Daggpunkten är temperaturen då den relativa luftfuktigheten når 100% under förutsättningen att mängden vattenånga i luften är densamma. Ju varmare lufttemperatur, desto mer fukt kan luften innehålla. Daggpunkten är aldrig högre än temperaturen. Hög daggpunkt är ett tecken på högt innehåll av vattenånga i luften. Det är många som tro att ni kan
 
Har du lärt dig något idag eller det kan ta lite tid för en del
 
Staffans2000
J Jr.jozzon skrev:
Daggpunkten är temperaturen då den relativa luftfuktigheten når 100% under förutsättningen att mängden vattenånga i luften är densamma. Ju varmare lufttemperatur, desto mer fukt kan luften innehålla. Daggpunkten är aldrig högre än temperaturen. Hög daggpunkt är ett tecken på högt innehåll av vattenånga i luften. Det är många som tro att ni kan
Haha!
Det där har du Googlat fram, och klistrat in här!
 
Jag tycker att det för klara bra så ni kan lära er rätt
 
J Jr.jozzon skrev:
Jag tycker att det för klara bra så ni kan lära er rätt
Vad förklarar den ?
Kan du inte beskriva lite mer hur luftavfuktaren i källaren flyttar daggpunkten inåt i väggen.
 
Speciellt då anledningen till den fuktiga väggen är lokaliserad och åtgärdad..
 
J
Snigla Snigla skrev:
70-tals hus med källare är mångas mardröm - jag älskar dem dock! Men de har ju sina brister ibland.. men de är hus jag faktiskt förstår mig på! Man är liksom uppväxt med alla nackdelar för sådana hus (alla skriker dränering, mögel och så springer de åt andra hållet om man nämner dem..).

Jag själv är uppvuxen i ett 70-talshus (men utan källare).. sedan har jag och maken köpt 2 st 70-tals hus med källare senaste åren.. det ena med mögel och det andra utan.

Inga problem är roliga problem när det kommer till hus, men tyvärr kommer de alla förr eller senare (beroende på hur väl omhändertagna de varit längs vägen.. ).

Fukt och källare är inte kul, men behöver inte vara ett jätteproblem.. det gäller att komma på vad som felar! Möglet växer ju bara om förutsättningen finns.. tar man bort förutsättningen för "mat" så slutar den växa.. (dvs skurar du bort den, så är den borta). Men om förutsättningen för den finns kvar att äta och växa.. så fortsätter den oavsett hur många gånger du tvättar av väggar och möbler.

De allra flesta (om inte alla?) besiktningsmän/kvinnor brukar säga att ett 70-talshus behöver dräneras om och ja.. det stämmer i många fall (för det börjar nu bli till åren..) - men det stämmer inte för alla! Men på något vis håller de sin rygg fri på det viset.. samma om de notifierar att en "fördjupad undersökning krävs".. vilket de gärna nämner både kors och tvärs.. (därför jag är lite anti den allmänna besiktningsmannen/kvinnan.. MEN det finns bra sådana också!!).. det är svårt för dem att se och kunna allt, men de letar svagheter i konstruktionen och varningstecken som ofta är ganska uppenbara (men som en vanlig person normalt kanske inte tänker på).. i övrigt hänvisas det som sagt till fördjupade undersökningar/specialister..

Vi har som sagt också sprungit på vissa problem och pga dessa så skrämmer inte 70-talshusen mig längre - jag förstår dem (efter renoveringar, olyckor, fel, dräneringar, takläckor, krokiga bjälklag, mögeldofter, sprickor osv.).

Första huset fick vi dränera om pga mögeldoft och fuktproblem (det huset hade en träkonstruktion i källaren inkl sågspån som isolering i golvet.. dvs massor av organiskt material som både kunde ta dofterna och suga åt sig fukt). Det andra huset sa alla behövde en omdränering, men det behövdes inte! Den hade lite problem med fukt på sina håll ändå.. men inte pga dränering. Man löser nämligen inte alla problem med en dränering, även om många vill tro det. En källare kommer alltid vara en källare.. i det huset visade sig pannan vara knäpp istället (gamal oljepanna). Det huset kostade oss 10 000+ de kallaste vintermånaderna efter vi flyttade in (ja, varje månad). Till våren var det bara att boka in en ny panna (när man insåg vidden av problemet). När huset blev varmt (hade stått på underhållsvärme till vi flyttade in) började bjälklaget skruva sig.. och det började svacka och knaka i alla större rum. Dvs vi använde inte vardagsrummet. Efter ett par år (man fick ju samla pengar emellan projekten) fick vi bryta upp golvet där och regla om.. suck (det blev bra dock).

Men det dyker alltid upp massa skit man inte planerat för! I alla hus, både nya och gamla..

Men iaf, har du försökt lekt detektiv ? försökt se var ditt problem ligger med huset/rummet.. du säger att det är högt upp på väggen? och i hörnet på huset... där brukar stupröret vara ett stort problem (inte helt ovanligt heller). Hade det varit dräneringen.. hade troligen skadan suttit längre ner.. hur stort område verkar fukten hålla sig inom? bara det hörnet? hela rummet?.. rivit tapeten? knackat på väggen? (sett ord det är sprickor därunder?).. är tapeten som sitter där gammal eller ny? det är en ganska bra indikator på hur gammalt problemet är.. är det en tapet från 70-talet så har väggen troligen varit torr och fin stora delar av tiden.. är tapeten "ny" och redan i så dåligt/fuktigt skick.. så har de antingen nyligen blivit ett problem.. (eller så hade de bara lite otur att nått annat förändrades på utsidan efter att de renoverat). Men som sagt det är lite detektivarbete som krävs..

Har ni gjort något utanför? regnat mycket? stängt några ventiler? hur många tilluftsventiler finns i källaren? finns utsug?.. självdrag är vanligt i dessa hur, har ni det? fungerar det?... har det nyligen bytts värmekälla tex.. :) dessa är bra frågor allmänt för en källare, även om nu ditt problem kanske är mer lokalt till ett ställe (men du vill inte ha flera problem i källaren).

Men som sagt,, stupröret (om ni har nått i det hörnet) kan vara en potensiell bov.. kan både vara stopp och det kan vara en läcka i anslutningen mot dagvattensystemet.

Äh ska nog sluta skriva nu innan du får huvudvärk av att läsa allt :)
Med vänlig hälsning, Sandra
Bra cirkulation på luften ihop med god värme löser alla såna här problem.
 
  • Gilla
Snigla
  • Laddar…
M Mezzo skrev:
Besiktningsmannen skrev om ett rum i källaren i mitt hus
"Mycket tapetsläpp finns i utrymmet. Vid fuktindikering på väggarna noterades förhöjda fuktindikationer högt upp på källarväggarna. Vi rekommenderar att en fördjupad undersökning utförs för att kontrollera orsaken till samt omfattningen av de noterade bristerna."
Ägarna med den smörjpratande mäklaren hessade bort skadan som var med handens beröring bara ett uttorkad spår efter en vattenskada. Det var torr, tapeten var torr också. Den luktade inte, eftersom huset står på sandjord. Vi gick vidare, jag skämdes med mina tankar och ägarna, mäklaren ledde vidare den unga - fina- besiktningsmannen. Jag köpte huset. Huset byggdes 1974.
I morse, efter 6 månader från köpet står det hela rummet i mögel, speciellt två väggar vid hörnet är våta och tills i mitten av denna "lagerlokal " finns mögel på de här lagrade möblerna.

är det helt 100% att jag måste ta alla kostnader? Väggarna var verkligen torra. Enligt mig regnkanalens del i jorden är bryten. Kan man räkna det som dolda fel? Eller jag måste bita ihop och öppna plånboken...

jag är så förtvivlad.
En månad efter att vi köpte vårt hus upptäckte vi att kylen läcker vatten. Sluta med att vi fick riva ut hela j*vla golvet och byta bjälklaget. Vi var helt förstörda, mögel överallt.

Men. Jag bytte ut allt själv, läste på, gjorde allt bättre, fick bättre bjälklag med mer isolering. Idag har vi ett fint kök och vinsten med detta, är att man känner att man kan övervinna allt annat också.

Så ha med dig att detta kommer lösa sig, det går att lösa genom att fixa problemet. Vet hur tungt och jävligt det känns.

Edit: hoppsan, ser att tråden är flera år gammal 😂

Nåja, alltid hjälper det någon.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.