Troberg: De besiktningar du talar om är det vanliga överlåtelsebesiktningar eller pratar vi en elbesiktning av befintlig anläggning?

I Sverige finns en ful ovana med endast överlåtelsebesiktningar och i den ingår i uppdraget egentligen inte el alls vilket också är fastställt oftast i uppdragabekräftelsen. Sen gör ofta besiktningsmän ändå en snabb koll på el o vvs t.ex vilket ger en falsk trygghet.

Fortfarande säger jag att en bra besiktning skall ta 8-10 timmar effektiv tid på plats plus nån timme kontorstid förberedande o granskande av handlingar. Då ska mer än visuell koll kunna göras även om man självklart inte kan lyfta exakt varenda lock o uttag
 
På 8 - 10 timmar så hinner du inte genomföra speciellt mycket om nivån skulle vara att kontrollera precis allt i elinstallationen.
 
  • Gilla
Håkanen67
  • Laddar…
Ett EIO-eltest får man räkna med 4-8 timmar ungefär beroende på storlek och hur mycket hempul och ålder det är.

http://www.eio-eltest.se/index_svagapunkter.html#rad2


"
Köpa en fastighet - gör en EIO Eltest före

Brister i elinstallationen betraktas vanligen inte som ”dolda fel” i samband med en fastighetsöverlåtelse. Det är du själv som köpare som måste ta reda på i vilket skick elinstallationen i fastigheten har. För de flesta är detta nära nog omöjligt att klara av utan specialkunskaper. Att upptäcka eventuella brister i efterhand kan bli betydligt dyrare än vad man betalat för en besiktning."

//Patrik
 
Redigerat:
Men skulle ett EIO test avslöjat att en dosa var matad från 2 olika grupper, garanterat?
 
Nej, knappast för spermien som befruktar tanken att ett vägguttag skulle vara matat från två olika säkringar på samma fas finns inte ens. Så det är ingenting man skulle kollat efter. Skulle man öppnat och kollat på uttaget så hade man tagit för givet att det var en vanlig vidarematning bara. In och ut. Man skulle inte ha skruvat bort uttaget och sedan mätt på matningen och vidarematningen och sett att det var spänning på bägge, för som sagt. Tanken finns inte ens att det skulle kunna vara gjort på det viset.

Detta gör att jag fortfarande inte är helt övertygad om att det var matat från två grupper.

Hade det därmot varit ett uttag med separat brunntändning och de bägge brunnarna hade en varsin brun, blå och gul/grön så hade man direkt hajjat till och misstänkt något fel. Men det är ju lätt att missa, man skruvar ju inte bort alla uttag och kontrollerar.

//Patrik
 
Det var lite det jag menade högre upp, om en besitkning skall lyckas hitta precis alla idiotgrejor så räcker inte 12 timmar långt.

matning från 2 håll är inte så himla orimligt att tänka sig. Antag att du har en dubbeltrapp som skall styra ex. en lampa uppe i trappan och en annan i tamburtaket. då kan man mycket väl tänka sig att de lamporna går på 2 olika grupper, och en mindre kunnig "elektriker" kan mycket väl tänkas lägga det på en dubbeltrapp, istället för 2 separata dosor.
 
Göran.W
Det är bara att gratulera TS som bara hittat fel som kostar 10k att åtgärda.
Oftast hittar man fel som kostar mång dubbelt mer att åtgärda.
 
Väcker en gammal tråd då jag stötte på ett "spännande" fel i mitt hus idag.

Inatt så löste helt plötsligt Jordfelsbrytaren, efter en stunds felsökning så ¨hade jag mätt mig fram till att det var kortis bakom ett uttag pga klämd kabel, i sig ingen större fara.
Det jag dock hittade var att man har "halvvägs" in i gruppen har dribblat ihop fas o nolla bakom en vanlig brytare för trappkoppling har man använt utrymmet för att koppla om den gammla delen (1969) mot den del som renoverades 1996. Arbetet är utfört av en behörig installatör. Kan man anse att man skall hitta dylika fel vid en besiktning?

Nej jag har inte elbesiktat huset då jag själv jobbar med el och har bb1, Kollade som dom flesta att allt såg bra ut, samt att det fanns papper på elrenoveringen som gjordes 1996, mätte en del uttag osv dock ej dessa,
Köpte huset 2008
 
Det är väl inget fel att skarva i en dosa?
 
Håller med - i dosor är det tillåtet att skarva.

Sedan vad gäller TS uttag:
TS är inte tydlig på vad det egentliga felet är rent tekniskt, bara att elektrikern talat om "matning från två håll". Någon talade om matning från två faser. Glöm det, för det skulle innebära kortis mellan faserna.

Matning från två olika grupper på samma fas är möjligt men kanske inte troligt. Det hade dock upptäckts väldigt enkelt utan att demontera någonting, genom att bryta en grupp i taget (ett enkelt test som en elektriker ofta börjar med) och upptäcka att lamporna i det uttaget aldrig slocknade. Lätt att undersöka och absolut inget "dolt fel" alltså.

Men kanske det var matning från två brytare till ett uttag avsett för en belysningslampa, en halvful "fattigmanstrappkoppling" som inte ens behöver vara alldeles regelvidrig. Och att elektrikern inte orkade bryta gruppens säkring utan bara slog av (ena) brytaren ?

Det finns en hel del regler inom det elektriska, men många är mer rekommendationer än regler. Detsamma gäller att reglerna ändrats genom åren. Så att elektrikern inte gillar lösningen är inte detsamma som att den är regelvidrig rent juridiskt. Nu säger jag inte att det är så i det här fallet, men man bör ha det i bakhuvudet.
 
Var inte det att dom skarvat bakom en brytare jag vände mig mot, utan att dom dribblat ihop fas och nolla, inget farligt kanske men långt ifrån korrekt, skall tilläggas att man iofs "får" använda vilka färger man vill, men när man börjar sätta kabel på platser märkt nolla fast det är en fas då tycker jag det bär iväg. Tog mig ett antal timmar att reda ut allt. Vet att jag aldrig kommer få ersättning tiden.

men nog borde dylika fel ligga utanför besiktningsansvaret, eller ?
 
Du skriver "dribblat ihop fas och nolla", vilket jag antar inte är detsamma som att de kopplat ihop dem. Utan du menar att de blandat ihop FÄRGERNA för fas och nolla ?

Mig veterligen är den enda färgen som är lag/regel den grön/gula skyddsledaren. Även om det kring fas och nolla finns väldigt tunga rekommendationer omkring, så har det i alla fall inte tidigare varit tvingande. Så onsyggt - javisst. Men fel i juridisk mening - nja... Och "dolt fel" - nej, inte eftersom det gått att upptäcka genom att lyfta på brytaren, om det nu överhuvudtaget är ett fel.
 
Bland annat men även på ett flertal ställen monterat fas på Nollanslutning o tvärtom, eftersom man själv inte har upptäckt problemet. det som kan bli ett problem är att man "tappar" nollan

*edit*.
 
Redigerat:
Det borde ligga utanför besiktningsansvaret, men jag har väldigt svårt att se att du kan få det klassat som ett fel. Om jag förstår rätt så sitter alltså fas på N märkt anslutning i några uttag? OM det vore så att konsekvensen av den här kopplingen är att man någonstans bryter nolla istället för fas, då börjar det likna ett riktigt fel.
 
Ingper skrev:
Och "dolt fel" - nej, inte eftersom det gått att upptäcka genom att lyfta på brytaren
Jag vet vid det här laget att jag talar för döva öron. Men återigen: Att något går att upptäcka genom en enkel manöver innebär ingen automatisk garanti för att det inte skulle vara ett dolt fel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.