I InsidersUnited skrev:
Han har redan accepterat att han har en skuld, han har ju delbetalat den. Detta är viktigt i fortsättningen. Du har vanligtvis 10 års preskriptionstid på skulder mellan privatpersoner, du kan förlänga detta med 10 år om du skickar en påminnelse till hans folkbokföringsadress(helst med rek men tror inte det är något krav) spara en kopia på inlämningskvittens och brevet bara. Hur KFM delger gäldenären är inte ditt problem, de skickar ut en delgivningsman efter några månader om han inte löser ut rekbreven.

Sedan är det frågan om du kommer få något, "man kan ju inte lugga en flintskallig" . Men starta ett ärende så kanske han kommer på grön kvist någon gång, har han föräldrar kvar i livet kan du ju rent krasst vänta på att någon dör.
Tack för bra synpunkter!! Värdefullt för mig.
Det jag undrar är hur tung bevisning ligger i en epost-konversation? Skurken kan ju hävda att epostadressen inte är hans (även om han uppger bankkontonummer som är hans sambo i texten). Och även om jag via baknen verifierat att kontot är hons sambo. Vem i en domstol kan verifiera att ett epost-konto tillhör en viss person? Han använder alias som epost-namn.
 
Att han har betalat av skulden betyder att han har accepterat den. Börja med att få KFM att fastställa skulden, bestrider han inte så går det inte vidare till tingsrätten. Vet inte hur tingsrätten ser på email, men har du kvittens på ett rekat brev så är det klart. Du behöver inte skicka med detta till KFM när du begär fastställande av skulden, du skriver bara en kort beskrivning på vad skulden består av. Om det senare går till tingsrätten får du väl visa upp dina email. Chansen att de orkar bestrida är liten.
 
Nu är det inte så enkelt med fogden och annat som har med skulder att göra, som en del säger
Vill någon inte betala så går man till fogden, dom skickar ut ett betalningsföreläggande med mottagningsbevis att skriva under,
då är skuld fastställd. Skriver inte gäldenären (låntagaren ) på kommer en delgivningsman att besöka enligt mantalsskrivningen, öppanar ingen eller personen sägs inte vara där, ( han får inte gå in ) så går hen hem, detta upprepas 3 ggr. Därefter sänder KFM ett brev till borgenären ( långivaren )och frågar om den vill överlämna delgivningen själv, och det brukar inte fungera.
Har gäldenären skrivit på och delbetalat något så är skulden fastställd hos KFM, någon form av tingsrätt kommer inte att KFM att vidtaga,det är endast borgenären som kan göra det, men KFM bevakar skulden genom att se vad som kan finnas, tex bankkonto , tillbaka på skatten ( det tar dom direkt ) o,s.v. Så det är inte helt lätt med att tillbaka något.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.