Utan att gå in på behörighetsfrågan, vilken kabel är smidigast att dra i ett gammalt pansarrör?

Helst ska man väl undvika FK?

Är det EKK-light som gäller då?

Är det mycket enklare att få in vanlig FK?

Det är inte många meter det handlar om, det är bara 3 rum som fått elen ilagd i väggarna på 40-talet, resten är antingen tidigare eller senare. Skulle helst slippa lägga utanpåliggande eller öppna upp väggarna...
 
Du vill ha en mjuk kabel och då ligger EKK/EQQ bra till, om du inte kan få tag på FKK.

Skulle det inte gå med kabel får du dra i FK. I kombination med JFB anses det ok. Du känner själv om trögt det går och därmed hur viktigt det är med isolationsprovningen efteråt.
 
Det är oftast en mycket stor skillnad mellan att dra in FK och tex EKK. Ofta är det tom omöjligt att dra in EKK.
 
Tack. Minns att farsan och jag drog om endel kabel i deras 20-talshus med pansarrör, då FK och troligen inte JFB (detta är ca 25 år sen). Det gick ju, men var jävligt på ett par ställen har jag för mig. Har för mig farsan fräste in en hel del nya VP rör, men mycket gammalt var kvar.

Men känns som tex EKK är mkt säkrare än FK, så GÅR det så är det väl värt att prova. Frågan är om man drar fast den så det är dumt att ens försöka. Ut till lamporna ser det ut att i taket vara tunnare rör eller troligare en förträngning där det kommer ut vid takrosetten. Har inte vågat rota så mycket än då de kablar som sitter är fnösketorra och jag vill ha ljus på julafton... :)

Jag har tänkt att be elektrikern som monterar helt ny central med JFB att isolationsprova all gammal eller av honom ej dragen el i huset innan han flyttar över den på nya centralen.
 
I min lägenhet från 1922 har vi använt dessa rören för att komma ut till just takrosetterna. Inga som helst problem med detta t.o.m. för mig som lekman med EK. Elektrikern har ju gjort isolationsmätning och vi har inte haft några skador, men det beror ju på hur bra rören är dragna.

Kan tillägga att jag såklart har JFB då det är en helt ny anläggning förutom just dessa rör.
 
Redigerat:
Gjorde just detta för ett tag sen. För nyfikenhets skull filmade jag rören med en fiberkamera. Inuti såg de ganska fina ut men vid några ställen fanns det "tjärklumpar" från gammal tygkabel. På något ställe var det vassa kanter från att en spik trängt igenom röret.

För egen del var det en utmaning att få igenom FK. Diverse sparkopplingar + tillkommande jord samt 90 graders böjar är nog inte helt enkelt med EKK och trånga rör.

Är man två stycken som drar ny kabel blir det säkrare. Då kan den ena se till att skydda kabeln när den matas igenom plåtdosorna så att den inte skadas där. Sen behöver man inte heller dra så hårt från en ände enbart.

Isolationsprovade även mot rören efteråt och i ett fall(det med den igenomträngande spiken) så gav det utslag. Blev till att gå med utanpåliggande kabel mellan dom kopplingsdosorna.
 
Jag får hoppas de är vettigt dragna, det är som sagt bara några meter, tror jag, vi matar med ny slang till det gamla systemet därifrån vi når.

Kanske ska man inte gräva i vad som är helt ny anläggning, utvidgning eller underhåll har jag förstått. I mitt fall så flyttar jag hela centralen från vinden till källaren, hela köket är nytt, de flesta rum har eller kommer få nydragen kulo. Några få ställen har pansarrör som då kommer matas från nya centralen.

Det är inte rimligt att hugga upp alla väggar för att byta pansarrören, inte heller känns det rimligt att på dessa ställen gå över till utanpåliggande. Tak och väggar är putsade på solida plankväggar och det skulle innebära en väldig åverkan att öppna upp väggarna. Men då tex bjälklag är fyllt med torv och sågspån känns det relevant att man inte har nåt ställe som ligger och blir varmt. Dock tror jag rören snarare går inne i putsen än i bjälklaget... men det är ju svårt att veta...

Så, vilken kabel ska jag försöka få tag på? Finns nåt speciellt märke som är smidigare än andra? Är ju novis på detta, och det finns ju så mycket att välja på. Måste finnas nån som är bäst lämpad för detta...

Googlade på FKK och EKK-light och här ser man ju diametern, men frågan är om FKK är mjukare så det uppväger att den är tjockare? EXQ är ju ännu tunnare... men står att den är "som en EKK med alla goda egenskaper från EKRK gällande styvhet" vilket jag antar betyder att den är rak för att förläggas som utanpåliggande snarare än att den är mjuk och följsam? (för EKRK är väl att betrakta som en av de styvare man kan välja, iallafall har jag valt den för mina utanpåliggande "kulo" ersättningar)

EKK-LIGHT, 3G1,5 mm², R50, 300/500V
Produktinformation
PVC-isolerad, PVC-mantlad kabel. Blyfri.
Användning
Fast förläggning, i rör, kanal, i eller under puts, samt upphängd i bärlina. Lämpad för inom- och utomhusbruk, dock ej i mark och vatten.
Fabrikat Ericsson.
Specifikationer
Area 3G1,5 mm²
EAN 7394479000238
Färg Vit
Förp/m R50
Ytterdiameter 8,7 mm

FKK, 3G1,5 mm², 300/500V
Produktinformation
PVC-isolerad, PVC-mantlad kabel.
Användning
Fast förläggning, i rör, kanal, i eller under puts, samt upphängd i bärlina. Lämpad för inom- och utomhusbruk, dock ej i mark och vatten.
Specifikationer
Area 3G1,5 mm²
EAN 7392529055368
Färg Vit
Ytterdiameter 9,7 mm


http://www.malmbergs.com/frmProductDisplay_new.aspx?item=0410401
http://www.malmbergs.com/frmProductDisplay_new.aspx?item=0810935
 
Jag skulle inte ens försöka med kabel. Risken att du drar fast kabeln så att den inte går att få varken fram eller tillbaka är för stor. Och då är det bara att ta till plan C.

Med jordfelsbrytare samt isolationsmätningn (s.k. "meggning") av de nydragna FK-ledarna så är det inga större problem säkerhetsmässigt. (Inga alls, skulle jag säga...)
 
Redigerat:
Jag tror att du inte ska överdriva riskerna med att dra i FK i gamla plåtrör. Megga grupperna efter som du drar om dom. Rören ligger ju dessutom inne i väggen där du endast med svårighet kan nå dom och ev plåtdosor kommer att täckas med apparater. Vill du i alla fall inte använda FK så finns det en "tråd" som liknar FK men är dubbelisolerad, själv har jag aldrig använt den och mins inte vad den kallas, men den borde i alla fall vara enklare än typ EKK att dra i.
 
Troligen fungerar den utmärkt, vad man ska vara lite försiktig med är att vara säker på att man inte meggar med någon "apparat" inkopplad som kan ta skada.
 
EXQ (3g1,5 ca 8mm/dim)i kombination med smörjmedel skulle jag satsa på, kommer inte det igenom så får du nog inte igenom FK´n heller.

Tycker inte det känns bra att dra FK i pansarrör även om det är en godkänd metod
 
Att dra in en kabel är garanterat ett sätt att i framtiden göra det helt omöjligt att byta "trådar". Plasten blir med tiden styvare och går så småningom inte att rubba. Är man dessutom lite vårdslös när man skalar trådarna och får brottsanvisningar på ledaren kommer man efter några uttagsbyten inte ha någon tråd som är lång nog för att koppla in dom nya uttagen.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
När kablarna är så gamla att de torkat fast är vi nog så långt in i framtiden att det är totalförbud att använda oss av gamla pansarrör, dessutom är både kabel och FK är hopplöst omoderna ;-)
 
Dom torkar inte fast utan blir stela och det tar inte så lång tid. Och oavsett om det matr. som vi i dag använder är omoderna så är dom mycket potenta rent funktionsmässigt eller har du nått förslag på nått nytt och överlägset bra??
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.