Är sättet som detta byggföretag bygger på acceptabelt eller oacceptabelt?

  • Totalt oacceptabelt sätt

    61 Röster 85,9%
  • Detta är ett acceptabelt sätt

    10 Röster 14,1%
  • Antal röster
    71
Status
Tråden går ej att kommentera.
Vi har bifogat några videos och några bilder som alla kan titta på. Byggföretaget har förstört hela övervåningen där inte ett enda rum har riktigt byggt golv. Golvet lutar extremt och i några rum har golvet sjunkit cirka 1 cm. Allt p.g.a. att olika bärandeväggar sitter på olika nivåer. Vissa väggar sitter cirka 1 cm för högt medan andra sitter cirka 1 cm för lågt. Detta har skapat felaktiga lutningar och belastningar i konstruktionen (bjälklagen) som i sin tur har reflekterat stora skador i golvet och försvagat vissa skarvar i bjälklagen. Det känns som om halva huset på övervåningen har sjunkit!

Vi har även upptäckt skeva väggar som lutar på olika håll och det måste innebära att avsaknaden av vattenpass har varit total.

Vi blir väldigt tacksamma om ni som har sett videon röstar och sprider denna information till alla människor som kan hjälpa oss med deras råd. Alla ska veta att det finns byggföretag i Sverige som ignorerar extrema konstruktionsfel. Vi har reklamerat alla fel i vårt nya hus men byggföretaget har skriftligt avvisat alla vara krav. Besiktningsmannen upptäckte ingenting medan vår kvalitetsansvarige tar avstånd och kommenterar ingenting.

Företagets namn kommer att presenteras i god tid. Klicka på bilden eller länken för att titta på videon och återkom gärna med era kommentarer.

ba8201030716P4454.jpg http://www.motionbox.com/videos/1c99d8b31813ebcd94

Ett test med en metallkula visar inte fel. I videon kan man se att parketten delas vid området (där jag pekar med fingret) där skarvarna har släppt. Lutningen (golvet har sjunkit) syns även med ögat.

8102010124346dabd.jpg http://www.motionbox.com/videos/d499d8be121fe6c15c

Mästarstege Hultafors MST 180 visar att golvet lutar och har sjunkit i mitten av rummet. I samma rum kan man gunga hur mycket som helst. Alla rum på övervåningen har sådana lutningar.

260201050201Pf87d.jpg http://www.motionbox.com/videos/7c99d8be1719e1c7f4

Golvet har sjunkit under golvlisterna. Sådana problem har vi nästan i alla rum på övervåningen.

651201091852P5d19.jpg http://www.motionbox.com/videos/1c99d9b7191ae3c894

Klicka på bilderna nedan för att se större version

Bilder från första videon

88420101152325d6d.jpg

Bubblan i vattenpasset syns lite här. Titta noggrant på spegeldörrens list och jämför med vattenpasset som orientering. Bägge två ligger parallellt medan golvet lutar extremt.

05420101201266768.jpg

Här kommer en annan bild (som jag tog innan) från rummets centrum (samma rum)

73520101001080b03.jpg

Väggen lutar cirka 2 cm p.g.a. att golvet har sjunkit cirka 0,5 cm i samma rum. Titta på sprickan och hörnet som inte ligger i 90 grader. Vi har felaktiga lutningar i konstruktion och i vårt fall har vi fått sprickan p.g.a. att golvet har sjunkit cirka 0,5 cm (se bilderna nedan). P.g.a. samma fel följer väggen efter golvet och hamnar i felaktig position.

066201012559P38a6.jpg

636201012622Pf1e5.jpg

Bifogar en extra bild där man ser att golvet har sjunkit under golvlisterna. Sådana problem har vi nästan i alla rum på övervåningen.

3a62010122011142b.jpg

Vi hänvisar till följande trådar (stängda) för vidare information:

http://www.byggahus.se/forum/juridik/136707-ojaemna-golv-och-lutande-vaeggar.html

http://www.byggahus.se/forum/juridi...etaget-vill-inte-ta-sitt-ansvar-se-video.html
 
Redigerat:
en likadanf tråd till? du har ju fått massa röster o svar i den förra?
 
För de av er som läser här som får en känsla av att detta har vi sett förut. Så kan jag förklara att vi stängde trådar rörande detta fall häromdagen pga. vissa oklarheter, som nu har rett ut sig.

Vi väljer att låta de trådarna förbli stängda.

/hempularen
moderator
 
Tumstocken visar att en ”bärande innervägg” som sitter bredvid några inbyggda garderober lutar cirka 1,4 cm. Innerväggen är sned både horisontellt och vertikalt.

Klicka på bilderna nedan för att se större version

7a5201010808A9054.jpg a25201010839A93c2.jpg dc5201010903A7505.jpg

När olika bärandeväggar sitter på olika nivåer får man felaktiga lutningar i bjälklag som i sin tur har reflekterat snett tak på bottenvåningen.

7a5201014904A1ef0.jpg ff5201014640A23e8.jpg
 
Redigerat:
gb79 skrev:
en likadanf tråd till? du har ju fått massa röster o svar i den förra?
Vi vill bifoga mer material för att visa företagets byggnadssätt. Vi vill även skriva företagets namn eftersom vi vill att alla ska veta vilka de är. Det kommer vi att göra i god tid.
 
Det skulle vara intressant att se bilder på bjälklaget som inte längre bär samt bilder på håltagning eller vad det nu är som gör att bjälkarna inte bär längre.
 
Det är ju uppenbart att det finns en del snea väggar, buktighet på golv etc. Svårt att avgöra från bilderna om avvikelserna är större än godkända toleranser.

Men har du något som styrker att orsaken är just svagheter i bjälklaget. OM bjälklaget faktiskt har börjat "rasa" så är det givetvis väldigt allvarligt, samtidigt så är det också väldigt ovanligt med sådana fel. Betydligt vanligare att sådana fel du visar beror på klantiga hantverkare, ev torkrörelser i trä osv.

Rent formellt så måste ni se till att få ett besiktningsutlåtande som tar upp felen, och ev. även kan visa på ev. fel i bärande delar. Utan ett besiktningsprotokoll som beskriver felen så kommer du aldrig att få en byggare att åtgärda.
 
hempularen skrev:
Rent formellt så måste ni se till att få ett besiktningsutlåtande som tar upp felen, och ev. även kan visa på ev. fel i bärande delar. Utan ett besiktningsprotokoll som beskriver felen så kommer du aldrig att få en byggare att åtgärda.
Vi jobbar med detta just nu.
 
hempularen skrev:
Men har du något som styrker att orsaken är just svagheter i bjälklaget. OM bjälklaget faktiskt har börjat "rasa" så är det givetvis väldigt allvarligt, samtidigt så är det också väldigt ovanligt med sådana fel. Betydligt vanligare att sådana fel du visar beror på klantiga hantverkare, ev torkrörelser i trä osv.
Den största orsaken är vissa bärandeväggar som inte sitter på samma höjd. Detta har skapat felaktiga lutningar och belastningar i konstruktionen (bjälklagen) som i sin tur har försvagat skarvarna. Dessa fel fanns redan vid slutbesiktningen men ingen märkte något. Fyra dagar efter inflytning började vi uppleva problem och reagerade direkt men ingen tog detta på allvar.

Vår takstolskonstruktör har bekräftat att skarvarna ligger där (se videon med metallkulan) via telefon samtal. Vi har även konstruktionsberäkningarna som vi fick från fabriken. I vårt fall handlar det om 4 stycken skarvade bjälklag med beteckning MB4. Vi har bilder på samma bjälklag (MB4) från ett annat exakt identiskt hus där man ser att samma skarvar är placerade på en annan (stabilare) plats.
 
8e5201021041P8a17.jpg

Bifogar en bild på en bärandevägg från ett annat (exakt identiskt) hus där man ser att man har använt distansbrickor för att höja väggens nivå. I vårt hus ligger samma bärandevägg på den lägsta höjden till skillnad från andra bärandeväggar. Tester med Mästarstege Hultafors MST 180 och laser mätningar från alla sidor på övervåningen visar att golvet lutar mot området där väggen finns. I vårt fall misstänker vi att byggarna har missat använda distansbrickor och justera höjden. Eftersom denna bärandevägg sitter centralt placerat i vårt hus blir det inte så svårt att konstatera vilka efterföljande fel detta kan reflektera.

Bjälklagen med de försvagade skarvarna ligger på samma bärandevägg (se bild ovan).

MathiasS skrev:
Det skulle vara intressant att se bilder på bjälklaget som inte längre bär samt bilder på håltagning eller vad det nu är som gör att bjälkarna inte bär längre.
Sådana bilder kommer vi att publicera i god tid.
 
Redigerat:
006201085423A07ca.jpg

Garderoberna (60 cm bredda) som är skruvade fast i väggen sitter inte parallellt (se bilden ovan). Vi har skruvat bort dem för att testa och då ser man att de sitter snett och följer golvets lutning i två rum på övervåningen. Lutningen är extrem redan efter 60 cm så det verkar som om de som har monterat garderoberna visste om problemet hela tiden?

Laservattenpasset visar samma resultat (se video nedan).

946201084558A1548.jpg http://www.motionbox.com/videos/4c99d9b0191ae8c8c4
 
Ser inte kul ut...

Om avtalet är skrivet på AMA finns ju toleranser där, men angående golv och väggar är dessa toleranser svaga (ser fult ut redan en bra bit innan toleranser överskrids). Men frågan är hur det står till med BBR kraven på stadga? Har ni fått slutbevis från kommunen?

Oberoende på vilken fas av entreprenadtiden eller garantitiden ni är det läge för en oberoende besiktningsman!

Kontrollera om det inte finns skäl att riva konstruktioner för att avgöra om fel föreligger. Finns entreprenörens egenkontroller för relevanta moment? Begär ut samtliga egenkontroller. Jag skulle ha kallat till besiktning, krävt entreprenörens närvaro och monterat ner material för att avgöra om bärande utförande är fackmässigt utförda och enligt gällande byggnormer... prata mer angående detta med Er valda besiktningsman. Välj en BM med auktoritet.

Idag finns kameror som kan användas för att komma in i bjälklag etc med liten skada. Hörde talas om en bastu som var plastad med vanlig diffspärrsplast, detta gick att se med en kamera och ett litet hål i panelen bakom en list ...

Dra er inte för att anlita en advokat eller jurist för hjälp angående hur ni bör gå tillväga. Alt kontakta gratis juristrådgivare via föreningar så som "egna hem", "villaägarna" mfl. Båda dessa har mycket erfarna experter som ni får tillgång till genom ett medlemskap om några hundra.

En bra investering under byggprocessen är att anlita en kontrollant för löpande kontroller, finns så mycket som en slutbesiktningsman inte kan besikta så snart arbetet dolts. Som alternativ till kontroll finns även förbesiktning, även detta en bra investering. Läste ett mycket bra informationsblad på villaägarnas hemsida angående alla de begrepp och viktiga moment som finns under en entreprenad. Verkar det ändå svårt, kan det vara värt att finna en byggpartner, en kompetent person som ni litar på och kan ta hjälp av under entreprenaden. En viktig strategi, oberoende av vad man skall göra, är att alltid söka en (bygg)partner som kompletterar era svagheter inom aktuellt område.
Visst kan kostnaden för konsulter skena iväg, men det är det bästa sättet att försäkra sig mot obehagliga överraskningar! Jämför kostnaden med tex pantbrev, ett måste om man skall bygga.

Hoppas det löser sig till det bästa för er! Lycka till!
 
SA1 skrev:
Ser inte kul ut...

Om avtalet är skrivet på AMA finns ju toleranser där, men angående golv och väggar är dessa toleranser svaga (ser fult ut redan en bra bit innan toleranser överskrids).

Hoppas det löser sig till det bästa för er! Lycka till!
Tack så mycket för din omfattande beskrivning.

Enligt Hus AMA 98
För golvbeläggningar gäller följande tolleranser enligt tabell 44.BB/-1:
Lutning: Mätlängden i mm/600; lägst +-8 mm högst +- 20 mm.
Buktighet: +- 3 mm på en mätlängd av 2,0 m.
Dessa mått gäller för beläggningar av parkett och laminatbräder.

I vårt fall har vi problem med golvet som överstiger gällande toleranser.
På grund av dessa problem fick vi även problem med innerväggar som skevar och har blivit lutande eftersom ett fel reflekterar andra fel.

För ytterväggar av skivor och träregelverk gäller följande toleranser enligt tabell 27C/GSN-1:
Lutning: Mätlängden i mm/600; lägst +- 5 mm, högst +- 20 mm. På en mätlängd av 2 500 mm blir det således drygt 4 mm men eftersom värdet får vara lägst 5 mm är det således detta mått som gräns för godkänd avvikelse i detta fall.
Buktighet: +-5 mm på en mätlängd av 2,0 m.
Samma toleranser gäller för innerväggar.

I vårt fal lutar vissa väggar mer än 1 cm.
 
SA1 skrev:
Men frågan är hur det står till med BBR kraven på stadga?
Dim. Norm tvärsnitt: BKR03 (BFS2005:18)
Dim. Norm förband: Godkännanderegler nr 4 1974.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.