Tänk på att det även måste finnas el där AP skall placeras. Det finns modeller som kan spänningsförsörjas via nätverkskabeln, men då är vi inne på lite mer specialiserade produkter.
 
Precis därför Ubuiquiti Unify är så trevliga:
IMG_04931.jpg
UAP-pro-4.JPG
377691_10200184067180061_376446839_n.jpg

Det blir inte en mera "clean" installation än så.
Sedan är de inte så "mysko" eller specialiserade heller, går att köpa på Kjell & Co numera.
Men visst, lite mera teknisk att installera än MediaMarkst prylar...
 
  • Gilla
mycke_nu
  • Laddar…
Fredrik Å skrev:
En router är just en router dvs den routar ip paket.
En accesspunkt har ingen routing funktion utan förstår enbart det subnät den befinner sig på.
En repeater (brygga) fångar upp den trådlösa signalen du har, förstärker och skickar sedan ut den igen.
Det som Svensson har hemma är nästa alltid en router som adressöversätter. Detta kallas korrekt för PAT (Port address translation) dvs du får en ip adress av din ISP som du sedan översätter all din trafik till.
I ISP änden ser det ut som att du har en apparat på din sidan av "routern"
Du begränsas inte till 3 AP med 2,4Ghz.
Det som är problemet med 2,4 Ghz är kanalöverlappning och det slipper du med 5Ghz.
Hur är det med dina apparater har dom stöd för 5Ghz ?
Är det inte NAT som är vanligast i en router? Alla router har väl inte PAT?
 
Ok, jag ger mig. Men vad kallas det när man gör såhär:
Publik ip:83 till intern ip:8080 eller liknande?

Trodde det kallades för PAT och alla routers inte klarade det?
 
Redigerat:
PAT
Någon på Internet ropar på ditt publika ip på TCP eller UDP port 38 och din "router" översätter det till ett ip på insidan med destinationsport 8080.
Fredrik
 
S
Fredrik, jag tror att du borde läsa lite tydligare på Wikipedia. Det är NAT som finns i varje normal hemmarouter, inte PAT.

Från Wiki:
"Tekniken gör det möjligt att ansluta många datorer till en internetanslutning med en eller några gemensamma IP-adresser."


För att återknyta till ämnet så är det viktigare vad innerväggarna och golv/tak mellan våningarna är för material och i synnerhet om det metall i. Lite grovt kan man säga att metall (t.ex. armeringsjärn) stoppar nästan alla radiovågor. Icke ledande material dämpar i förhållande till sin vikt.

Jag tycker ändå att man skall dra nätverkskabel till alla rum eftersom WiFi inte klarar så höga hastigheter. Då är det också enkelt att komplettera med fler accesspunkter.

Router: Datorer kopplade till denna kan bara se varandra. Har du flera routrar i ditt nätverk får du alltså flera "öar" med datorer som bara kan se de som är kopplade till sin router.
Du vill bara ha en router. Den som är bryggan mellan ditt hemnätverk och internet. Ofta är den numera integrerad ihop med både WiFi, switch och modem i en och samma enhet.

Accesspunkt: En WiFi enhet som tillåter att alla datorer kan se hela ditt hemnätverk. Det är sådana du vill ha för att förbättra mottagningen. För en normal villa kommer du inte råka ut för några besvärande kanalkrockar. Se bara till att de inte har samma kanal eller omedelbart bredvid.

Många moderna routrar kan kopplas om så att de blir accesspunkter.
 
Redigerat:
Bekräftar detta mitt tidigare inlägg?
 
Jag tror Fredrik Å har rätt. Det är PAT som används i vanliga router då gemene man bara har en adress mot sin Internet leverantör men många adresser internt. Notera att detta inte står i motsats med vad som står på svenska Wikipedia.
 
Det blir kablar till alla rum. Verkar liksom inte finnas någon anledning att inte göra så.
Och i vardagsrummet/köket/matplatsen (öppen planlösning) blir det en AP, och i allrummet blir det en. Sovrummen ligger en lättbetong vägg ifrån dessa två.

Det finns en vind ovanför allrum och två av sovrummen, kanske en bra plats för en AP? Isf måste vi dra upp en data kabel dit.

Och sovloftet ovanför det tredje sovrummet är öppet ned mot vardagsrum- kök. En bra plats för att täcka in båda ställena? Där ska vi ändå ha datauttag.
 
S
Du har rätt Plaggis.
Daniel, läs den engelska versionen om du tycker den svenska är otydlig.

Jag jobbar dagligen med datorer och nätverk. Förkortningen "NAT" används även om en en del annat än den mest basala funktionen i routers. Därför kan man tydligen tro att det inte är tillämpligt i detta fallet.

PAT översätter portadresser till andra portadresser vilket förklarats i ett tidigare inlägg. Det får man normalt betala några tusenlappar för om man vill ha det i sin router. Jag använder det på jobbet för att kunna fjärrstyra datorer på ett så smidigt sätt som möjligt. Jag tror inte någon hemanvändare har nytta av det.

Sorry för att skriva så mycket off topic men det känns inte bra att felaktigheter får stå oemotsagda.


Det låter som du tänker rätt Vildmärren. Det är bra med WiFi, men kabel är både snabbare och stabilare. Det är dyrt, krångligt och fult att dra dem efteråt. När du drar kabel, fundera även på att dra ut en eller flera till ställen där du kanske vill ha en övervakningskamera i framtiden. Kanske utanför ytterdörren eller en källardörr som tjuvar kanske vill använda. De kan normalt drivas av ström via nätverkskabeln så 230V är inte nödvändigt.
Jag har 2 kameror vid min kattlucka och de används dagligen. Katten opponerar sig inte. :)
 
Redigerat:
@Stb nu blir det lite "min pappa är bättre än din"
Ip nätverk råkar vara mitt yrke.
Vad gäller PAT eller DYN nat (går också under öknamnet slasknat) så är det den korrekta benämningen på det som folk har i sin hemrouter.
Det som i hemroutrar kallas port forwarding är just PAT.
Hur många är det inte som använder detta för att få sin torrent klient eller vad dom nu har att funka?
NAT är just översättning mellan två ip adresser.1:1 förhållande.
Pat fungerar på lite annat vis.Den använder i regel source porten för att hålla reda på vem som pratar ut på den externa adressen.Detta för att svaret ska hitta tillbaka till rätt maskin på insidan.
Lite mer referensmaterial om du fortfarande inte tror mig.. http://blog.boson.com/bid/53313/NAT-and-PAT-What-s-the-Difference
 
S
Fredrik, jag kan efter att ha läst på bara konstatera att du har rätt. Dock används begreppen uppenbarligen lite annorlunda i åtminstone en del nätverksprodukter.
 
Många blandar ihop begreppen och inte blir det bättre av att tillverkare av inte minst hemprodukter inte heller har gjort läxan, samma sak med säljarna i elektronikladorna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.