Som någon tidigare skrivit så har effekterna av nuvarande kris inte slagit till fullt ut.

Jag byggde nytt i Sveriges femte största stad 1996-1997. Det var i slutet av 90-talskrisen och det byggdes väldigt få nya hus då.
Byggde ett enplanshus på 120 kvm med ett fristående enkelgarage. Priset för byggsatsen på hus och garage var 600 000. I dagens penningvärde 957 000. Gick att pruta på tomtpriset och hantverkarpriser.
Slutsumman landade på 1 300 000. I dagens penningvärde 2 075 000.
 
  • Gilla
Zebulah
  • Laddar…
coconut coconut skrev:
Det blir nog inga direkta sänkningar hos husleverantörerna, då blir det snarare konkurs. Det går inte att att bygga till förlust.
Jag har svårt att tro att en konkurs är mindre smärtsam än lite röda priser ett tag.
 
  • Gilla
Zebulah och 1 till
  • Laddar…
Man sänker inte gärna listpriser eller annonserade priser, för det sätter andra som nyss köpt i en knepig sits där kanske till och med banken börjar ifrågasätta värderingen på det de lånat ut pengar till. Istället får man ta till det gamla hederliga tricket att förhandla om priset, pruta helt enkelt. Det underlättar om man har pengarna redo och kan göra en snabb affär. "Du kan ha pengarna på kontot i morgon" är ett rätt bra argument när man skamlöst gett ett bud 35% under begärt pris för en tomt.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
TRJBerg
Regleringar, lagstiftning och kommunernas planmonopol gör att det är en ständig bostadsbrist. Det här kommer inte att ändras inom 20 år. Kanske inte heller inom 40 år.
Men kanske den pågående kostnadskrisen så småningom orsakar massförsäljning av bostäder, typ panikförsäljning eller exekutiva auktioner. Då kanske priserna sjunker mycket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.