Fast strikt formellt får man inte söka attefall samtidigt. Det innebär en viss risk om kommunen godkänner det. OM någon anmäler till kommunen så är det per definition ett svartbygge, trots att kommunen accepterat det.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Fast strikt formellt får man inte söka attefall samtidigt. Det innebär en viss risk om kommunen godkänner det. OM någon anmäler till kommunen så är det per definition ett svartbygge, trots att kommunen accepterat det.
Nja, varför skulle det vara en risk om kommunen godkänner bygglov + attefall? Du bygger båda samtidigt och grannhöran sker som vanligt. Risken är inte högre för att du ansöker om attefall samtidigt, dock tolkar flera kommuner detta olika. Vissa kräver att huset finns och du kan söka efteråt men andra tillåter att du söker båda samtidigt och har ett bygge. Men det är alltid två ansökningar som ska in. Tolkningsfrågan är upp till respektive kommun och kräver bara ett samtal till byggnadsnämnden att ta reda på.
 
Eftersom reglerna för attefallshus är att det är bygglovsfritt att bygga en utbyggnad på en existerande huvudbyggnad. Så är det per definirtion bygglovspliktigt att göra en utbyggnad på ett hus som ännu inte finns (=inte har slutbevis). Därmed är det ett svartbygge.

Observera att rent teoretiskt kan du får startbesked för en 100 kvm attefallsutbyggnad, det är ditt ansvar att se till att den håller sig inom reglerna för attefall. Men din 100 kvm byggnad som du fått godkänd bygganmälan på, är ändå ett svartbygge. Så du kan få godkänt av kommunen att bygga attefallstillbyggnad samtidigt som du bygger ditt hus, det är då ett svartbygge. Kommunen är skyldiga att utfärda byggsanktionsavgift för ett svartbygge. I parktiken skulle kommunen givetvis inte ge startbesked för 100 kvm attefallshus. Men det kan finnas andra mindre tydliga avvikerlser från reglerna som slinker igenom, i så fall är ditt "godkända" attefallshus ett svartbygge.

Detta att godkänna attefallstillbyggnad samtidigt, är ju en formell förenkling (som vi gärna ser mer av från myndigheter), men OM en granne väljer att anmäla, så är kommunen skyldig att utreda svartbygge. Väljer de att inte utfärda en sanktionsavgift, så är det ett beslut som en sur granne kan överklaga.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Nej, den skall inte mätas mot bygg-höjdkravet. Men när man bedömer om en våning är en våning, så tas hela våningen i beaktande. Det är två helt olika regelområden.
Vart står det att hela våningen ska tas i beaktande och att den inte ska mätas mot bygghöjdskravet? Indragana takvåningar har ju numera klassats som våningar men det som de fallit på är att de åt sidorna begränsats av husets ytterväggar. I detta fall begränsas den längs ena långsidan av husets tak. Vilket skulle räcka enligt bygglovshandläggaren.
 
Du har en poäng. Definitionen är att det är en våning om avståndet mellan golvet och byggnadshöjden är mer än 0,7m (egentligen utryckt tvärtom, inte en våning om det understiger 0,7m). och byggnadshöjden är ju bestämd enligt mätreglerna för en sida av huset. Så, tjaaa du kan ju prova.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.