Nu är det ju detta med spottar då... Vet att det finns hur många trådar som helst med detta, och har försökt att leta men man blir ju alldeles snurrig av detta så jag försöker den lätta vägen först....:)

Vi har precis påbörjat totalrenovering av nedervåningen av vårat hus, och söker därför spottar till detta, rummen det handlar om är badrum och kök/matsal. Kommer att sänka taken med först en 45x45 och sen lägga en 28x70 på detta och sen en gips. Detta ger ju ett mått på 73 mm innanför gipset som är fritt, vilket ju begränsar urvalet ganska rejält! Chefen har sagt nej till LED då hon inte gillar ljuset dessa ger. Helst skulle jag vilja ha 230 v för att slippa trafos...men om urvalet blir större med 12 v så är jag givetvis öppen för detta med. Ringen runt ska helst vara i typ borstat stål. Och givetvis dimningsbar med.

Har hittat dessa, som har ett minsta inbyggnaddjup på 80 mm. Räknar man med gipsskivans tjocklek så blir ju min 83 mm...

http://www.elbutik.se/product.html?product_id=106775&category_id=893

Såg även en i en annan tråd från Vinga, nån som vet någon som har deras priser?

Någon som kan komma med några bra förslag?

Edit// Hittade denna med, men är den dimningsbar?

http://www.elbutik.se/product.html/vision?category_id=1002
 
Redigerat:
Jag har också varit skeptisk till LED men efter att ha provat dem i ett par installationer börjar jag att ändra mig. Dessutom är det politiskt korrekt att gå från 20W halogen till 3 W LED. Köp ett par LED-puckar och sätt upp i taket på prov för att känna på ljuset. Jag rekommenderar t.ex. 3x1W från Hide a lite.

OBS - när jag läser ditt inlägg igen så tolkar jag det som att du räknar på hur mycket du behöver sänka taket men glömmer att halogenlampor skapar så mycket värme att du måste ha "pottor" ovanför. Du är väl medveten om detta!?
 
Redigerat:
Jag är medveten om det där med pottor, men skulle vilja undvika detta. På många står det ju att det går bra i "ventilerade tak" vad nu det menas med det...? Hade inte tänkt mig att isolera taken iaf... Pottor bygger ju så in i h-e och så mycket vill/kan jag inte sänka taken.

Så LED är det man ska gå efter då alltså... Är ju ärligt talat det jag funderat på med mest men då chefen inte vill så vad gör man...

Har du tips på några bra LED?
 
Du kan inte sätta upp halogen lampor i taket utan pottor. Detta kunde man bl.a. se angående igår på TV programmet "Fuskbyggarna", detta är direkt brandfarligt.
 
Är inte pottorna bara för att hålla undan isolering odyl? Avstånd till brännbart är avstånd till brännbart, pottor eller ej.

Eller tänker jag fel?
 
Blockhammar skrev:
Du kan inte sätta upp halogen lampor i taket utan pottor. Detta kunde man bl.a. se angående igår på TV programmet "Fuskbyggarna", detta är direkt brandfarligt.
Om du inte har brännbart material i närheten så är det BÄTTRE att köra utan pottor. Ju mer luft runt spotten desto bättre.
 
När det gäller installation av halogenspotlights finns en mycket viktig investering för skydd mot brand. Det är en skyddsburk som sätts på ovansidan av spottarna i innetaket. Den hindrar att brännbara material kommer i kontakt med den heta armaturen. Temperaturen i halogenlampan ligger runt 190-200 grader.

Det första man bör göra är att ta reda på hur taket ser ut där de planerade spottarna skall sitta. Finns det utrymme för infällda spotlights i det befintliga taket? Behöver taket sänkas? Avståndet beror förstås av vilken armatur du väljer, men räkna med ett avstånd och fri yta på ca 10-15cm ifrån innertak.

Är lösningen att montera nytt eller sänka taket bör gipsskivor användas eftersom de är brandklassade.

Saknas utrymme i taket så kan spotlight med LED vara ett alternativ. LED avger inte så mycket värme som halogenlamporna och kräver därför inte lika mycket plats.

All badrumsarmatur måste vara IP-klassad, välj IP 44 i hela badrummet för att vara på den säkra sidan.

Försäkringsbolagen kräver även att installationerna ska vara fackmässigt gjorda och skulle olyckan vara framme så är det behörig elektriker som skall ansvara för att skydd, kablar och armatur är korrekt installerade. När det gäller skyddsburkar rekommendera jag alla till att alltid sätta dit skyddsburkar i samband med infällda Down Lights med halogenlampor.
 
Jag vet det här med skyddsburkar mm mm och det är ju därför jag efterfrågar spotar med låg inbyggnadshöjd. Eftersom det är så få som har installerat LED så är det lite svårt att få pejl på hur det "varmvita" ljuset är i verkligheten och det är inte många affärer som visar speciellt många heller.

Vinga har ju en halogen som man kan montera direkt i apparatdosor, det verkar ju otroligt smidigt. Sen att min kräsna sambo inte gillade de bredare täckringarna på dessa är en annan femma... Detta är nog en följetong som lär fortsätta. Sambon ser ju bara minsta inbyggnadsmått och "då ska det ju fungera" och tycker jag är allmänt nojig... Att det ska va ett sånt h-e att hitta spotar man gillar... Hide-A-Lite är ju så satans dyra med...
 
Hittade efter mer letande på elbutik.se dessa spotar: http://www.elbutik.se/product.html/1203/1204-hide-a-lite-ip20 Någon som har erfarenhet av dessa? Riktigt låg inbyggnadshöjd, eller är 20-wattarna för klena att ha som allmänbelysning? Vilken trafo passar bra? Kommer att ha 12 st spotar i köket på knappt 14 kvm och 16 st i "matsal" på knappa 17 kvadrat. Rummen är nästan öppna med varandra, bara en stålbalk i taket och en 70 cm vägg.

EDIT// Är dessa dimbara eller är det trafon som avgör det? Hur många per trafo kan man ha?
 
Redigerat:
Hallå!

Vi har kört med dessa i än så länge 3 rum på övervåningen. Billiga och vi hade precis som du behov av låg bygghöjd. http://www.elbutik.se/product.html/downlight-puck-stallbar-20w?category_id=15055 Funkar kanonbra! Vi har inga pottor men har heller ingen isolering sista delen som kan hänga ner och brännas. Otroligt nöjd med dessa!

I barnens rum om sitter det 6 st i ett sicksackmönster och rummen är ca 12 kvm. Dimmar jag upp dem fullt så är det kanonbra belysning där! Så jag tror nog att dina 12 i köket räcker gott och väl med 20 w i varje har du ju 240w belysning. Ungefär som att du har 4 ljuskällor á 60w. I vårt kök som är liknande satte vi cafe-pendlar med 60w lampor och dimmer. Vi har satt 2 st för att det är estetiskt rätt men hade ju klarat oss med en om det bara var för belysningen. Vi har dem aldrig på för fullt och oftast använder vi bara diskbänksbelysning, spisfläkt och vitrinskåp så jag tror det räcker. I matsalen tror jag oxå det är helt lugnt men du ska ha någon belysning över matsalsbord oxå eller?

Ja spottarna är dimbara mig veterligen. Rätta mig om jag är helt ute och cyklar någon men det är väl val av trafo som avgär val av dimmer sen. Så, där har du mina tips och tankar. Hoppas det hjälper dig på vägen.
 
Det låter ju riktigt bra att ni är såpass nöjda med dessa. Men har vi valt för många kanske, om nu ni har 6 st i ett 12 kvm rum så känns det väldigt overkill med det dubbla i ett rum på knappa 2 kvadrat extra... Kanske ska banta ner det till 9 i köket och 12 i matsal istället..? Får rita upp det och se hur det blir, grejen var den att det verkade passa väldigt bra med som vi ritade upp det. Och ja, ska sätta kontakter i taket så man kan ha en lampa över bordet med.

Vet du vilken trafo ni har till era spots? Att föredra vore ju givetvis att kunna ha alla på samma trafo och dimmer men det kanske blir svårt... Någon vänlig själ som är bra på att räkna ut sånt här och kan hjälpa mig?
 
Antalet vågar jag inte uttala mig om. Jag säger bara vad vi körde med och som jag tycker funkade. Kanske är fler som har synpunkter och erfarenheter =)

Vi har de runda trafona som du hittar längre ner på sidan jag länkade till. Har gömt dessa i dosor och pga ledningslängd och effekt och så körde vi med 2 st till de 6 spottarna. Har du 12 spottar om 20w måste ju trafon klara 240w..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.