Hej,

Har renoverat vardagsrummet (betongplatta). Golvet är uppreglat med 2tum*2tum och ligger på paltonmatta med isolering emellan. Jag har tänkt mig passiv ventilering av golvet. Då varken plattan är fuktig eller rummet speciellt stort.

Nu till frågan. Är det någon som har bra tips på hur man gör om vanliga socklar till ventilerade? Jag vi ha likadana socklar som i övriga huset, med tillägget att de ska vara ventilerade.

Mvh Per
 
ullet
Jag gjorde en liknande lösning i ett gästrum i vårt garage, då höjde jag upp socklarna några millimeter (la den på små distanser som jag tog bort sen, sådana som följer med i ett "lägga laminat-kit").

Blir ju en liten springa mot golvet, men den tänker man inte så mycket på tycker jag, tror man skulle se en springa mot väggen på ovansidan tydligare om man gjorde så.
 
Ahh så kan man ju göra. Det kan vara en idé

Själv tänkte jag vara lite mer omständig. Funderar på att fräsa spår i socklarna...lite "platon-inspirerade". Finns det nån som har lite uppslag? Bilder?
 
richardtenggren
Jag håller på att hjälper svärmor och hennes gubbe att renovera deras källare, där satt det också ventilerade socklar som jag nu ska ersätta med vanliga socklar som jag modifierar. Har funderat på hur jag ska lösa detta, har några tankar men inte testat något ännu.
 
Man vill nog ha sockeln kloss mot golvet, dels för att säkra att parkett inte reser sig, dels så blir det annars en fin dammgömma.

De ventillerade socklar jag sett har en ventillationsspringa upp mot väggen. Det finns dels att köpa färdiga socklar som på jämna mellanrum har mjukt frästa spår. Dels har jag sett lösningar med en vanlig sockel där man lagt distanser mot väggen, typ 3 mm masonitbitar.
 
richardtenggren
Distanser mot väggen är ju en väldigt enkel lösning, min tanke var att göra spår med hjälp av bordssågen alternativt fräsa spår genom att bygga någon jigg, det kommer ju vara rätt pilligt dock. Nu handlar det inte om så många meter list tror jag. Förstått det som att bara ena änden av deras källare hade ventilerade lister (var redan rivet när jag fick uppdraget), dvs motsvarade sida mot fläkten.
 
Redigerat:
Känns som att springa nertill (mot golvet) eller mot väggen kommer se lite "ofärdigt"/slarvigt ut. Jag är nog oxå mer inne på att göra något på själva sockeln och sedan gör en "kanal" på baksidan så att luft kan komma upp.

Men jag skulle gärna se exempel på lösning som finns.
 
De jag har sett med distanser. Har haft distanserna i överkant så de sett ut som en del av sockeln. Och det har varit mer distanser än sockel. Så sockeln ser rätt hel ut.
 
Vill man fräsa med överhandsfräs så borde det vara rätt enkelt.
 
ok, jag förstår. Svårt ock att få träff på nån "bildgoogling" för att se resultat av hemmapulade ventilerade golvsocklar
 
PackshotBannerW10-Platon-Golvsockellist.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sådana använde vi när vi byggde sovrum i garaget.
 
Japp, det är de som finns att tillgå i de flesta bygghandlar. Men jag vill han samma socklar som i övriga huset. Fast de i vardagsrummet ska vara modifierade så att de ventilerar undergolvet.
Så jag söker inspiration från andra "vanliga" socklar som modifierats
 
richardtenggren
Jag tänkte mig något liknande nedan, att jag spårar med sågen 3 snitt i bredd, för att sedan lägga ett snitt ut genom listprofilen. Har svårt att se hur jag ska lösa det med handöverfräsen, sen så saknar jag lämpligt frässtål. Har ju även sänksågen att tillgå, men känns inte som det förenklar något.

2016-06-14 11-16-59.jpg
2016-06-14 11-17-57.jpg
2016-06-14 11-18-33.jpg
 
  • Gilla
Pelleaholm70
  • Laddar…
Mina ser ut såhär nu. Men skulle gärna hitta/göra nya nu när man skall renovera. Till saken hör att jag har luftvärme som går i kanaler i golvet och blåser upp under varje fönster.
 
  • Slitet vitt ventileringsgaller för luftvärme monterat på golvet längs med en vägg med träpanel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Håller på tar bort mina original från sextiotalet, ser ut som första bilden ovan. Var förvånad att dom hade då redan. Då kände dom åtminstone bdelvisbtill problemet.
Min granne som har satt Platonmatta, säger att han istället för specialist satt distanser (brickor) som gör en luftspalt hela vägen längs listen. Funkar i många år som jag förstått det. Borde ju ge bättre vädring, vara snyggare och ingen extra kostnad för listerna tänker jag.
 
  • Gilla
Pelleaholm70
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.