Har du redan elpatron i tanken med VVB kan du lika gärna använda den, kan du se till att ingen annan cirkulation stör är det redan en ca: 300 L beredare. Isolera den lite bättre upptill och minst övre halvan om du inte vill göra det för hela så har du perfekt elberedare utan några stora jobb eller utgifter.

Mina tankar är lösullsisolerade 4-500 mm på ett bra sätt och laddar jag ca: 4 m3 där är det väldigt lite som går i spill bara förbrukningen av VV. Beredningen görs med TVA och elpatron finns i den tank där toppvattnet tas till VVX så det är riktigt snålt att köra den även med eldrift.

Så kolla dina alternativ omdu redan har i princip allt som krävs då är det onödigt att sätta en extra VVB, och kolla som sagt lite efter en lämplig typ beroende på ditt vatten. Grävda brunnar är inte sällan ganska sura eller i övrigt aggressivt vatten där är inte kopparfodrade så bra och billigare emaljerade har också sina sidor förutom anoden att hålla rätt på.
 
Står inget om vad de är för beredare typ i acktanken. Har inte möjlighet o plats att isolera acktankarna mer heller. Kan ju koppla bort de andra 2 acktankarna och bara värma den som har beredare i sig. Men elpatronen i den är på 6kw. Så de borde ju bli dyrare än en separat elberedare? ?? De här är de enda som står på acktanken Typskylt på ackumulatortank med information om modell, tillverkningsnummer och tekniska specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Är rostfri beredare i acktanken stod de på boroe.com.com fr=rostfri
 
Den är inte mycket sämre isolerad än många VVB så kan du stänga av de andra och köra patronen här blir det inte dåligt. Finns inte mycket mening med en burk till och då har du ju redan en bra rostfri behållare i denna också. Lite isolering kan du säkert få dit också om du vill tex upptill är bra nytta med och kanske någon sida är möjlig också även om det inte blir optimalt är det ändå något.

Att styra patronen via termostat i något högre satt dykrör är inte fel om det är möjligt då värmer du bara beredardelen i princip.
 
abel48,

Att du har en befintlig 6 kW elpatron i varmvattenberedaren är mycket bra. Den är väl troligen då 3-fas och belastar alla 3 faserna lika, vilket är bra. Att den har hög effekt gör bara att den snabbare värmer upp vattenvolymen i den, än om det vore en elpatron på 2 kW, ja då 3 gånger snabbare. När 6-kw-elpatron har värmt upp vattnet i beredaren till önskad temperatur stoppar den ju och dra ingen energi alls, förrän ni börjar tappa av varmvatten igen, då den börjar värma igen.

Feltänk av dig alltså att den skulle förbruka flera kWh än en på t.ex. 2 kW. Under förutsättning givetvis att ni inte har så stort varmvattenbehov att ni ständigt måste tappa ut varmvatten, så 6-kW-elpatronen måste konstant köra.
 
Abel48,

Det står på din maskinskylt du visar för en av dina ackumulatortankar att du har en varmevattenberedarvolym på 110 Liter och den har konstruktionstryck 9 bar. Det är ju bra. Du har alltså edan en varmvattenberedare med troligen tillräcklig volym, eftersom ni klarar er på den idag. Använder du den, sparar du en massa onödiga kostnader och jobb. Kan du stänga av förbindelsen till de övriga ackumulatortanklarna, så de inte värms? Finns kanske redan avstängningsventiler?

En ackumulatortank på 500 liter om kubiskt format, har en mantelyta på ca 3,15 m2, botten borträknad, från vilken värme kan ledas genom mantelplåt, isolering och täckplåt. Där har du dina värmeförluster. Är ackumulatortanken välisolerad, då har du ganska små förluster. Kolla i handboken hur mycket isolering du har där. Den kanske har bra med värmisolering, den är ju tillverkad år 2005, och då var man energimedveten.
Om du värmer vattnet i varmvattenberedaren med elpatronen, värms troligen även vattnet i ackumulatortanken upp 390 liter (=500 L - 110 L).
 
Redigerat:
Kolla vart elpatronen sitter i tanken.
Sitter den högt under beredaren funkar det bra att värma vattnet så.
Då kommer du bara värma den övre delen av tanken.
 
Aber48,

han får klart kontrollera var elpatronen sitter på ritningen i handboken. Men en elpatron borde sitta inne i varmvattenberedaren där vattnet är rent, kan jag tycka. Inte ute i ackumulatorvattnet, vilket är radiatorvatten, och förorenat av rost allehanda smuts, som kan bränna på elpatronens värmelement, men jag vet ej. Han måste kontrollera det på ritningen över ackumulatortanken.
 
Hittar ingen info om hur mycket isolering de är på tanken men tror inte de är så mycket då de blir väldigt varmt i pannrummet av dom.
Och elpatronen sitter ju längst ner i tanken... kan försöka ta ett kort.

Mvh Anders
 
abel48,

Det är ett försäljningsargument att ha bra värmeisolering på ackumulatortankar, så det borde stå under "tekniska data" eller "Tekniska specifikationer" i din handbok du fick till ackumulatortanken då du köpte den. Info kan även finnas i gammal försäljningsbroschyr från ca år 2005.

Titta du på ritningar på Borös hemsida boroe.com
Tittar du vidare på deras hemsida, ser du under FAQ:

Vilken typ av isolering isoleras tankarna med?
Svar:
Tankarna isoleras med högkvalitativ mineralull av varierande tjocklekar, såsom 40, 60, 95, 110, 145mm. Den vanligaste tanken TI-500L har 60mm i sidorna och 95mm i toppen. TIP-modellen (rund) har 110mm i sidorna och 145mm i toppen.


Alltså har du bara 60 mm värmeisolering och 95 på toppen. Det förklarar värmen i ditt pannrum. Sorgligt. På vintren har du nytta av det värmeläckaget då det värmer ditt hus, men på sommaren däremot vill du inte ha någon uppvärmning av pannrum eller hus.

Det första man gör innan man ger sig till att bygga om ett värmesystem är att titta i handboken. Har man igen skaffar man en. Den har du också nytta av om du får fel på systemet. Konstigt att förra ägarna tog med sig handboken när de flyttade ut, eftersom de tydligen inte tog med sig värmesystemet.
Tack för kaffet!
 
Redigerat:
Har tyvärr ingen handbok o sånt för tankarna satt redan i huset när ja köpte det.
Här är en bild på den tanken med beredaren i
Varmvattenberedare och anslutande rörledningar i ett pannrum med ved bakom.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Arnodt skrev:
Aber48,

han får klart kontrollera var elpatronen sitter på ritningen i handboken. Men en elpatron borde sitta inne i varmvattenberedaren där vattnet är rent, kan jag tycka. Inte ute i ackumulatorvattnet, vilket är radiatorvatten, och förorenat av rost allehanda smuts, som kan bränna på elpatronens värmelement, men jag vet ej. Han måste kontrollera det på ritningen över ackumulatortanken.
Då hade ju han bara kunnat använda elpatronen till varmvattnet och inte till uppvärmning..

Eftersom elpatronen sitter längst ner så kommer du får värma hela tanken för att få varmvatten.
Är tankarna parallell kopplade så kommer värmen smita över i den andra tanken oxå.
Jag skulle satsa på en seriekopplad varmvatten beredare..
 
  • Gilla
magnetens
  • Laddar…
Andreas-Hansson,

Du menar att också omvänt, om elpatronen hade suttit i varnvattenberedaren, så skulle han ej ha fått radiatorvattnet varmt? Men varmvattenberedarens rostfria mantelplåt, kanske 2 à 3 mm tjock, är väl inte värmeisolerad mot radiatorvattnet i ackumulatortanken, som du tycks tro? Varför skulle tillverkaren ha värmeisolering på varmvattenberedarkärlet när han knappt har någon värmeisolering på själva ackumulatortanken?

Det verkar faktiskt som elpatronen sitter i radiatorvattnet, ja. Så abel48 får värma upp hela radiatorvattnet 390 L för att värmen ska ledas över till varmvattenberedarens 110 L. Det borde gå an, vore det inte för den erbarmligt tunna värmeisoleringen på bara 60 mm mineralull. Går det att sätta frigiolit-skivor 50 eller 100 mm utanpå täckplåten? Kanske är otillåtet och brandfarligt?

Anledningen till att elpatronen sitter vid botten på ackumulatortanken, är nog att det är tänkt att man ska kunna köra enbart med elpatronen. Alltså ingen eldning. Varmvatten fås på köpet, så att säga, via värmeledning över till varmvattenkärlet. Med elpatronen vid botten fås stor cirkulation på vattnet i ackumulatortanken, vilket inte skulle fås om den sutte i toppen.

Om nu abel48 endast tänker köra elpatronen på sommaren, kan han som GK100 säger, flytta upp den till högre position, om det finns fläns passande för det. För att minska värmeförlusterna pga den usla vämeisoleringen, kan abel48 hålla ganska låg temperatur på ackumulatorvattnet ca 60 grader räcker nog. Det räcker för att hålla salmonellan schack matt. Själva tempen i varmvattenberedaren går inte att styra.
 
Redigerat:
På bilden ser det ut som att det vore enkelt att bättra isoleringen det är en bra åtgärd även när du använder tankarna normalt för värme också. Sen får du tänka på att inte heller en extern beredare är speciellt välisolerad så det kan passa att öka på där också om du installerar en sån.

Kan du som sagt stänga av så bara denna tanken är aktiv och inget flöde till värme systemet är det inget större problem att köra precis som det är nu. Om du vill minska volymen att värma i tanken är det lätt att flytta upp patronen till muffen ovanför då är det inte så mycket mer än VVB som värms. Konstigt att den inte redan sitter där att utnyttja den nedre muffen är lämpligt om man vill ha större effekt genom två patroner.

Att du har varmt i utrymmet när du kör normalt behöver inte betyda att det är så dåligt om du kör med avställda tankar och håller en temp på 60 grader via elpatron i den enstaka vid endast VV-drift. Du kan ju enkelt testa om du kan ställa om och köra så en tid. Onödigt att tillföra en burk till som inte egentligen behövs när det är enkelt att anpassa det som redan finns, men ser man sig som osäker på hur det kan göras så för all del.
 
  • Gilla
pr95
  • Laddar…
Fördelen med att ha en extern beredare är att du slipper koppla om tankarna för att använda elpatronen.

Du har alltid den externa beredaren full med varmvatten. Även på vintern då du förmodligen inte kommer koppla bort slav tanken.

Testa att köra ett år med elpatronen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.