Separat tilluft med spjäll till kaminen.
Koppla torkskåpet till utsuget vid badrumsfläkten med ett dragavbrott. Alt låt torkskåpet få en egen ventil med kallrasskkydd ut genom väggen.
Köksfläkt och tilluft låter vettigt som du beskriver det.
På loftet är det det väl lämpligt med ventiler som kan öppnas/stängas efter behov. Kan det bli för varmt på loftet när man eldar i kaminen? Tänker på om det ska nyttjas som sovrum.
 
Redigerat:
Tack för svar!
Hur skulle man lösa det med att lägga ihop torkskåpet med badrumsfläkten?

Men jag kom nyss på ett sätt och rådfrågade även en snickare om det.
På loftet ska det finnas igenbyggda väggar på sidorna för förvaring. Hade en tanke om att sätta en kanalfläkt där med ventil genom ytterväggen och frånluftsdon i badrum, Hall och torkskåp. Kanalfläkten kan vara styrd av varvtalsregulator så att den har ett lågt grundflöde hela tiden och sedan en timer i badrummet för forcering av fläkten i 15-20 min. efter/under dusch m.m.
Vad tror du om den lösningen?

Ja, sovrum på loftet så kan ju vara smart med ventiler som går att öppna och stänga (sen finns ett stort fönster också som går att öppna).

//Patrik
 
Tycker din tanke med styrd kanalfläkt låter bra. Det är ju en vanlig lösning också i större hus för permanentboende. Att ha ett grundflöde också under tiden då huset inte används gör ju att du slipper risken med unken och instängd luft.
 
  • Gilla
Chrille Seglare
  • Laddar…
Grymt, tack för hjälpen! :)

//Patrik
 
Bara en kommentar ang. köksfläktens anslutning; det är ju helt andra regler som gäller för imkanal, se t.ex. http://www.sotarenstockholm.nu/pdf/Imkanal_2012.pdf

Den får alltså inte sammankopplas med resten av ventilationen, skall vara brandskyddad mm. Bara så du inte missat detta.
 
Tack för upplysningen!
Jo och risken är väl överhängande att matos letar sig bakåt in i t.ex. badrummet också om man sammankopplar med köksfläkten?
Vår tanke var att bara gå ut med rör från köksfläkten genom ytterväggen. Så då alltså två rör ut.

//Patrik
 
Trevligt med trådar som lever vidare, skall uppföra en 80 + 20 kvm lofthus och var i ett liknande hus under sportlovet. Där hade man löst den stigande värmen på loften med en takfläkt som hade placerats vid invändig nock. detta hjälpte till att variera värmen. det blev inte lika varmt på loftet. Har själv tagit del av lösningarna som delgivits i denna tråd. själv sugen på ett FTX aggregat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.