Hej!
Min tanke är att följa förslaget och ringa hantverkaren för att ställa några frågor kring materialkostnaderna och dra nytta av den information jag fått i tråden.

Om det visar sig att min egen kalkyl är felaktig, så är det en sak - då accepterar jag nog offerten. Om det är så att det inte finns någon för mig rimlig förklaring till skillnaden mellan min kalkyl och hans offert, så är nog nästa steg att försöka hitta ytterliggare en VVS:are som kan tänka sig att lämna en offert. Jag bedömer det som osannolikt att materialkostnaderna ska bli lägre bara för att jag ställer lite frågor.

Min tro här och nu är att jag fått en offert där hantverkaren har rätt att känna sig mer nöjd än jag.

Vänligen,
Hans
 
Det jag gjorde när jag fixade i min lägenhet var att jag ringde en lokal elfirma och bad om installation av en golvvärmetermostat som jag hade köpt själv och installation av spottar och transformator som jag själv hade köpt. De hade med sig elkabel och några klamrar. Debiterade per timme. Ska det vara svårare än så?
 
Du har rätt - egentligen inte - men:
1. de kontakter som jag har haft med hantverkare visar att de alltid vill göra inköpen, och
2. min egen osäkerhet (ska det vara en 10R-ventil eller en 15R-ventil?),
försvårar situationen.
Det är lite besvärligt att inte vara tillräckligt kunnig för att göra alla inköp helt på egen hand och samtidigt vilja ha ett, i mitt tycke, rimligt pris. En VVS:are i Linköping som accepterar sitt inköpspris plus ett mindre påslag plus arbetskostnad skulle vara varmt välkommen.
Hans
 
tommib skrev:
Lamporna är ett typexempel på otydlig prissättning. Där borde modellen snarare vara att lampan har en hyreskostnad, på det tillkommer leveranskostnad och kostnad för montering. Det vore tydligare.
Jag kan inte se vad som är "otydligt" men du får gärna förklara
Det kostar X kronor gånger Y antal lampor. Kunden kan själv räkna ut kostnaden och när lamporna ska användas så kommer dom hänga på plats. Kunden behöver aldrig bry sig om uppskattade arbetstimmar eller annat krafs. Dom hyr ett gäng lampor och sen kan dom fokusera på annat.
 
tommib
DeesL skrev:
Jag kan inte se vad som är "otydligt" men du får gärna förklara
Det kostar X kronor gånger Y antal lampor. Kunden kan själv räkna ut kostnaden och när lamporna ska användas så kommer dom hänga på plats. Kunden behöver aldrig bry sig om uppskattade arbetstimmar eller annat krafs. Dom hyr ett gäng lampor och sen kan dom fokusera på annat.
Firman gör förlust på att hyra ut en enskild lampa. Detta kan ev göra att firman inte är intresserad av att hyra ut enskilda lampor.
Firman gör också, i mitt tycke, en oskälig vinst på stora uthyrningar. I praktiken blir det att en viss kundgrupp subventionerar en annan. Däri ligger otydligheten. Jag tycker att det är bättre att varje kund bär sina egna kostnader, förutom den delen av overhead som smetas ut på alla.

Men det är ju bra för de små kunderna förstås.....
 
Kunden är ju alltid densamma... mässan. Den "oskäliga vinsten" (hur en vinst nu kan vara oskälig) äts delvis upp av de små hyrorna.
Prissättningen är simpel och kunden riskerar aldrig att vilseledas av uppskattade arbetskostnader eller andra glädjekalkyler.
 
tommib
DeesL skrev:
Kunden är ju alltid densamma... mässan. Den "oskäliga vinsten" (hur en vinst nu kan vara oskälig) äts delvis upp av de små hyrorna.
Prissättningen är simpel och kunden riskerar aldrig att vilseledas av uppskattade arbetskostnader eller andra glädjekalkyler.
Ah, ni jobbar bara mot en mässa. Då blir det mer som ett supportavtal. Det är lite annorlunda. Men jag kan hålla med om att modellen är enklare för beställaren, och det funkar eftersom kunden alltid är samma.

Oskälig vinst finns det flera exempel på. Ta t.ex. livsnödvändiga läkemedel. Här är ett exempel från senaste månaden. http://rhrealitycheck.org/article/2015/09/29/hiv-drug-price-increase-brings-price-gouging-forefront/
 
Den här diskussionen återkommer gång på gång och kommer att återkomma.
Det finns de konsmenter som tycker att påslag av 100-500% är oskäliga eller ocker som i de flesta fall går hem eftersom konsumenten saknar djupare inblick i prisnivån, och så hantverkarskrået här på forumet som försvarar detta med argument som att det tar tid att gå köpa. Och som vill ta ut från kunden så mycket det går innan smärtgränsen. Vilket är en helt laglig affärsidé.
Like lite som det finns förmågan hos kund att förstå att man måste betala hantverkaren flera gånger för samma ska så saknar hentverkarna viljan att förändra något på systemet. Och så kommer vi att skriva samma sak igen om fem år.
 
Ett företag startas för att göra vinst, något annat kallas välgörenhet och drivs, beskattas och ställs inför lagkrav på helt andra plan.
Priset sätts baserat på utbud och efterfrågan, vinsten brukar bli därefter. Jag kan inte se att en vinst är oskälig,jag kan tycka att ett pris är oskäligt men det står mig alltid fritt att välja. Jobbar man hårt eller sitter på en unik ide så gör man stor vinst, det kan i mina ögon inte vara oskäligt.
 
Ocker är enligt svensk rätt ett brott som består i att den som utnyttjar någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.[ Om brottet är grovt döms man till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.

Så var det med oskälig vinst.
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
Det kan du berätta för den som la 500 spänn i påminnelseavgift när man missat 10 spänn i trängselskatt.

Fri prissättning råder i Sverige.
Om kunden inte vet vad den betalar för så ligger det på kundens ansvar.
Det handlar aldrig om utnyttjande när kunden har ett eget val, så var det med det.
 
Redigerat:
tommib
DeesL skrev:
Det kan du berätta för den som la 500 spänn i påminnelseavgift när man missat 10 spänn i trängselskatt.

Fri prissättning råder i Sverige.
Om kunden inte vet vad den betalar för så ligger det på kundens ansvar.
Det handlar aldrig om utnyttjande när kunden har ett eget val, så var det med det.
Läste du det jag länkade till? Inte hantverkare, men tycker du killen kan plocka ut vilken vinst han vill?
Fri prissättning råder, men ockerlagstiftningen består.... Vad kan det bero på tro? Kanske att prissättningen inte är så transparent som den behöver vara för att en fri marknad ska fungera. Kanske är det så att hantverkarnas system med grossistnettopriser mm är upplagt för att bedra konsumenter. Det är ett mysterium varför det överhuvudtaget får fortgå...
 
Nej det är inte ett mysterium, det beror på att ocker inte har med hantverkarpriser att göra. Det står kunden fritt att acceptera eller neka godkännande av offerten och då kan man helt plötsligt inte hävda ocker längre
 
Då det råder fri prissättning i Sverige är det upp till hantverkaren att sätta vilka priser som helst. "Take it or leave it".

Sen går det ju alltid att diskutera detta med vad som är rimliga timpriser. Är 500 kr + moms en rimlig timpenning för en hantverkare? Det beror väl främst på tillgång och eftefrågan och har väldigt lite att göra med yrkets svårighetsgrad och längd på utbildning etc. Titta på IT-branchen. I slutet av 90-talet, början 2000-talet kunde programmerare debitera 1800 kr + moms utan att någon höjde på ögonbrynen. Då var dessa en blanding av självlärda och universitersutbildade civilingenjörer med 0-15 års erfarenhet.
Idag med den konkurrens som finns från t.ex Indien och Kina är det förmodligen svårt för även en erfaren programmerare inom t.ex. Java eller Webb att debitera mer än 700 + moms. Och där finns ingen materialkostnad som man kan ta igen ett sunkigt timpris på. Merparten av dessa har minst en magisterexamen i programvaruteknik. De undantag som finns är rena specialister som givetvis kan debitera mer.

Inredningsarkitekter från någon lokal inredningsfirma brukar ta ca 1200 kr/timme för att inreda hus och hem som jag sett i annonser. Är detta rimligt? Tja, så länge någon efterfrågar tjänsten och betalar timpriset så är det väl det?

Är det "orättvist" att en flerårig universitetsutbildad ingenjör inte kan debitera mer per timme än en röris som kanske inte ens gått ut gymnasiet? Det beror väl helt på hur man ser på det hela. Hantverkarjobb är vanligtvis betydligt mera slitsamma på kroppen t.ex.


Finns många evighetstrådar i ämnet här på byggahus :)

/S
 
Några avslutande ord: Jag tog kontakt med rörmokaren och ställde först några allmänna frågor, exempelvis kring skillnader mellan Danfoss- och MMA-termostater. Svaret här var att det tidigare varit så att MMA-termostater åldrats men att de nu var vätskebaserade precis som Danfoss.

Därefter angav jag att det var lite svårt att bryta ner materialkostnaderna i delar, och att dessa var lite högre än vad jag själv hade trott. Jag fick då beskedet att han skulle återkomma samma kväll eller dagen efter med materialkostnader för termostater, ventiler och de övriga sakerna. Jag var nöjd med det: Om rörmokaren kunde visa att kostnaderna var rimliga så hade vi beställt jobbet och jag hade lärt mig en del om att räkna på VVS-jobb.

Till dags dato, några veckor senare, har vi inte hört något över huvud taget. En möjlig tolkning är att hantverkaren lämnade en går-det-så-går-det-offert med god vinstmarginal och hade andra jobb som var mer intressanta. Vi får gå vidare efter nyår då det kanske är lättare att hitta hantverkare.
Hans
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.