M Maxirati skrev:
Det har nu gått 1 år sedan jag skrev mitt första inlägg här. Nu står det efter mycket om och men ett hus på tomten, dock ej helt klart förrän om ett par månader. Men redan nu kan jag säga att väldigt många av mina farhågor besannades, tyvärr... Trots att jag gjorde så mycket för att sätta mig in i allt kring detta och trots att jag kollade upp ett flertal referenser så kan jag säga att det har varit långt ifrån problemfritt. Och en sak är säker - jag kommer aldrig mer att låta bygga ett nytt hus!
Jag vet att många har upplevt betydligt värre saker än vad vi gjort och att många drabbats väldigt hårt av oseriösa entreprenörer. Men det vi trots våra förberedelser upplevt är ändå illa nog för att säga att den här branschen behöver städas upp och genomgå en uppryckning av sällan skådat slag för att anpassa sig till en standardnivå som är rimlig att kräva på 2000-talet.
Om jag skulle låta bygga ett hus igen, vilket ej kommer att inträffa, så skulle jag göra många saker på ett helt annat sätt än vad vi gjorde nu. Jag skulle till att börja med styra upp alla avtal på ett annat sätt och gärna med hjälp av en kunnig jurist. Det avtal ABS18 som nu används skulle jag inte acceptera utan ett antal tillägg och förtydliganden. Det har t.ex. för vår del inneburit att vi inte kunnat välja och inhandla extrautrustning från annat håll, samt fått det installerat av de som är proffs på det. Det gäller t.ex. centraldammsugare, braskamin, vattenrenare och larmanläggning. Det måste gå genom huvudentreprenören som dels använder sig av folk som inte är specialiserade på just dessa produkter och som dessutom skall lägga på 12% som sin handelsvinst på alla dessa varor. Det här är bara en liten liten detalj i det hela. Värre är slarv, fusk, omoral, svineri och annat man fått stå ut med, Dessutom inte samma snickare som följt hela bygget hela vägen, utan i stället nya ansikten som kommer och "gästspelar" några dagar innan de ersätts av andra...
Det har varit en jobbig resa och än är vi inte framme vid målet. Jag hoppas kunna återkomma senare med en slutrapport, men också lite tips på hur man kan göra för att få bättre ordning i ett sådant här projekt.
En sak jag lärt mig är att väldigt många entreprenörer räds för att skriva under ordentliga avtal. Undvik dessa! Man måste styra upp saker och ting i tydliga avtal och inte vara rädd för att ställa många frågor - skriftligt! Klarar man ut alla frågeställningar i ett tidigt skede och har tydliga svar på dessa så är risken för oklarheter och dispyter i ett senare skede mindre.
Problemet ligger inte enbart hos branschen utan minst lila mkt hos okunniga beställare.
Om du tagit hjälp av en rutinerad konsult för upphandling och byggplatsuppföljning är jag övertygad att din upplevelse hade sett annorlunda ut.
De flesta tyck tro att de tjänar på att köpa hus av en hustillverkare på totalentreprenad vars största inkoms är dolda kostnader tilläggsbeställningar. Samma gäller även entreprenören vars främsta vinst är ÄTE eftersom priserna är superpressade.
Handla upp en kåk på bra underlag ger säkerligen 10-20% högre kontraktsumman initialt men man undviker många missöden samt dragkamp och osämja i projektets slutskede.
 
Redigerat:
Det finns säkert många beställare som inte har erfarenhet eller kunnande nog för att ge sig in i ett husbygge med allt vad det innebär. I mitt fall anser jag mig inte tillhöra den skaran riktigt, även om jag inte är expert på allt. Jag har låtit bygga hus tidigare och varit mycket delaktig under hela uppförandet och jag har genom mitt tidigare arbete 30 års erfarenhet av upphandlingar i olika former, inte bara med leverantörer i Sverige utan runt om i världen. Jag hade också vissa aningar om hur det kan gå till och vad som kan krångla, varför jag var om och till mig innan kontrakt skrev för att eliminera risken för alltför många överraskningar och dumheter under resans gång.
Jag vill nog påstå att merparten av köparna/beställarna är nog så seriösa när de kliver in i ett husprojekt, om än inte kunniga på allt. Detta medan jag tror att många av de brister i såväl utförande som hantering som man ser från entreprenörernas sida är väldigt vanliga, rent ut sagt oerhört vanliga. Jag har ett flertal bekanta som är hantverkare och jag hör ju genom dom hur jargongen är och hur dom beskriver kollegers arbeten och arbetssätt. Inte imponerande alls...
Det här med totalentreprenad må vara en sak om det är själva fabriken som tar hand på det hela, även om inte det heller är optimalt, men att som i vårt fall beställa huset från en som är extern återförsäljare av aktuellt hus samt alla övriga entreprenader från denne har visat sig inte vara det bästa alls. I vart fall inte för oss. Med gott om tid och bra planering tror jag att de flesta gör en bättre totalaffär genom att beställa husbyggsatsen för sig och sedan kontraktera utvalda entreprenörer för respektive arbetens utförande sedan. Skulle jag dra det längre så skulle jag tro att det också är bättre att beställa bara skalet av huset, med isolering och innerväggar m.m., men sedan köpa in vitvaror, köksinredning, VVS-detaljer m.m. på egen hand. Då är man inte lika låst till vissa underleverantörer som fabriken har och man kan nyttja olika leverantörers kampanjer, utförsäljningar och reor. Det tar lite tid, men i jämförelse med att sitta och granska alla de val och tillägg man har från husleverantören så tror jag inte att det blir så mycket extraarbete. Och det lilla extraarbetet betalar sig säkert bra i form av minskade kostnader i slutänden.
 
B bruning skrev:
Som tidigare nämnt så är negativa upplevelser överrepresenterade på nätet. Om man får spekulera lite så tror också att gemene man har ganska dålig koll på den tekniska biten och därför inte lider av mindre skavanker. Säkerligen finns det inbyggda fel i nästan alla hus (och grunden) som aldrig upptäckt och som ingen lider av, om man inte var aktiv under byggtiden och la märke till det.

Jag gick för några månader med i en grupp på facebook med över 1500 medlemmar där alla bygger med en specifik hustillverkare. Förberedd på skräckhistorier loggade jag in för att dra lärdomar från andras missöde. Det visade sig att i princip ingen är missnöjd. Folk är mest intresserade av vad andra har för färg på köksluckor och klinkers.
Kan man få fråga vilken grupp?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.