L
F FarFar1 skrev:
Idag finns det flera bra och relativt enkla lösningar.
Rörfrågan: 1) låt en rörmokare eller om du känner dig säker på vattenkopplingar, koppla in en invändig värmekabel i röret. Denna är ju sedan självreglerande för värmen
2) koppla in en utanpåliggande värmekabel. Självreglerande temp.
Finns idag även att köpa från Kina (via ex Aliexpress) till väldigt billig peng. Har den själv och fungerar klanderfritt. Tejpas fast på röret som skall värmas.
Dessa värmekablar som säljs under andra märkesnamn i Sverige till mer än 5ggr priset.

Kan även rekommendera att installera en lösning från Ex Telldus (telldus live). Denna enhet tillsammans med några strömbrytare gör att du via dator/mobil kan stänga av och slå på strömbrytare som används i vanliga vägg uttag. i dessa kontakter kopplar du då in ex element.
Lägg till en eller två temp sensorer och du kan då enkelt programmera dessa att själva slå på och stänga av strömmen => elementen. Då kan du hålla 3-4 grader eller något lägre men med en viss säkerhetsmarginal. Fördelen är att det sköter sig själv och du minimerar din elräkning för underhållsvärme.
OCH stora fördelen är att ex du, innan ni skall åka till stugan då kan koppla på flera element via mobilen och på så sätt värma upp stugan några dagar innan ni kommer dit!

Det man behöver ha är även en internetuppkoppling i stugan: Skaffa ett tvillingkort till mobilen och med en mobil router (säljs ju av ex Telia mfl) där man stoppar i tvilling kortet.

Systemet ovan kan sedan enkelt byggas ut men ytterligare övervakning av temp, fuktighet osv och om man vill även övervakningskameror mm

Lycka till!
Intressant förklara det med självbegränsande värmekabel
 
Självreglerande = kabeln känner av hur mycket den behöver värma beroende på omgivande temperaturen (Den består av material som har olika motstånd/resistans vid olika temp. Värmekabeln kommer då att jobba inom ett visst temp intervall, beroende på kabel.
 
L
F FarFar1 skrev:
Självreglerande = kabeln känner av hur mycket den behöver värma beroende på omgivande temperaturen (Den består av material som har olika motstånd/resistans vid olika temp. Värmekabeln kommer då att jobba inom ett visst temp intervall, beroende på kabel.
Du har blandat ihop två sorters V-kabel , lätt gjort
Inte riktigt riktigt , en självbegränsande kabel värmer till en viss temperatur och kan aldrig avge mer värme än den är stämplad för finns i 5 - 7,5 - 10 W för frysrisker , kostar inte så väldigt mycket , men drar detta även på sommaren , för att få en ekonomisk drift på en sådan , ska termostat installeras
Det framförande av att V-kabeln är självbegränsande är med sanning modifikation , men används vid försäljning av dito , för det låter bra och kunderna går på det , men det är falskt och skulle påtalas i media , för kunderna blir lurade .
Det finns en V-kabel som är självbegränsande mellan 1 till 25 W /meter , men är inte att tänka på för gemene man och kvinna , den reglerar varje cm av dess längd mot omgivande temp som
jag tror är ca +25C Men håll i dig den kostar 465:-/metern , men är klart lönsam om det gäller några meter , ( får ej användas i vattenrör ) då ingen annat behövs än JFB och strömbrytare
 
Man stänger ju av elkabeln den frostfria tiden av året. Sen kopplas flera av de in med vanlig 230V stickpropp. Det innebär att du även kan använda en enkel timer om inte vill ha värme på i kabeln 24/7.

Lägg in en vanlig fjärravläst termometer (med sladd tex) som du tejpar fast på vattenledningen på kritiska ställen. (Tex =väggenomföring) Då kan du följa hur kallt det var/är på vattenledningen. Även då du inte är där så ser du hur kallt det varit som kallast då du kommer dit nästa gång.
 
L
Visst ska man stänga av den , men kommer du ihåg det , har sett V-kablar som totalt glömts bort , när jag sagt varför är V-kabeln på , kommer ???? vad då , har jag alldeles glömt och då var det 3 år sen jag satte in den
Var ska du monterar VK och timer för den ,
( för att vara effektiv ska den vara ini vattenslangen under diskbänken , då är den bortglömd snart ) ,
I badrummet , IP-kapsling ?
Det finns många sätt och inget är fel , bara regelboken är med
 
Ja visst gäller det att komma ihåg!

Föreslår att man har en "vinterchecklista" och sen en "sommarchecklista" med saker som man ändå måste/ska gör varje vår/höst.

Då kan även "någon annan" göra det och man kan även lära från förra året och göra saker smartare nästa år.

Har tex lärt mig att det är lika bra att ta upp och vinterkonservera båtmotorn i redan i slutet av augusti...

Sen drar skolor och jobb igång och finns liksom aldrig tid att åka mer. Sen står man där i oktober och svär i kylan!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.