FLVP är inte energisnålt, detta är en elpanna, luftvärmepump är överlägsen om vi pratar energisnålt, samt att den går att fjärrstyra.
 
Alla enheter går att fjärrstyra.

FLVP används bara för att det är ett enkelt sätt att fixa värme och varmvatten i ett nybygge med krav på "återvinning" av luften.

LLVP + direktvärmare på vattnet ser jag som det optimala för fritidshus.
 
FLVP i ett hus som står tomt i perioder är helt värdelöst.
- Dom flesta kräver en viss rumstemperatur för att fungera (runt 16 grader). Sänker man temperaturen för att spara energi så går den över till ren elpatrondrift och det blir dyrare istället.
- Principen bakom en FLVP på att den återvinner spillvärme ur frånluften. Är huset tomt så finns det ju i princip ingen spillvärme att återvinna energi ifrån.

En LLVP har fördelarna att det går snabbt att få upp värmen och dom är relativt enkla att fjärrstyra så att man kan dra på värmen innan man åker dit. Dessutom kan den användas för att kyla på sommaren vilket kan vara bra.
 
Samt att i fritidshus liten mängd Vv, och om man vill göra det riktigt bökigt, värma Vv med solpanel, alt värmepumpsvvb som även ventilerar.

Men skulle alla ggr köra 100liters Vvb och luftvärmepump, denna går att fjärrstyra, sänka temp när man ej är där på ett tag, och kunna höja lagomt till man kommer dit.

Hur fjärrstyr du en FLVP? Svårt att sänka/höja värmen med en sådan, samt att man måste ha nätverk..
 
En 'vanlig' varmvattenberedare är dessutom enklare att dränera om man vill kallställa än en värmepump med inbyggd beredare och tillhörande vattenburet värmesystem.
 
  • Gilla
Per Kylemark
  • Laddar…
Hur lång tid tar det att värma upp en 100l varmvattenberedare?
 
Det beror på vilken effekt man värmer med. Ca 2-3 timmar från 10 till 60 grader med en enfasberedare på 2,4kW.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.