Masses skrev:
Har tittat och blivit jäääkligt intresserad av vakuum fanering... Det verkar ju otroligt smidigt. Verkar inte vara så svårt att fixa till själv.
Samma här. Är det någon som äger/har erfarenhet av de "pås-baserade" vakuum-systemen? Jag tänker t.ex. på Bagpress PRO4 som säljs av Axminster, eller Airpress (http://airpress.co.uk/) ??
 
Ngn som vet om det går att få tag på Vinyl på löpmeter? Borde inte vara så svårt att limma ihop lite vinyl sidor, köpa några nipplar och en pump, eller?
 
Byggplast funkar bra (iaf som påsar när vi baggar modellflygplansvingar). Påsen tätas med akrylfog. Nippel är kul, men annars är det bara att lägga in slangen i påsen, täta med akrylfog och se till att ha mynningen i en trasselboll.

Hur mycket vacuum behövs? En klassiker är ju en konverterad kylskåpskompressor, men de kräver någon form av reglering, de gillar inte att gå konstant. Räcker det med lite vacuum så kan man konvertera en akvariepump på 5 minuter. De tål att gå hela natten, men ger inte så mycket undertryck.
 
Läser spec på en pump hos http://www.veneersupplies.com, och det står "840 to 1750 lbs of pressure per square foot", hrm ska det inte vara Pounds per square foot? Om så är fallet så är:
840 psf = 0.40 atm = 4100 kilo per kvadratmeter = 20219 pascal

mao så blir det ett ganska ordentligt tryck?!
 
Hmm, vill minnas att jag får 0,2 atm med min akvariepump. Dock motsvarar det en hel massa telefonkataloger som man slipper släpa på.

lbs = Pounds, helt rätt
 
Masses skrev:
Läser spec på en pump hos [länk], och det står "840 to 1750 lbs of pressure per square foot", hrm ska det inte vara Pounds per square foot? Om så är fallet så är:
840 psf = 0.40 atm = 4100 kilo per kvadratmeter = 20219 pascal

mao så blir det ett ganska ordentligt tryck?!
Jag kanske missförstår, men lbs är en lite halvt olycklig förkortning för pounds http://en.wikipedia.org/wiki/Pound_%28mass%29

Sen begår dom lite fysikmord när dom uttrycker det "lbs of pressure" eftersom pounds inte är en tryckenhet men det är mest en petitess...

Edit: fast det verkar såklart vara pound-force som avses i det här fallet http://en.wikipedia.org/wiki/Pound-force
 
Redigerat:
Vill man slippa pula själv är Bagpress helt klart godkänt för mindre stycken. Smidigt att sätta ihop och helt ok tryck för fanérarbeten.
 
Vad är Bagpress?
 
Henrik O skrev:
Bagpress hemsida, sälja bl.a av axminster.
Har du nån praktisk erfarenhet av Bagpress? I så fall, exakt vilken modell??
 
Jag har den här och har använt den två, tre gånger, Det är bra grejer kvalitetsmässigt men vi har en riktig, stor, fanérpress i firman så för min del har den inte kommit fram mer än så. Jag köpte den mer för att få erfarenhet av principen än i tron att just den här skulle användas mycket så jag är nöjd hur som helst.
 
Sitter och tittar lite på New Yankee workshop och Norm har en intressant lösning till vakuum fanering! :D
 
  • Norm.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Fast det stora abret är väl vettiga vacuumpåsar snarare än att skapa undertrycket? Det senare fixar man enkelt med en relativt billig venturiventil samt kompressor.
 
Så är det säkert, tyckte bara det var lite kul med en vakuumpump till vinflaskor...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.