Tack för mycket omfattande teknisk förklaring om hur den uppvärmning kan verka på väggar och detta med effekt (det finns förstås regleringstermostat att koppla till varje resp flera element samtidigt); jag har förstått vad menas med det. Det är en anledning att fundera över inskaffande av ett i Sverige oprövat system - friliggande radiatorer skulle i så fall kunna ersätta befintliga vattenburen panna med rör och jag har dessutom spisar i varje våning som en säkerhet. Jag funderar dock fortfarande, i fall alla tveksamheter blir förklarade av tillverkaren (200 w är full effekt, de säger 50-80 skall räcka) och det ska vara installerat - hur kommer försäkringsbolaget se på detta? En ny beg. elpanna inte är lösning då jag vill bli av med krångligt (för mig) system med vattenröranläggning och apparater, givare mm. Så det är helst inte rekommenderat att ha uppvärmningspanel direkt på golvet? Jag ska undersöka över huruvida tillverkaren har några lösningar. Just där är mest kalldrag som jag lider av. Tack jättemycket för att alla ni ger tips och råd, jag har då litet mer att tänka på även om jag skaffar sådant system för att prova i t ex källarvåning.
 
Eftersom du har ett vattenburet system redan nu är mitt förslag att fortsätta använda det. För de summorna du nämner här kan du få ditt system uppgraderat till nyare med installation och inställning av någon som kan sina saker.
Ett välfungerande system ska fungera i många år.
Jag har växt upp i mitt hus då jag köpte mitt gamla föräldrahus. Vattenburen el här, har fungerat klockrent fram till nu. 35 år och där det inte varit mer jobb än att lufta element någon gång då och då och kontrollera trycket i systemet.
Visst, alla kan skriva under på att el inte är det billigaste sättet att värma ett hus på, men eftersom du verkar prioritera ett enkelt system skulle jag lägga pengarna där.
 
De där "golvlist" radiatorerna, de för vattenburna värmesystem, marknadsfördes i mitten av 80-talet som den nya typen av radiator och som inte skulle synas. Jag kollade på dem men det blev mycket dyrare och vad jag förstått blev det inget av den produkten här i Sverige.
Att byta från vattenburen värme till direktverkande el verkar att gå fel väg.
 
Jag är mycket tacksam för sådana teknisk lätt uppfattade för mig svar och beskrivningar och de är mycket nyttiga för mig. Jag har köpt min elpanna för 15 år sedan och har redan hunnit att byta el.platta och pumpen. Jag inte kan säga att jag redan är bestämd att inte nappa på de golvlist-radiatorerna; det finns fortfarande vissa fördel enligt min mening - att de placeras så nära golvet att golvdrag reduceras (husets fasad är dåligt isolerad) samtidigt som befintliga vattenburna element hänger någon decimeter högre och endast under treglasfönster. Jag måste erkänna att jag är livrädd för elpanna med alla de blinkande små lamporna och alltid känner mig stressad när jag vill finjustera värme - blundar och sticker bort för att inte se hur de börjar visa högre effekt under några sekunder. Men era anmärkningar är mycket förnuftiga och övertygande, jag tackar er och gärna tar emot fler för att fundera vidare. Jag har viss teknisk utbildning för att fatta detaljer annars.
 
  • br3 termopanel.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.