Vad tycker ni om avfallssortering?

  • Antal röster
    71
  • Omröstningen stängd .
Givetvis har man inte åtta kärl i köket..
I köket har jag kärl för brännbart och till min kompost. I hallen finns förvaring för tidningar, plastflaskor med pant, ölburkar med pant, plastförpackningar, metallförpackningar, pappersförpackningar, glasburkar, batterier och glödlampor. Totalt blir det elva sorter och allt ryms på en kvm ungefär. :)

Närmsta återvinningsstation finns några mil bort så lite då och då slänger man in det i bilen och åker och lämpar av det.
Att slänga batterier, lampor och metall i vanliga sopor är ju helt hål i huvudet...
 
Har också 8 fack i 2 gigantiska soptunnor vid vägen. Behövs det så många?
Jag försöker sortera innan sopor kommer hem - köper nästan inget i plåtburk.
Har reklamstopp så det blir minimalt med tidningspapper.
Glasburkar används fler gånger i huset fex till penseltvätt och blir till farligt avfall i stället.
Har inget fack för brännbart i mina tunnor.Brännbara förpackningar hamnar i vedpannan - egen energiåtervinning :).
Matrester får hunden ta hand om. Ja, hunden gör nytta i kretsloppet :).
Det hunden inte tycker om hamnar i min kompost för grönsaksrester (fick problem med råttor på köpet).
Grovavfall kör vi till återvinningsstation.

Det finns många sopförbränningsanläggningar som börde ta hand om det mesta så att sophögen omvandlas till en askhög i stället. Sen kan man ju återvinna ur askan också men det blir aktuellt först när det blir billigare än att gräva i jorden efter samma substanser som finns i askor. Framtiden - man sorterar ur askan och källsortering blir ett minne blött :). Håll ut! :)
gaia
 
H
Det är väl mest utlänningar i Sverige som gnäller. Från sina hemländer är de vana att slänga skräpet omkring sig hejdlöst.
I många kontinentala länder med personval, borgmästare och liknande medeltida politiska system så törs inte den valde ansvarige göra något åt sopberget av valstrategiska skäl så undersåtarna får fortsätta med att samla skiten på hög åt framtida generationer.
 
Jag är svensk och gnäller;)
 
jag sorterar till viss del reklam papp plasten ifrån pellets säckarna
men jag slänger skitiga förpackningar i soporna anser det inte vara värt å behöva diska sånt innan man slänger det
 
holmertz skrev:
Det är väl mest utlänningar i Sverige som gnäller. Från sina hemländer är de vana att slänga skräpet omkring sig hejdlöst.
I många kontinentala länder med personval, borgmästare och liknande medeltida politiska system så törs inte den valde ansvarige göra något åt sopberget av valstrategiska skäl så undersåtarna får fortsätta med att samla skiten på hög åt framtida generationer.
Du får kalla det som du vill. Men jobbigt är det!
 
Sopsorteringen är inget merjobb direkt, bättre att grejjerna hamnar rätt så tidigt som möjligt (förutsatt att de verkligen återvinns i slutändan), slänger bara sakerna i rätt fack under diskbänken direkt, förstår inte varför just den biten skulle vara så jobbig. Vad som däremot är jobbigt är att köra bort skiten eftersom jag bor i en efterbliven kommun utan dessa fina 8-fackstunnor så måste jag köra iväg merparten av mina sopor själv om jag vill återvinna, känns inte direkt miljövänligt att alla ska köra iväg med soporna själv istället för att sopbilen tar allt när den ändå är ute och kör, skulle gärna byta soptunna med dig ;)
 
Bor i samma kommun som kamilenski och tycker det är på tiden att vi får sopsortering. (Dock har vi på landet inte fått ut de nya kärlen ännu... även om kommunen verkar tro annat) =)

Vi har sedan länge sorterat plast, papp, plåt, glas, tidningar och resten i olika "kärl". Fördelen nu är att vi slipper ha Ikea-papperskassar stående i grovköket tills dess de är fyllda och någon orkar dra med dem till en miljöstation.

Så tummen upp för sortering! (Sen vet jag att det nog blir skit med matrester och fluglarver, lukt osv.. men men)
 
Swappe skrev:
Så tummen upp för sortering! (Sen vet jag att det nog blir skit med matrester och fluglarver, lukt osv.. men men)
Det är det bästa med sorteringen tycker jag. Sedan vi börjat sortera ut matrester och kompostera blir sopkärlet inte skitigt, luktar inte illa och det kommer inga fluglarver!

/Abbe
 
Jag har en plastlåda avsed för dynor som jag har 5olika påsar i, där sorterar jag när en påse blir full är det bara att åka och tömma den
 
Nino. Du behöver väl inte köra iväg bara för att tömma en påse återvinningsmaterial? Jag har sorterat i över 15 år och har nog aldrig kört en mil extra för att tömma något avfall. Man har väl altid vägen förbi en station någon gång? Värre för de som inte har tillgång till bil. De har stor nytta av sopbilar som hämtar 5,10 eller 15 fraktioner.

Pantburkar/flaskor till äffären när jag ändå skall handla.
Kompsaterbart till egen kompost så slipper jag köra och köpa jord och gödning.
Papp, papper, metallförpackningar och glas på vägen till jobb ca 4 gånger per år.
Mjölkkartonger = perfekta krukor till årets förkultivering. Litet hål i botten. Ovandel till avfallsförbräning/fjärrvärme.
Kemikalierester, lysrör/lågenergilampor, mm till återviningscentral ca 2 ggr/år.

Hur svårt kan det vara?
 
dessa bubbla kärl med 8 fack totalt skall komma till oss på prov (kärlen är STORA och misstänker att vi kommer få lite problem att hitta en bra plats att ha dem.

Jag är generellt positiv till sopsortering, det är bra att man kan hjälpa till. Men i vårt fall kommer det vara frivilligt, och vad jag förstår det som så kommer det kosta ca 1100 kr mer om året (för att få sortera mera...).
Om det nu stämmer så lär jag inte börja sortera mera iallafall. varför skall jag betala mera för att göra ett större arbete samt göra det enklare för återvinnigsföretaget att tjäna pengar? (bättre sorterat ger mindre arbete för att sortera och snabbare kompostering, naturgas och så vidare som säljs).


logiskt hade varit att det blev billigare, alt samma pris som idag, då hade jag gärna dragit mitt strå till stacken :)
 
Har för mig att vi får en något höjd avgift - men o andra sidan sparar jag tiden det tar att svänga förbi återvinningsstationen. :)
 
Me like.
Fyller halv tunna 190 l på 14 dgr (matavfall o div brännbart).
Sorterar kartong, plast, tidningar lika ofta. Metall o glas mer sällan. Batterier o glödisar nån gång/år.

Komposterar inte, mest av okunskap o råttor?

Kjell G
 
RoTe
Vi eldar upp så mycket som möjligt. Alla pappersförpackningar, tidningar kartonger brinner bra. Det som sorteras är det miljöfarliga samt metall. Plastförpackningar åker ner i brännbart.
Kompost har vi nästan inget, det lilla som blir åker i brännbart.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.