Kalk kan inte tas bort annat än med syra - toarengöring (som WC-duck) innehåller olika syror och bör bita om det är kalk, om inget biter så kan man prova med lite utspädd saltsyra - då dess salter av kalk är väldigt lösbara (kalciumklorid) medans kalciumsalter av citronsyra, vinsyra mfl. organiska syror är måttligt lösliga och behöver lösas i mycket vatten om det är väldigt mycket kalk som skall lösas upp. Är det ren gips som byggts upp så är det oerhört svårt att få bort igen då i princip inget löser det igen, syror fungerar heller inte om det inte också finns inlagrad kalk som spränger bort bitar av kolsyreutveckligen när syran löser kalket. Möjligen kan citronsyra binda lite av kalket mha. komplexbildande av just 2-värdiga metalljoner om det är mycket tunna lager. Gips (kalciumsulfat) är en av det mest 'oädla' föreningarna som finns och löses svårligen igen i vatten när det väl har fällts ut i fast form och löses igen mycket långsamt och i mycket lite grad om vattnet är väldigt 'hungrig' på mineraler som osmosvatten, destillerat/avmineraliserat vatten.

frågan att ställa är om själva glasyren har luckrats upp (tex av basiska lösningar som propprensare som varit i vattenlåset under lång tid) och det gått in någon blå färgämne av typiska blåa toa-doftblock/sticks och bondat sig i lagret och inte vill sköljas bort igen. - har hört att glasyren på en del modernare toaletter är så dåliga att de ser smutsiga och ofräscha ut efter relativt kort användnings tid oavsett hur mycket man än skurar dem
 
  • Gilla
MagicFingers
  • Laddar…
Claes Sörmland
Testa i ordning:

1. Syra. Lös upp 300 g gram citronsyra (kan beställas hem i burk eller köp Eldorados 150 g billiga från Willys/Hemköps kryddhylla) i 2 dl kokhett vatten i en kastrull. Häll i toaletten på kvällen och låt stå över natt.

Funkar det ej så:

2. Basisk lösning. Lös upp tre diskmaskinstabletter i tre dl kokhett vatten och häll i toaletten och låt stå över natt.

Funkar det ej så:

3. Häll 5 dl Klorin i toaletten och låt det stå över natt.

Funkar det ej så:

4. Testa om det är alkohollösligt genom att trycka ut så mycket vatten som möjligt med toaborsten och fyll upp toaskålen med T-röd. Avvakta över natt.

Funkar det ej så:

5. Testa om det är acetonlösligt. Upprepa enligt ovan men fyll på en liter aceton.

Något av steg 1-5 borde fungera.
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.