Mikael_L skrev:
Var inte Sunet först i världen med så stort nätverk i 10G, när de byggde upp sina dubblerade 10 Gb-ringar för ett antal år sedan?
2002 var man antagligen först med ett rikstäckande 10G-nät i världen, men med 2,5 G till universitet/högskolorna. Sedan 2006/7 kan varje universitet/högskola få dubbla 10 G, eller fler om så krävs. I år rullas ett 100 G-nät ut (byggs as we speak):

https://www.sunet.se/blogg/tales-from-the-crypt-a-second-look-into-the-new-sunet/
Video längst ned på sidan:
http://www.ipnett.se/sunets-nya-natverk-ar-har/
 
De flesta hemanvändarna går utanför sin nätleverantörs nät för att hämta eller leverera data och måste gå via en IXP, vanligtvis Netnod. Enligt listan https://www.netnod.se/ix/members är kapaciteten inte bottenlös.
 
Men har inte många operatörer peering mot varandra också?
 
Nerre skrev:
Men har inte många operatörer peering mot varandra också?
Absolut, visst direkt-peerar de. Peering innebär att man inte går via de "officiella" överlämningspunkterna utan t.ex. Tele2 och Telia har egna förbindelser med varandra, kanske t.o.m. på olika platser. På så sätt kan de frigöra kapacitet i GIX-punkterna och behöver inte ha så mycket kapacitet där. Många operatörer har även anslutning till GIX-punkter (och direkt-peering) i andra länder. Amsterdam är populärt, så även New York.
 
N
Här i Stockholm har vi Stokab som gör det möjligt att upphandla fiber till föreningen fördelaktigt, så länge man håller sig borta från "Öppna nät" . En Gigabit får man för några hundralappar om man upphandlar rätt.
 
C
Noun skrev:
En Gigabit får man för några hundralappar om man upphandlar rätt.
Mindre än två, faktiskt :p
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.