Jag har ett typexempel på detta.

2 likadana hus till salu med samma läge och allt. Ett av dem är helrenoverat innuti, nytt kök, badrum, nyare vitvaror, nya element, vita väggar med lite fondväggar, nya golv osv. Det andra huset har fått bjälklaget utbytt (platta på mark) och delar av taket. Badrummet är kaklat, men gammalt, köket är renoverat men i äldre stil. Detta hus är även lite utbyggt så det har ett extra sovrum.

Det helrenoverade huset steg med 240 000 från utgångsbudet. Det andra huset är till salu än i dag och utgångspriset är sänkt med ca 200 000....

Så mitt tips till de som skall sälja hus är att ta bort och rensa alla saker och möbler. Måla väggarna vita. Det är helt klart värt det ett par helgers jobb om man inte redan har inrett det så.
 
Hehe, beror ju lite på vart man är också... Var uppe i norrland i helgen och förundrades över alla plåttak.. Visst, det är mycket snö och det är tungt, men det är nog inte hela sanningen. Det är väl helt enkelt inte lönt och fixa ett redigt tak pga att man inte får nåt för huset vare sig det är kanon eller inte. En kompis köpte just ett hus för 200.000, och då var det nyligen bergvärme installerat för 130.000. Sjukt för en sörlänning må jag säga.
 
höhö.... grunden till vårat hus kostar knappt 200 000 :-S Sjukt med priserna.... :)
 
När banken värderar om så gör dom det mycket till hjälp av siffror på papper. Ok, i det här fallet så är det ju faktiskt avtalat om att en värdering ska göras efter åtgärderna men ofta är det inte ens så att en värderare besöker huset. Därmed faller ju alla åtgärder gjorda av "fåfänga". Dessa är det ju ändå ingen värderingsman som ser och de är ju också endast värdehöjande för dig själv och din trivsel.

Banken tycker om åtgärder som direkt går att omsätta i pengar. Genom sänkt boendekostnad eller ökad livslängd på huset. Alltså saker som gör att banken kan känna sig säker på att de inte förlorar sina utlånade pengar som de så kärt vill ha tillbaka. Huset i sig är ju ofta säkerheten för lånet. Om det är blommiga eller rutiga tapeter gör varken till eller från.

Väldigt mycket baseras på vad nyliga försäljningar av hus i området faktiskt har gett. Det är siffror banken har tillhands och som de kan "förstå". Säljs grannhuset högt så kan du ofta värdera upp ditt hus också bara genom att kontakta banken och uppmärksamma dem på det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.