Om du lägger hela vindsgolvet med t.ex. spontat 34x95 (som råspont fast grövre, inga dyra golvbrädor) kan du ta bort 45x220 plankorna.
 
B
Tack @justusandersson! Vad har 45x220 plankorna egentligen för funktion? Vad kallar man dessa typer av plankor?
 
Tanken med dessa plankor kan vara att motverka att de kapade takstolarna ska trycka ut i sidled samt att flytta denna horisontala last till den hela takstolen närmast kupan samt knapen visad i detalj D. Väljer man att byta ut brädorna måste kopplingen med knapen i detalj D vara minst lika stark som den är idag. Kan även vara tänkt som vindavstyvning.
 
Redigerat:

Bästa svaret

I sektion B finns en knap som inte återfinns på planritningen. Hela idén med de två 45x220 är att kompensera för den minskade styvhet i olika riktningar som de avkapade högbenen ger upphov till. Tänk på att hanbjälkarna inte är dimensionerade för jättestora laster när du börjar samla saker på vinden.
 
B
Ok. Tack för svaret. Knapertena från sektion B ser ut att finnas på vinden i alla fall. Ser dock inget "inbilat upplag" enligt sektion D när jag kikar på vinden. Kan ju ha varit så att snickrarna var tvungna att frångå konstruktionsritningen när de byggde takkupan.

Bifogar en lite bättre bild på de två 45x220 reglarna. Här ser man tydligt att en av dem blivit kapad eftersom den antagligen var i vägen för vimdsluckan.

Bifogar även en bild som visar hur reglarna och limträbalken ligger mot murstocken/brandväggen. Man ser dock inte så bra pga torvisoleringen.
 
  • Vy från vinden med två träreglar bredvid en öppen lucka, en regel kapad nära luckan, omgiven av isolering och brädor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Träreglar och limträbalk nära murstock med synlig torvisolering på en vind.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.