Gå till en större elbutik och fråga efter spotlights till trefasskenor, jag köpte tex ett gäng Beacon ES50 på Stockholms Ljusbutik (de hade dem inte i lager men kunde beställa utan problem). Norrmalms El har säkert också ett urval.
 
useless useless skrev:
Om skenan redan finns så är väl urvalet begränsat till kompatibla armaturer? Jag antar att det finns mer än ett system på marknaden?
En snabb sammanfattning.;)

Det finns ett antal tillverkare av skensystem.
Lyckligtvis finns det en inofficiell standard de flesta tillverkare av '3-fasskenor" använder sig av om man bortser från diverse fabrikatspecifika busslösningar med Dali eller Dmx-styrningar, mm.

Därmed erbjuder de flesta armaturtillverkarna sk, universaladapter. Så länge TS väljer en armatur med universaladapter kvittar det om adaptern eller trefaskenan är tillverkad i China, Tyskland eller Finland så länge den har en trovärdig CE-märkning.

För att förtydliga så är en sk, trefasskena inget man kan ta ut flerfas 400V ur utan man väljer på universaladaptern om armaturen ska ligga på L1,L2 eller L3 230V. Däremot kan man i mindre anläggningar såsom i hemmiljö ha tre olika tändningar. Exempelvis tre dimmers med olika värden. Eller en kanal som är fast för vägguttag, en kanal med on/off och den sista med dimmerfunktion. Endast fantasin sätter begränsningen.

Vad som är viktigt att komma ihåg och förstå är att de flesta skensystemtillverkarna specificerar max 16A per fas(~ 9-10,0000W total lasttålighet på skenan) men detta gäller vid trefasanslutning. I en normalinstallation i hemmiljö där man använder en och samma fas till olika tändfunktioner styr arean på nollan maxbelastningen (2300W med en 10A säkring på belysningsgruppen).

Fördelen med en belysningsskena är att om man inte är nöjd med resultatet av ljussättningen kan man enkelt flytta armaturens position och prova om belysningen upplevs som bättre.
Titta i offentlig miljö eller på museum så ser ni att belysningsskenan är den huvudsakliga lösningen pga dess flexibilitet.
 
Redigerat:
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
G Gastrofysik skrev:
Jag tänkte jag skulle vara listig o sätta en trefasskena över diskbänken i det nya köket för flexibilitetens skull. Nu är problemet att köpa armaturer. Har varit på bl a Ahsell men de har inget sånt i butiken, bara själva skenorna...
Har Ahlsell skenorna och du kan handla där måste de kunna beställa hem armaturer till skenorna kan jag tycka.

G Gastrofysik skrev:
Jag vill gärna slå på olika lampor med delad brytare och kanske ha ett uttag för mixer/värmepistol.
Värmepistol?! Låter som intressant matlagning. (y):cool:
 
Vi har skena ovanför matbordet praktiskt när man drar ut bordet från 6 personer till 12 personer att kunna justera belysningen med bordet.

Vi har sedan Philips hue lampor så vi kan bygga olika ljusscenario på lamporna.

Vår skena kommer från elbutik.se
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.