Vi funderar på LB-hus och Vårgårdahus.
LB-hus har ju totalentreprenad och det känns ju tryggt.'

Men hur är det eg med det som Vårgårdahus erbjuder? Man kan få totalentreprenad hos dom oxå, men det kostar extra såklart.
Och om man inte vill betala för det så är det i stället avtal med VVS, El, Målare och andra som man sluter i stället. Enligt Vårgårdahus fixar dom allt, vi skriver bara på 4 eller 5 papper istället för ett. Händer nåt så är det ändå Vårgårdahus man kotaktar.

Såklart inser jag ju att dom kan hänvisa en vidare till VVS-snubben som man har avtalet med, men så länge man vet vem som gjort vad kan det väl inte vara så stor nackdel?

Eller är den stora nackdelen att alla entreprenörerna kan skylla ifrån sig på dom andra o försöka slippa undan ansvaret?

Finns det andra nackdelar eller kanske fördelar med delad entreprenad???
 
Om allt fungerar problemfritt är delad entreprenad helt OK. Men om det blir problem...

- Vem orsakade märket i golvet? Snickaren som la det eller målaren som tappade något?

- Vem tar ansvar om rörisen ringer och säger att han inte kan göra arbetet som överenskommet dagen innan plattsättaren skall göra sitt jobb?

Ovanstående saker slipper man bry sig om vid totalentreprenad. Likaså om det uppstår problem vid ett senare skede. Ett kontrakt ger en part att reklamera till. Detta är nog den viktigaste skillnaden mellan delad och totalentreprenad. Det är långt ifrån enkelt att alltid bestämma vem som orsakat något fel.
 
Men som jag fattade det enligt vår säljare så samordnar dom allt, så om rörkillen inte kan komma innan plattsättaren så är det inte vårt bekymmer utan vårgårdas...
däremot undrar man ju hur det blir med märket i golvet...även om hon nu säger att då ringer vi bara vårgårdahus så vet man ju inte om man kan lita på att allt rättar till sig!
Å andra sidan har man ju hört att även om allt sker på totalentreprenad så kan man ändå inte lita riktigt på att saker blir åtgärdade...
 
Om du inte är van att leda byggentreprenader med allt vad det innebär, så ska du nog välja Totalentreprenad-formen, av dom skäl som "Pepparkaka" visat på.
Du ska inte lita på att den som säljer huset påstår att dom samordnar allt i minsta detalj, därför att i en delad entreprenad är det alltid beställaren som till sist står ansvarig för samordning av entreprenörerna.
Dessutom kommer du att ha bevisbördan vid påvisande av "vem som orsakat felet" och det brukar inte vara så enkelt.
 
Lita inte på att säljaren samordnar allt om det skulle strula till sig. Om dom säger det, fråga varför du i så fall inte kan få två kontrakt? Ett för huset och ett för alla entreprenader. Då går då en generalentreprenad, vilket i och för sig inte är lika bra som totalentreprenad men avsevärt bättre än delad entreprenad.
 
Redigerat:
Pepparkaka skrev:
Lita inte på att säljaren samordnar allt om det skulle strula till sig. Om dom säger det, fråga varför du i så fall inte kan få två kontrakt? Ett för huset och ett för alla entreprenader. Då går då en generalentreprenad, vilket i och för sig inte är lika bra som totalentreprenad men avsevärt bättre än delad entreprenad.
Bra poäng! Det måste ju vara NÅT som inte ingår i dom där pengarna man tjänar på att inte ha totalentreprenad!
Vågar man chansa på att allt går bra egentligen, det är ju samtidigt rätt mycket pengar som man kan göra annat för...?
 
Mina föräldrar byggde med Vårgårda för 2 år sedan och säljaren som ansvarade för det nyckelfärdiga huset slutade. Mina föräldrar har vänt sig till huvudkontoret när det funnits något de varit missnöjda med och de har fått allt åtgärdat.
 
I vår delade entrepenad har vi överlåtit all samordning på vår snickare, det står även inskrivet i kontratet att det är han som är ansvarig för all samordning.
 
Totalentreprenad är att förorda trots att vi är "utelåsta"från vårt eget hus. Vi har ingen nyckel eller tillträde till huset annat än när snickarna är där. Detta för att Götenehus har totalansvar för allt. Det känns tråkigt men samtidigt tryggt för att vi vet att när vi flyttar in ska allt vara tipp topp och ingen kommer och skyller på oss att det är lite skavt på diskmasinen eller märke i parketten. Det är Götenes sak att se till att allt är ok och byta ut diskmaskinen innan vi flyttat in om den inte är ok. Vi får fortsätta att fönstertitta in i vårt nya hus fram till oktober då första besiktningen är.
 
Vi håller på med vårt 2:a hus på 1 år. Vi körde delad entreprenad på första huset och tyckte det var perfekt. Snickaren stod för samordningen men man är endå delaktig och kan vara med och säga till om saker med varje entreprenör. Nu bygger vi lösvirke istället med samma snickare. Delad entreprenad med ett riktigt "dream team" av entreprenörer. Vi är klara om en månad med ett hittils lysande resultat och kvalitet. Skulle aldrig betala extra för något som inte ger en mer än att man blir utestängd från bygget. Förra gången så fixade snickaren märken utan att tjafsa med vem som gjort det. Bra och rak kommunikation är det som gäller så är det inga problem. Sen tror jag folk i allmänhet inte förstår vad ett husbygge innebär. Det är ju inget schweiziskt urverk man tar fram utan ett hus. :p
 
Redigerat:
Ur det praktiska och samordningen fungerar tycker jag är av ganska liten betydelse i jämförelse med den ENORMA juridiska skillnaden mellan de olika entreprenadformerna. Utan vår totalentreprenad skulle vi fått ta rätt stora kostnader när markentreprenören strulade till det rejält när han gjorde fel. Som tur väl var grundläggaren anlitad av Götenehus och inte av oss (eftersom vi hade totalentreprenad) - nu fick vi istället kompensation av Götenehus för att de gjorde fel.

Säg sedan om några år när/om det uppstått något fel i huset - vad gör du om "Rör-Bert" som orskatat vattenskadorna på grund av felaktigt utfört arbete gått i konkurs? Vem skall du då vända dig till?
 
jag håller med kungkokos,en delad entrepenad brukar nog vara att det är ingen som gjort fel i huset,med total så får leverantören stå kalaset.
så var skillnaden mellan våra 2 hus.
men sen finns nog idioter till byggare som bygger total åxå,lb var inte felfria,man får bevaka sina intressen oavsett entrepenad form.
 
Redigerat:
Du som byggherre har ju inbegripet i ditt byggherreansvar (med flera ekonomiska aspekter redan redovisade) även ett arbetsmiljöansvar.
Ansvaret som sådant kan du aldrig friskriva dig ifrån, men däremot kan du delegera arbetsuppgifterna...
Det är oftast enklare att delegera "samordning av arbetsmiljön" till en totalentreprenör än en "huvudentreprenör".

En annan sak att tänka på är t.ex. regeln
"för uppgifters riktighet svarar den part som tillhandahållit den"
Om du själv väljer att leda bygget, så måste du ägna tid åt samordningsmöten d.v.s. samordna alla installationer, och vid minsta ändring/tillägg se till att ingenting krockar/inkräktar på någon entreprenörs planer.

Har du bra kontakter (svartarbete kan vara en stooor risk, men ack så frestande)
Har du kunskaper om regelverken
Blir du i din kommun godkänd som kvalitetsansvarig enl PBL
Blir Färdigställande- / byggfelsförsäkringen påverkad negativt om du själv står som ansvarig
År din egen tid för ledighet/familjeliv/fritid billigare än "totalentreprenörstillägget"
Är du villig att "ta risker"

-så visst, du kan spara en del pengar på att sköta allting själv, och hoppas på att allting går bra. men tråkgubben i mig säger, eftersom du ställer frågan, tror jag att du behöver den hjälp du kan få...:)
lycka till!

- ta papper på allt!
 
Både vårgårdahus och Myresjöhus som vi varit i kontakt med erbjuder paket som t.ex stomrest+el+vvs.
Då sker kontaken med el & vvs gubbarna via t.ex myresjöhus.
 
Frugan skrev:
Man kan få totalentreprenad hos dom oxå, men det kostar extra såklart..
Självklart kostar en totalentreprenad mer än en delad. Ingen jobbar gratis eller tar ansvar för andra gratis.
Det är stor skillnad på säkerheten vid en totalentreprenad mot en delad entreprenad. (trots att säljarna som säljer delad entreprenad påstår annat )
Med säkerhet menar jag:
1) En part som får lösa alla problem som uppkommer.
2) En part som ansvarar för att tiden hålls.
3) En part som ansvarar för att det hela är rätt projekterat och utfört enligt ritningarna.
4) En part som ansvarar för att priset hålls.
5) En part som har ansvar att föra ut information till den det berör.
6) En part som har det totala garantiansvaret.

för att bara nämna det uppenbara.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.