Två och ett halvt år har gått sedan jag började bryta upp golvet i rummet som skulle bli vårt nya kök - och nu är det äntligen färdigt!

Huset är ett tjugotalshus som blev om- och tillbyggt av förre ägaren i början av åttiotalet. Ombyggnaden bestod bl a i att det mesta revs ut, t ex murstocken, all köksinredning och nästan alla snickerier (bara ett par lister i källartrappan återstår).
Det kök som byggdes då är nu helt uttjänt, bokstavligen sönderfallande, och dessutom alldeles för litet för vår familj, så jag har byggt ett nytt kök i ett annat rum. Därför blir det inga före-bilder - det fanns inget att se, bara ett naket rum.

Vår tanke med huset är INTE att försöka rekonstruera något slags ursprungsskick. Det är ett av flera hus som byggdes samma år efter samma ritningar och flera av dem är så mycket mer välbevarade än vårt. Däremot vill vi renovera det i något som liknar tjugotalsstil, med snickerier liknande de ursprungliga etc, för att det passar till hustypen och för att vi helt enkelt gillar den stilen.
Därför har vi inte försökt bygga något "riktigt" gammeldags kök, utan ett som till layout och konstruktion är modernt men som estetiskt (snickerier, kakel, färgval etc) matchar den stil vi vill ge huset. Och då blev det så här.
 
  • farzankok01.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • farzankok02.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • farzankok03.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • farzankok04.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Snyggt!!!

Och 2,5 år - det är väl inget :) Själva rev vi ut allt utom diskbänk och spis för snart 3 månader sedan, och har inte kommit längre än så...

Vad har du får golv? Ser ut som något som skulle passa i vårt kök!

/alacs
 
Om någon undrar hur det kunde ta två och ett halvt år...jo, för det första var det inte förrän i somras som själva köksbygget började. Innan dess var det bryta upp golv, justera och komplettera bjälklag, dra golvvärme, byta fönster, räta upp väggar (inte en enda var rak och ingen vinkel var rät) och dylikt. För det andra har vi fyra barn, varav de två yngsta var ett och ett halvt när jag började, så det har inte alltid gått att jobba särskilt mycket och särskilt kontinuerligt. För det tredje hade jag inte byggt något mer avancerat än en kaninbur innan och jag har gjort allt själv utom el, VVS och läggningen av klinkergolvet.

Stommarna är IKEA, utom kyl/frys-garaget som är tillverkat av ett snickeri som också gjorde luckorna och lådfronterna. All panel är "äkta" pärlspont med två undantag: Kyl/frys-garagets frisida, som är limträskiva med infrästa "pärlor", och väggen kring den stora öppningen in mot vardagsrummet, som faktiskt är lockläktspanel eftersom det är husets ursprungliga yttervägg (det nya köket ligger i den tillbyggda delen). Kaklet är fasat 10 x 20 köpt från Gysinge och bänkskivan är ek från Bauhaus. Vitvarorna är Electrolux utom fläkten som är Thermex.

Just nu har vi köksbordet i köket (strategiskt borttrollat på bilderna) men när vi har renoverat vardagsrummet så ska vi ha matplatsen där närmast köket; där gunghästen står på fjärde bilden i första inlägget. Till det tomma hörnet i centrum av samma bild skulle vi vilja hitta ett gammalt hörnskåp. När matbordet flyttar ut skulle vi också vilja ha tag på ett gammalt slagbord - det skulle då stå halvhopfällt mot väggen framför ungnshögskåpet som frukostbord och kunna fällas upp som serveringsbord el likn när det behövs.

Några bilder till, nu i kvällsljus:
 
  • farzankok05.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • farzankok06.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • farzankok07.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • farzankok08.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Alacs: Golvet är klinker - ljusbeige och mörkt brungrå 20x20-plattor av en sort vars namn jag inte minns just nu, men ganska billigt (trehundranånting/kvm), köpt hos Kakelspecialisten.
 
ok - hur upplever ni att det är med klinker i köket? Blir det inte tröttsamt för rygg om man står länge på så hårt golv? Risk att panga mer porslin än mot mjukare golv (särskilt om ni har små barn??)

Ser i alla fall jättesnyggt ut!
 
Klinker i köket - nej, det där med ryggen har vi inte märkt av, och då har jag ändå stått och jobbat (målat etc) på det många långa pass de senaste månaderna. Både jag och hustrun är faktiskt litet förvånade av att det pratas så mycket om det där fenomenet här på forumet. Hur menar folk att det ska hänga ihop egentligen, rent fysikaliskt och fysiologiskt? Är det själva det hårda ytskiktet det ska bero på (vilket verkar märkligt) eller på stumheten i golvkonstruktionen (i s f vore det snarast ännu värre med linoleum på betongplatta som vi hade i ett tidigare lägenhetskök, men det pratas det inte om)?

Tappa porslin på klinker - jo det går nog sönder (när det händer, ingen har tappat något än) men det porslin vi har brukade gå sönder även när ungarna tappade det i gamla kökets golv, fastän det är plastmatta på golvspån på träbjälklag, så vi tycker inte att det är någon större skillnad.
 
Jättefint kök! Vi har köpt samma kakel, du ser ut att ha smal fog. Hur har du gjort? Är fogen vit?
 
Hemmakatten
Jättefint kök! Att du "bara" snickrat en kaninbur tidigare kan man verkligen inte tro!

Ett tips istället för ett slagbord i framtiden är att ha en "köksö" på hjul med broms på. Nja, inte köksö utan mer som en skänk eller slaktarbänk med skivor som man kan fälla upp. Vitsen med en sådan bänk (i gammaldags stil, kanske med hyllor under) är att man kan rulla fram bänken mitt i köket och ha som extra arbetsyta. Med uppfällda klaffar blir det ännu mer arbetsyta eller så kan den fungera som buffébord. När den inte används rullar man den in mot väggen.
 
a401847: Jag har satt kaklet kant i kant. Det blir ändå små glipor och "fåror" i skarvarna p g a kaklets lätt ojämna kant och p g a kantrundningen. Det har jag fyllt med vit fog som applicerats på vanligt sätt - nästan; p g a fasningen går det inte att köra diagonalt över stora ytor utan man får liksom ta en fog i taget, på tvären. Men det är rätt lätt ändå och det är ju inte mycket fog som ska dit.

Det här gäller alltså det spansktillverkade fasade 10x20-kakel som säljs av Gysinge Byggnadsvård. Höganäs Biselado har bredare och flackare fasning, så där går det kanske att köra på diagonalen.

Hemmakatten: Det var en rätt krallig vinterbonad kaninbur i o f s :) ...men nog har det varit många svordomar och ganska många bloopers, fast de flesta har jag kunnat rätta till.
Ang den där hjulgående bänken/skänken - råkar du veta om det säljs såna nånstans, eller var det kan finnas bilder på nätet, så vi kan kolla vad det är?

Kul att ni gillar det, ni som har kommenterat. Vi är nöjda själva - det blev som vi hade tänkt oss och ändå blir jag förvånad när jag äntligen ser det förverkligat!
 
Hemmakatten
Det där med bänken/skänken är egentligen inte min idé. Vi har en granne som håller på o bygger hus. Hon har/kommer att bygga ett kök lite liknande ert, också i lite gammaldags stil och med ganska stor golvyta. Hennes nya kök blir mindre än det tidigare och det var hon som berättade för mig om sin idé med en flyttbar bänk/skänk.

Nackdelen med att ha ett fast stående bord är att det blir långt mellan köksbänken och bordet när man vill använda det som extra beredningsbänk. Det är då mycket bekvämare att kunna rulla fram bänken och ställa mitt på golvet. Det är också en fördel med framrullad bänk när det dukas för buffé eftersom folk då kan gå runt bänken.

Min granne hade tänkt sig att hitta en gammal trä/bänkskiva (skivan från ett gammalt slagbord skulle vara helt perfekt). Underdelen skulle bestå av fyra "hörnstolpar" med hyllor eller möjligtvis skåp (i gammaldags stil). Längs långsidorna skall finnas bänkskivor att fälla upp vid behov. Hjulen skall vara sådana där med broms som man trampar till med foten. Tyckte detta var en utmärkt idé och tänkte att en sådan bänk/skänk skulle passa bra hos er också. Med ena långsidan uppfälld blir det också ett fint frukostbord. Någon direkt bild har jag inte även om jag i inredningstidningar sett beredningsbänkar med hjul. Man kan också tänka sig att köpa nån gammal skänk eller dylikt, lägga på en skiva och sätta hjul på själv.
 
Snyggt kök. Vad är det för nyans på den gröna väggen? - letar efter inspiration till en sal som ska målas // Micke
 
Väggfärgen är S 3010-G70Y.
Det är ju en grågrön med en del gult för att göra den litet "varm". Egentligen började det med en bokhylla, en sån där 1700-talsmodell som tillverkas av Move Möbler och såldes av IKEA ett tag...vi har tre st och gillar deras ljust varmgrå färg, så vi bestämde oss för att ha den på köksluckorna och fick fram att det var S 1002-Y.
Sedan letade jag efter en grön som skulle matcha den men hittade ingen, så jag ställde mig och blandade ur provburkar och målade upp några prover på olika blandningar. Tog den som blev bäst och gick till färghandlaren och kollade vilken kod det hade blivit så att de kunde bryta rätt färg åt mig.

EDIT: Rättade färgkoden för den gröna, mindes fel först!
 
A
Jätte fint! Gillade också färgen på luckorna!
 
Hejsan Farzan!
Jag är intresserad av eran ugns lösning. Ser jag rätt att du har ugnen över mikron? Vilken höjd är ugnen på? Sido öppning på ugnen?

Jag planerar för en ugn på ca 110-120cm höjd med sidohängd dörr men det är många som varnar för att det blir för högt. Endast en tycker det är ok (för dom har det så :) )
 
Japp, Jakim, det är ugnen som är överst. Dess nederkant är 115 cm över golvet och luckan är sidohängd.

Anledningen till att vi har det så är främst att kompaktugnen (kombi mikro/grill/varmluft) har "vanlig" lucka (öppnas framåt/nedåt) så det skulle vara rätt jobbigt att sätta i /ta ut saker om den satt överst. Men tanken är också att barnen ska kunna mikra själva - hittills är det bara den äldsta som gör det, hon är 10.

Jag tycker att det är funkar bra att ha ugnen så högt och det tycker hustrun också, som är 167 cm. Förmodligen hjälper det litet att den har utdragsskenor som gör det litet lättare att ta ut saker. Men det känns som att det här är gränsen för oss - redan på 120 cm höjd skulle det antagligen vara litet jobbigt för hustrun.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.