M mattoys skrev:
Måste du ha en passage "utvändigt" genom byggnaden?
Kan du inte ha en hall med två dörrar en mot framsidan och en motbaksidan, då kan man ju ha ett rum på bottenvåningen med som man kan nå utan att behöva gå ut.
Hej.
Det tråkig är att man då måste gå igenom huset med skottkärra mm när man bara ska till trädgården.
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Grannens hus ser väl närmast ut att ha en brandgavel åt ert håll söderut. Kan man inte bara bygga dikt an mot den? Att det blir en fråga hur man hanterar taken förstår jag, men det borde väl inte vara olösligt.
Hej.
Tack för idéerna.
Det lättaste skulle nog vara att förlänga huset söderut ja. Det skulle förlänga vårt vardagsrum så blir en tankeställare med planlösningen. Sen skulle vi tappa uteplatsen och delar av vår redan lilla trädgård.
 
GreenYoda
Kupan är ju inte original så med den så är ju husets grundläggande utformning ändå ändrad. Varför kan ni inte bygga ut kupan till en hel övervåning?
 
GreenYoda GreenYoda skrev:
Kupan är ju inte original så med den så är ju husets grundläggande utformning ändå ändrad. Varför kan ni inte bygga ut kupan till en hel övervåning?
Hej. fortsätta söderut menar du?

Det är ganska begränsat hur långt mn får bygga söderut pga strandskyddet. Men det är absolut ett alternativ
 
engs engs skrev:
Är det ett krav att ha kvar gästhuset som gästhus? Tänkte om det går bygga ihop hus och gästhus till en enhet.

Har i Dalarna sett att man byggt ihop flera små äldre hus så. Kanske ett mindre hus med ett härbre eller mindre lada som gjorts om till boyta för att ha en mer modern standard på antalet m2 men kunna behålla de äldre charmiga byggnaderna.
Med en korridor (som lämpligen också blir hall/entré) och (dubbel)dörrar på båda sidor ut så man kan passera rakt genom också. Men det är väl mer vanligt med sådana där, dvs att man bygger ihop flera hus så de bildar en innergård, fått hjärnsläpp och kommer inte på vad det kallas.

Ibland har korridoren varit i äldre stil för att smälta in och andra gånger i glas eller annat så det tydligt syns att det är en tillbyggnad, smaksak.

Kanske en rejäl matta eller så som man kan lägga ut temporärt om man ska flytta maskiner, jord eller så till baksidan.
Hej.

Detta är Exakt vad jag helst vill och idén med glasad gång mellan husen med grövre golv etc skulle göra det möjligt för passage. Kanske låsbara dörrar till både bodel och gästhus så kan man ha passagen helt öppen vid behov. Tyvärr är gästhuset ett gammalt stall med utvändig källare och typ sipperx isolerad invändig.
Kanske lättare att riva allt och bygga nytt istället faktiskt.

Jag har studerat detaljplanerna från 1920 och där står en massa begränsningar. Men kollar man på grannfastigheterna i byn så är det många som lyckats kring gå dem.
Nästa steg är kanske att kontakta en duktig arkitekt?
Tack alla för era svar
 
P
En fristående attefallare till ungarna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.