika många kvadratmetrar då det med fler våningar försvinner plats för trappor (inte bara för själva trappan utan även för utrymmet runt trapporna). Vår grund på 160 kvm kostade 500 000 inkl markarbete för garage och grovplanering av tomten. Kan dra iväg ordentligt om man måste spränga eller köra dit grus.

Har ni verkligen behov av ett enplanshus på 175 kvm, det är ett väldigt stort hus. Med en bra planlösning kan ni säkert få in allt ni behöver på 20 kvm mindre och därigenom kapa priset rejält. Tillåter detaljplanen en så stor byggyta?
 
Man kan ju bygga själv av flera orsaker; att man tycker det är kul, för att spara pengar, för att man litar mer på sig själv än utomstående, för att man vill bygga på ett annorlunda sätt... Om jag fattar TS rätt så är syftet i deras fall främst att spara pengar. Då måste jag hålla med Byggankan, bör ni inte i första hand titta på om ni klarar er med ett något mindre hus? Det går att få in fem sovrum på 140 kvadrat om man vill det.
 
Tomten är helt plan, vi valde en sådan eftersom vi inte var intresserade av ett sluttningshus. Jag kanske måste förtydliga mig - vi skall INTE bygga själva, däremot eventuellt anställa en snickare att bygga i lösvirke. Snickaren i fråga har byggt åt oss en annan gång (utbyggnad på 50kvm) och är väldigt bra. Iallafall den gången. :) Det är antingen det eller att gå via en hustillverkare. Vi har behov av ett ganska stort hus då vi har tre barn och önskar oss ett fjärde.
Harry73: skulle du kunna förklara lite närmare vad som är viktigt att kolla med markentreprenören? Ber återigen om ursäkt om jag verkar lite halvkorkad, men jag gillar att ta reda på saker ordentligt eller hur man säger.

Förstår som sagt att allting blir otroligt mycket enklare och smidigare med en hustillverkare, men det klart att man vill hålla nere boendekostnaderna...och är det då möjligt att bygga "själv" kanske detta ändå är bäst.. Vi har kontakter inom både el- och kakelbranschen. Min sambo arbetar inom VVS.
 
ser man till priset för ett husbygge, är en stor del av kostnaderna, avgifter, moms anslutningskostnader m m. Den andra delen, materialet och arbetskostnader är 50/50. Bygger man själv, som jag gjort, kan man tro, att man tjänar en hacka på detta, då arbetskostnader till någon annan försvinner. Men så blir det inte. Den dag huset skall avyttras, får man betala skatt (reavinst) på all den tid man själv lagt ned på byggandet. Med detta sagt, har man ett välavlönat jobb, är det nog ingen ide att lämna detta, för att
på ett husbygge spackla och slipa väggar eller sätta upp all isolering. Jag tror nog att de som påbörjar ett husbygge i egen regi, själv har någon kontakt med byggsektorn.
Min grund (200 kvm) kostade i material 140.000, mot byggankans här ovan, som fick betala 500 tusen, 800 meter värmeslang, låg jag på knä och najade fast, för att nämna något av de olika arbetsmomenten

IMG_0561.jpg
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.