A AndreasS78 skrev:
Du behåller dina existerade väggbrytare när du installerar en dos-dimmer bakom den. När man installerar en dos-dimmer så konverterar man också sina existerande väggströmbrytare till återfjädrande väggströmställar genom att sätta dit en liten impulsfjäder, vilket bara är en ett liten fjäder för att fjäderbelasta en tryckknapp. På så sätt kan din existerande väggströmbrytare skicka korta eller långa signaler till dos-dimmern. Kort signal = tänd eller släck. Lång signal = dimma.
Jo, det har jag full koll på. Det jag undrade över var Effektministerns påstående att det blir "klart mycket bättre och billigare" om man tar bort alla strömställare.
 
Säger som en del andra, köpa z-wave.

Anser att det är mest flexibelt och med det största utbudet på marknaden.

Det finns en uppsjö av tillverkare av z-wave prylar vilket gör att man ibland kan göra bra fynd och konkurrens är tuffare. Köper du Plejd är du väldigt låst.

Ett ex. är Nexa dim puckar som kostar 399:- och funkar utmärkt.
 
  • Gilla
Thulesius
  • Laddar…
useless useless skrev:
Ok. Du skrev att man skulle ta bort alla strömbrytare. Jag förstod det som att det inte skulle finnas några fysiska lampknappar alls...
rätt
 
En sak som jag tycker man ska ta i beaktning om man jämför Plejd mot andra motsvarande prudukter är att det är utvecklat och tillverkas i Sverige, i Mölndal. Det känns som att det är få tillverkar som faktiskt satsar på tillverkning i Sverige nu för tiden. Det är en av anledningarna varför jag har valt Plejds produkter.
 
  • Gilla
tBzZ och 2 till
  • Laddar…
K kayan skrev:
En sak som jag tycker man ska ta i beaktning om man jämför Plejd mot andra motsvarande prudukter är att det är utvecklat och tillverkas i Sverige, i Mölndal. Det känns som att det är få tillverkar som faktiskt satsar på tillverkning i Sverige nu för tiden. Det är en av anledningarna varför jag har valt Plejds produkter.
Varför skulle det vara bättre?
 
B
nzsc nzsc skrev:
Står inför valet av dosdimmer och är inte särskilt insatt i ämnet. Därför behöver jag råd och tips för att bestämma mig vad jag ska välja.

Kommer att ha:
- 5x kronbrytare som styr två ljuskällor i fem olika rum.
- 2x trappbrytare som styr en och samma ljuskälla från två olika platser i ett rum.
- 2x 3+1-pol som styr tre ljuskällor i två olika rum.

Således 9 brytare i 8 olika rum. Jag vill naturligtvis kunna dimma samtliga ljuskällor. Samtliga brytare kommer att vara Schneider Exxact och ha impulsfjädrar.

Har varit inne på Plejd och det som är häftigt är ju naturligtvis att man även kan styra ljuskällorna via Bluetooth med iPhone samt ställa in olika scenarion. Men numera börjar det bli poppa upp en hel del dosdimmer.

Är Plejd bättre än sina konkurrenter? Snabb överblick visar att det finns konkurrenter som är betydligt billigare än Plejd. 1x Plejd lär hamna på ca 500 kr/st, alltså en kostnad på 4500 kr. Är det inte väl lite saftigt? Hur ska jag tänka här?

Kolla in Shelly Dimmer

Shelly.cloud
 
B
J Rasmus Silverin skrev:
Varför skulle det vara bättre?
problemet med plejd är ju att de är otidsenliga och inte kör med öppna lokala api, tex MQTT .

Bra grejor utesluter inte att även ha öppet.

men som dimmer är de ju kanon.
 
För att främja svenskt näringsliv, mindre miljöpåverkan och arbetstillfällen. Är väll några av sakerna
som är bättre...
 
  • Gilla
Patmark
  • Laddar…
A AndreasS78 skrev:
Rekommenderar att inte köpa Plejd! Min rekommendation är Z-Wave Plus enheter som tyvärr inte är billigare.

Om du vill ha enheter som är så framtidsäkert som är möjligt idag och är i stort sett garanterad att vara kompatibelt med allt så rekommenderar jag att så långt det går bara köpa trådlösa enheter som använder Z-Wave standarden, eller rättare sagt den senare ”Z-Wave Plus” standarden för att vara mer specifik. Z-Wave Plus kallad ibland även Z-Wave Generation 5 / Gen 5 och ör att i stort sett alla Z-Wave Plus enheter är kompatibla med i stort sätt alla universella smarta-hem kontrollers. Den enda andra standard som idag ens är i närheten av att vara lika kompatibel är Zigbee, men Z-Wave Plus vinner av flera anledningar. Har skrivit är mer detaljerad förklaring på skillnad Z-Wave Plus och Zigbee lite längre ner (plus kortfattat varför övriga standarder inte ens kan tävla idag).

En universal smarta-hem kontroller (på engelska "universal smart home controller" även ofta kallad ”hub”, ”gateway” och ”brygga”) konsoliderar olika trådlösa protokoll och prylar ifrån olika märken så att du får en knytpunkt där du kan konfigurera och styra allt ifrån. Tipsar där att du tittar på Samsung SmartThings Hub v3 (alternativt Samsung SmartThings Hub WiFi), Animus Heart, eller Athom Homey beroende på budget och behov. Du kan alltid uppgradera till en annan senare så länge som köper Z-Wave Plus enheter.

Om dina enheter har märkningen ”Z-Wave Plus” kan du vara säker på att den kommer vara kompatibel och att du kommer kunna fortsätta att använda samma enheter i många år. Då måste du bara skaffa en ny universal smarta-hem kontroller och behöver inte köpa nya enheter när du vill uppgradera till ett en ifrån en annan tillverkare. Varje liten enhet med Z-Wave Plus märkning är oftast dyrare än de som använder andra trådlösa två-vägs protokoll för hemmaautomation men de har då blivit certifierade för kompatibilitet och är oftast också högre kvalitet, speciellt om man köper Z-Wave Plus enheter ifrån de mest kända firmorna.

Just för Z-Wave Plus rekommenderar jag personligen starkt små dos-dimmer/dos-brytare insatsmoduler för inbyggnad ifrån Qubino samt alla små strömbrytarpluggar och sensorer/mätare ifrån Fibaro. Andra kända väldigt bra sensorer/mätare är Aeotec och svenska Sensative (dock har jag själv inte provat enheter ifrån Sensative och jag tyckte inte om de inbyggnadsmodulerna ifrån Aeotec som jag provat). Qubino och Fibaro enheter har generellt bäst kvalitet och funktionalitet bland alla tillverkare av Z-Wave Plus enheter, dock är de långt ifrån billigast.

Alla dessa monteras bakom dina existerande väggströmbrytare som man konverterar till återfjädrande väggströmställar. Det kom är lite tidskrävande med installationen av insatsmoduler som dos-dimmers är att man bör dra ner en kopplingsledning för nollan/neutral till väggströmbrytare ifrån närmsta väggdosa för att koppla in till insatsmodulen, (vissa stöder att fungera utan nollan/neutral men i verkligheten fungerar de inte lika bra utan). Rent praktiskt så kan en enda enskilt dos-dimmer/dos-brytare styra ett helt tak med massa spotlights. Idag har jag satt hittills in lite över 20st dos-dimmers hemma hos oss och vi har då flera rum med ända upp till 16st spotlights som i varje rum är kopplade till en enda dos-dimmer. Förutom att man möjliggör fjärrstyrning via en dos-dimmer, får man dimmerfunktion utan att behöva köpa dyra enskilt dimmbara LED-lampor med egen trådlös styrning är fördelen en suverän ”WAF” (Wife Acceptance Factor). Detta för att dina existerande väggströmbrytare kommer nästan fungera som förut, men skillnaden att man stoppar in en impulsfjäder i existerande väggströmbrytare, (själv rekommenderar jag där väggströmbrytare/väggströmställare ifrån Schneider Electric då alla har hög kvalitet och enkelt kan göras om till återfjädrande väggströmställare med en relativt billig impulsfjäder).

Ett par specifika produkter som jag personligen har superbra erfarenhet av är Qubino Flush Dimmer, Qubino Mini Dimmer, Qubino Flush 1 Relay (dos-dimmers/dos-brytare), och Fibaro Wall Plug 2 / Fgwpf-102-ZW5 strömbrytarpluggar fungerar alla klockrent 24/7/365 plus som bonus har dessa inbyggda strömmätare. Jag länkar här till ny blog-post om just olika dos-dimmers skriven av ”m.nu” vilka är en av de återförsäljare i sverige som är mest teknisk kunniga på hemmaautomation. Såg att de i den blogg-posten inte hade listat Qubino Flush Dimmer vilket är den dos-dimmer som jag själv har flest av och kan rekommendera start, de hade däremot den nyare Qubino Mini Dimmer som inte är en direkt ersättare men jag har även några sådana och de fungerar också väldigt bra för samma syfte.

  • [länk]

Om man vet exakt vilken produktmodell man vill ha så bör självklart söka efter bästa priser på Prisjakt.nu och Pricerunner.se innan man handlar, men det kan ändå vara värt att kolla först hos några specialiserade återförsäljare, speciellt när det gäller insatsmoduler som dos-dimmer då de ofta säljer fler-pack som av ”installatör pack” / ”installatörspaket” exempelvis 5-pack och 10-pack av Qubino Flush Dimmer.

  • [länk]
  • [länk]
  • [länk]

Teknisk förklaring nedan varför du kan glömma 433Mhz, Bluetooth och WiFi baserade enheter och varför det idag är bara Z-Wave och vissa Zigbee enheter framtidssäkra.

Kortfattat är Z-Wave Plus och Zigbee de två dom mest vanligaste trådlösa två-vägs protokoll specifikt gjorda för hemmaautomation. även om Zigbee i verkligheten är mer komplicerat då det finns flera olika Zigbee standarder och ingen av de Zigbee standarderna är lika hårt nedlåst som Z-Wave Plus. På grund att detta kan man generellt påstå att i stort sett alla Z-Wave Plus enheter oavsett tillverkare är kompatibel med alla universella smarta-hem kontrollers oavsett deras tillverkare, medans med Zigbee är det bäst att hålla sig till tillverkaren egna smarta-hem kontrollen som är specifikt gjort för den produkten.

En sak dessa två trådlösa två-vägs protokoll på papperet ska ha gemensamt är att om Z-Wave Plus eller Zigbee enheter går på 240v (220–240 volt) istället för batterier använder båda mesh-teknologier automatiskt för att utöka räckvidden på radiosignalerna som enheterna kommunicerar med, men i verkligheten så har Zigbee enheter problem med kompabilitet även där och skapar ofta bara ett mesh-närverk mellan enheter ifrån samma tillverkare.

Det radiospektrum som Z-Wave enheter använder sig av (868Mhz) ligger också inom ett frekvensband/våglängd som i praktiken inte används av andra enheter så radio-störningar som påverkar den trådlösa är mycket ovanligt. Medans det radiospektrum som Zigbee enheter använder sig av (2,4GHz) är ett av de vanligaste frekvensband/våglängd som trådlösa enheter använder, då samma frekvensband/våglängd används av WiFi, Bluetooth, GSM/3G/4G för mobiltelefoner, microvågsungar, m.m. så radio-störningar ifrån andra enheter som du eller dina grannar har är mycket mer vanligt, speciellt i tätorter och allra värst i lägenhetshus.

Många universella smarta-hem kontroller stöder också 433Mhz och Bluetooth. 433Mhz enheter stöder dock bara en-vägs protokoll och sådana en-vägs enheter kan därför inte rekommenderas idag (men råkar du redan ha en massa 433Mhz prylar som exempelvis de ifrån Nexa kan sånt stöd vara värt det bara för att kunna behålla de äldre prylarna ett tag under en övergångsperiod). Bluetooth kanske skulle kunna bli mer användbart som ett trådlösa två-vägs för hemmaautomation i framtiden med kommande revisioner protokollet men idag har det helt enkelt inte specifikt gjorts för syftet.

Du kan i stort sätt även glömma allt vad WiFi baserade enheter heter eftersom WiFi har för många nackdelar på grund av att det är inte specifikt gjort för hemmaautomation. WiFi enheter är bland annat generellt osäkra och nästan alla WiFi baserade enheter har sina helt egna implementation och i stort sätt inga är kompatibla med varandra). Även om det finns sätt att göra WiFi baserade enheter mer säkra så är de metoderna komplexa och inte praktiskt för någon som vill komma igång snabbt och enkelt utan att spendera massa tid med speciallösningar.

De tillverkare som för gör WiFi och Bluetooth enheter för hemmaautomation lever mest bara på att alla idag har hört talas om WiFi och Bluetooth plus att nybörjare kan installera och styra sådana enheterna direkt ifrån sin mobiltelefon eller surfplatta utan att behöva använda en dedikerad kontroller/hub/gateway/bridge för smarta-hem. Om man jämför med Z-Wave Plus eller Zigbee så har är de i praktiken helt säkra då de inte exponeras på ditt WiFi-nätverk eller din mobiltelefon/surfplatta så man kan ifrån de protokollen inte komma åt någon av din data.
Inget att säga om din övriga info/åsikt, men min SmartThings-app har knappt hunnit startat innan jag både justerat ljuset och stäng telefon genom Plejd-appen. den trögheten vill jag gärna var utan på just belysningen.
 
  • Gilla
Leif i Skåne och 1 till
  • Laddar…
K kayan skrev:
För att främja svenskt näringsliv, mindre miljöpåverkan och arbetstillfällen. Är väll några av saker som är bättre...
Kan inte svara på var Nexa bygger sina z-wave produkter men Nexa startade i Gbg 1997.
 
K kayan skrev:
För att främja svenskt näringsliv, mindre miljöpåverkan och arbetstillfällen. Är väll några av sakerna
som är bättre...
Vet någon här hur mycket som faktiskt görs i Sverige? Mest nyfiken. Det blir ju mindre och mindre som görs i Sverige så det är ju kul om de faktiskt har tillverkning här. Jobbade på Ericsson i tio år fram till 2003 och när jag lämnade var det inte många kvar i produktionen i Sverige, även innan var i princip alla komponenter importerade från Asien så produktionsvärdet var nog trots allt i huvudsak adderat i Asien.
Finns det bilder från deras produktion, skulle ju vara en ställning point tänker jag.
 
J Rasmus Silverin skrev:
Kan inte svara på var Nexa bygger sina z-wave produkter men Nexa startade i Gbg 1997.
J Rasmus Silverin skrev:
Kan inte svara på var Nexa bygger sina z-wave produkter men Nexa startade i Gbg 1997.
Sant, dock vet jag faktiskt inte om dom någonsin hade tillverkningen här i Sverige men jag tror inte det.
 
K kayan skrev:
En sak som jag tycker man ska ta i beaktning om man jämför Plejd mot andra motsvarande prudukter är att det är utvecklat och tillverkas i Sverige, i Mölndal. Det känns som att det är få tillverkar som faktiskt satsar på tillverkning i Sverige nu för tiden. Det är en av anledningarna varför jag har valt Plejds produkter.
Jag blivade Effektministern bor i Mundal
 
leby leby skrev:
Vet någon här hur mycket som faktiskt görs i Sverige? Mest nyfiken. Det blir ju mindre och mindre som görs i Sverige så det är ju kul om de faktiskt har tillverkning här. Jobbade på Ericsson i tio år fram till 2003 och när jag lämnade var det inte många kvar i produktionen i Sverige, även innan var i princip alla komponenter importerade från Asien så produktionsvärdet var nog trots allt i huvudsak adderat i Asien.
Finns det bilder från deras produktion, skulle ju vara en ställning point tänker jag.
leby leby skrev:
Vet någon här hur mycket som faktiskt görs i Sverige? Mest nyfiken. Det blir ju mindre och mindre som görs i Sverige så det är ju kul om de faktiskt har tillverkning här. Jobbade på Ericsson i tio år fram till 2003 och när jag lämnade var det inte många kvar i produktionen i Sverige, även innan var i princip alla komponenter importerade från Asien så produktionsvärdet var nog trots allt i huvudsak adderat i Asien.
Finns det bilder från deras produktion, skulle ju vara en ställning point tänker jag.
Sedan 2016 har dom haft större delen av sin tillverkning nere i Vellinge

J Rasmus Silverin skrev:
Kan inte svara på var Nexa bygger sina z-wave produkter men Nexa startade i Gbg 1997.
 
Jag har börjat fasa ut allt vad Z-wave (med och utan plus) heter. För mycket strul med dålig räckvidd om man inte har puckar bakom varenda strömbrytare, och har man många blir det seeegt. Vill inte vänta flera sekunder eller ibland mer när jag tänder en lampa.

Shellys wifiprylar är mitt val, jag har ett bra wifi och brukar rekommendera dem för att de är enkla att komma igång med (kan köras helt stand alone) samtidigt som de integrerar med en uppsjö av hemautomationssystem. Blir man riktigt biten kan man flasha in alternativ firmware och få ännu mer funktioner.

Kör i nuläget allt från en Telldus Znet v2, de flesta system känns som mer eller mindre under utveckling men Telldus är simpelt och funkar stabilt för mig. Eftersom jag skippar Zwave skulle jag ju i teorin kunna byta "ner" mig till en Telldus utan Zwave.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.