Jag tror att Bo har rätt. Iom. att elkabeln är dubbelisolerad så kan man lägga signalkablar med klenare isolering. Men däremto bör man nog undersöka om datakabeln tål att grävas ned, det är inte säkert att den tål att ligga i vatten som det blir inne i röret.
 
Tack hempularen! Då får jag försöka leta upp en leverantör som har CAT-6-kabel som går att lägga nedgrävda i rör! Nu upptäcker jag dessutom, att övervakningskameran drar 42W som mest, vilket gör att den inte går att köra på PoE, utan att vi får mata den med antingen 12VDC eller 24VAC. Har Ni någon åsikt om vilket av dessa som är att föredra? Jag förutsätter att transformatorerna sitter inomhus och att dessa kablar också går i samma rör som EKLK-kablarna och CAT-6-kablarna?
 
Jag tycker TS ska överväga att låta en behörig elinstallatör utföra det arbetet. De stackars kronor som merkostnaden blir övervägs lätt av att säkerhetsaspekten, förutom att det naturligtvis är olagligt att utföra elinstallationer själv.
 
Tack Nähädu, och det är precis vad som kommer att ske! Det viktiga för mig är att försöka förstå hela processen och vara en lite mer "påläst" kund än kanske brukligt. Det har varit oerhört lärorikt för mig att läsa de svar som kommit in, och, anar jag, i många fall av just behöriga elektriker. Min erfarenhet är just den, att ÄVEN om man vänder sig till fackmän, så får man väldigt många olika svar och lösningar. Om jag däremot själv försöker sätta mig in lite grann i mitt speciella fall, så blir det enklare att ta upp sådana aspekter som t ex andra här på forumet har nämnt, men som just min leverantör kanske förbiser, eller rent av ej känner till! Jag lovar i varje fall att aldrig hålla på med själva inkopplandet! ;-) Däremot kanske jag kommer överens med den behöriga elektriker jag hoppas få tag i, om att gräva ned kabelrör och dra fram kablarna, ty det tror jag nog att jag klarar! Men tack, som sagt, för Din omsorg och kloka ord!
 
PS Är det någon som känner till någon riktigt bra, behörig elektriker här i Bromma-trakten som kan både el och data och vilka CAT-6-kablar man skall ha om de skall grävas ned, etc???
 
BORNER skrev:
PS Är det någon som känner till någon riktigt bra, behörig elektriker här i Bromma-trakten som kan både el och data och vilka CAT-6-kablar man skall ha om de skall grävas ned, etc???
ENAB är bra och de jobbar över hela Stockholm, annars har du ju ElTel Networks och även Goodtech (f.d. EIAB) och NEA Installation....men det finns många fler, det här är bara några av de som jag känner till. Om du kollar på fuskbyggarna på TV så kan du bl.a. se att NEA brukar vara med och fixa till det som nåt miffo gjort innan ;-)
 
hempularen skrev:
Du skulle egentligen behöva en kabel med 6 trådar (3 tändtrådar till lamporna, en fasledare till uttaget, jord och nolla). Nu finns det inte att köpa 6 ledare på mera normala inköpsställen, så jag skulle nog dra en 5 ledare som splittas ut till lamporna, och en separat 3 ledare till uttaget.
Om man ska köpa kabeln själv så kan man kanske (eller kanske inte) spara lite genom att dra två fyraledare och låta den ena mata två lampor och den andra den tredje lampan + uttag. Då behöver man bara köpa en enda sorts kabel och kan få mängdrabatten för dubbelt så lång längd som för varje av 3-ledare + 5-ledare.

Sexledare tror jag för övrigt kallas styrkabel. Det stör mig lite att det är krångligt för "vem som helst" att köpa sådan. Det är ju liksom inte svårare för en hempulare att koppla en utanpåliggande installation med tre tändfaser och en obruten fas än en installation med två tändfaser och en obruten fas...

P.S. vad gäller val av nätverkskablar så kan det kanske vara bra att fråga i teknikdelen av forumet också, eller kanske nåt data/tele-forum?
 
En datakabel (Cat 6) som man kan lägga i mark om den ligger i rör är E 4923450
 
Tänk på att alla kablar som förläggs i samma rör ska vara isolerade för den högsta spänningen.
 
Det där har varit uppe i den del trådar. Och så som flera av de behöriga elektriker som brukar diskutera här tolkar det så gäller det om vi pratar om enkelisolerad kabel, eller FK. Har du en dubbelioslerad kabel så, skall det enl dessa tolkningar vara OK att kombinera med en datakabel eller antennkabel etc.

Ett problem man i så fall måste lösa är att där röret kommer in i en dosa så får inte signalkabeln komma in i dosan om kraftkabeln är skalad eller har kopplingar (som typiskt är enkelisolerade). Så i princip måste man nästan först ha en dosa där signalkanbeln länkas bort, och som kraftkabeln bara går rakt igenom.
 
Nähädu skrev:
Tänk på att alla kablar som förläggs i samma rör ska vara isolerade för den högsta spänningen.
Bo Slitbergs inlägg känns här relevant:

Bo.Siltberg skrev:
Det räcker att elkabeln är dubbelisolerad - där finns de två isoleringsskikten mot nätspänningen. Så man kan lägga sprängtråd i samma rör som en elkabel om man vill. Datakabel går lika bra :)
 
Om jag har förstått det hela rätt, så kommer jag alltså att ha, ANTINGEN en 3-ledare och en 5-ledare EKLK-kabel, ELLER två stycken 4-ledare EKLK-kablar som alltså betjänar tre av varandra oberoende ljuskällor och ett eluttag utomhus.

Dessutom skall dra två st. CAT-6 eller CAT-5e-kablar, samt ANTINGEN kabel för 12VDC eller 24VAC (men det kanske är samma slags kabel??? Dessa skall gå från huset under marken i en (eller två OM det är nödvändigt) kabelskyddsrör. Kabelskyddsröret kommer att läggas svagt lutande från huset och mynnar sedan ut ur en mur under en altan, och dras sedan fram till övervakningskamera och ljuskällor och el-uttag.

De sista metrarna från kabelskyddsröret och, för elkablarnas räkning, kommer elkablar (och datakablar) att dras fram utanpå muren (men de kanske skall läggas i någon form av kabelränna???), för att sedan splittas upp via en utanpåliggande dosa, (ip-?).

Några av Er har varit inne på att EFTERSOM elkablarna är av typ EKLK, så går det bra att lägga datakablarna i SAMMA kabelskyddsrör (vilken typ av kablar jag skall ha för 12VDC eller 24VAC för att även de inte skall påverka datakablarna, vet jag inte??). Andra, ex. vis Nähädu, har påpekat att ALLA kablarna måste vara isolerade för den högsta spänningen för att läggas i samma rör. Och åter andra jag har talat med har sagt att jag bör lägga datakablarna i ett separat rör (dessutom grön(?))...
 
Det räcker med att starkströmskabeln inte är enkelisolerad, man lägger ofta svagströmskablar tillsammans med starkströmskablar. Skulle det varit enkelisolerade typ FK hade det INTE varit tillåtet. Normalt påverkas INTE datakablarnas signaler vid den typ och längd av förläggning. Att ha svagströmskablarna i separat rör kan vara en fördel OM du i framtiden ska göra om. Drar man in eller ur kablar i ett rör med svagströmskablar är det lätt att svagströmskablarna skadas pga att den tunna isoleringen skavs sönder.
 
Tack elmont! När det gäller svagströmskablarna, är det då någon speciell sort man bör använda och som klarar av att ligga i rör utomhus?

Övervakningskameran kan alltså ta BÅDE 12VDC och 24VAC. Är något av dom att föredra av något skäl? Jag tänker till exempel på omvandlare/transformatorer där det kanske finns någon skillnad beroende på vad man väljer?
 
Som jag nämnde tidigare är E 4923450 en datakabel som tål att ligga ute du kan ju även använda en sådan som strömmatning (två kablar en för data och en för ström) den har 4x2 ledare så du kan lägga ihop flera par till matningen för att öka arean, och med 24 Volt kan det inte vara några som helst problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.