Status
Tråden går ej att kommentera.
"Ni som byggvårdar och dessutom bor ert vardagsliv i stugan, hur får ni till lösningen vardagsrum/tv-soffa"

-MH-, hade du läst första inlägget kunde du besparat dig några inlägg!
TorpSara, ditt inlägg raderades iom att du hade kopierat :)

Håll en hyfsad ton i forumet, tack.
 
Det finns inge fulare än parabol på ett hus som är mer än 60-70 år, TV-antenn är på gränsen, men på en 1800-tals kåk så skämmer även det.

Men om man vill ha TV så kan man lika gärna ha en modern inredning.
 
På ett högt smalt 2½-plans hus med Sidiplattor + falurött trä byggt 1900 stör inte parabolen ett dugg :D
Men allvar -MH- stör den mera på ett gammalt Falurött trähus än på en nybyggd kopia?
 
morsan skrev:
På ett högt smalt 2½-plans hus med Sidiplattor + falurött trä byggt 1900 stör inte parabolen ett dugg :D
Men allvar -MH- stör den mera på ett gammalt Falurött trähus än på en nybyggd kopia?
Är detta byggnadsvårdsdelen av forumet, eller är det Timell-hörnan? Jag är lite osäker... :)

Nej, en parabol skämmer inte ett 1800-tals hus med mexitegel, betongpannor och valv mellan huset och garaget.
 
Redigerat:
Det jag söker är enkelt uttryckt tips på olika stilar samt förslag på smart tv lösning gällande små tv/allrum!


Jag är medveten om att tråden kanske hör mer hemma i inredningsdelen men på denna avdelning finns förmodligen svaren att hämta ändå, då den trots allt bebos av allt från extrema "byggvårdsfanatiker" till "bonnromantiker" utan att peka på någon särskild.

Vi själva har renoverat så pass spartanskt att många av våra normal moderna bekanta tycker vi borde kollas upp av läkare..

Men vart vi hör hemma vet jag inte då vi blandar friskt, jag har lagat timmerväggar "the old way" drevat med lin, byggt en kakelugn med ren handkraft osv. där detta gått. I andra delar av huset är det redan sedan tidigare modernt med gips och wc och el osv, där har jag renoverat med moderna (trä)material men försökt hitta en stil som går i relativt enkel smak med någon konstig blandning av allt från ett slagbord anno 1750 till ett elektiskt kylskåp, rinnade varmvatten och lyse där i mellan finns det pärlspont och vedspis..och dagens soffa som ser ut så här (nästan)

http://www.blocket.se/sodermanland/Soffa_tidigt_1900_tal_25011273.htm?ca=9&w=3

Passar in bra i huset men totalt omöjlig att sitta i med min 190cm....och till detta ska en tv klämmas in på en passande möbel.

Har provsuttit i denna och den är helt ok men vad säger ni om stilen på den?
(Den övre tresitsen, och fåtöljer)

http://www.mobeltrio.fi/files/10/images/products/200_image.jpg


Huset är i två våningar och totalt på 80m2. Timmerstomme ca 1860 ,ombyggt minst 3ggr före mig.
Farstu
Kök/Matrum
Hall/TV-rum,
Toa
Sovrum.

Alltså 3rum...att då gömma tv:n i ett avskilt rum är inte aktuellt.
Om vi inte placerar den ute i hönshuset eller i lagårn då....

Det är som sagt väldigt gott om reportage och bilder från kök, trappor och utvändigt när det gäller byggvård/gamla hus, men väldigt lite från hur folk verkligen bebor dessa småhus, dvs hur sovrum och all/tv-rum ser ut där det också vistas människor var dag.

Att alla "byggvårdsfanatiker" har nivå som ett museum rakt igenom hela kåken och dessutom bebor den åretrunt betvivlar jag skarp.
 
Morsan: Ingen orsak.
MH: Vi har två bilar på uppfarten, och åkgräsklippare och elektriskt ljus. Och tv-antenn... ;) För att inte tala om alla leksaker på tomten... :surprised:

TorpAnders: Vi har gjort en sorts kompromiss. Modernt med en viss allmogetouch (huga, så det låter). I ett ännu inte renoverat rum har vi: En barkbrun rätt stram soffa, sadelgjordsfåtölj, grå ullfåtälj, runt vitt laminatbord och IKEAs PS-skåp i vitt. Mattan är IKEAs Kattrup i väntan på Den Perfekta Kelimen. Ett skåp som är målat i engelskt rött som härbärgerar alla sladdar, adapters, laddare, routers, och basenheter som ett modernt hem har. Textiler i vitt och engelskt rött. Tillsammans blir det en rätt trivsamt och det skär sig inte mot resten av torpet som är mer traditionellt inrett.

Personligen tycker jag att man kan vara friare i inredningen. Det är mer stil än byggnadsvård och min regel är att det som ska sitta i 100 år ska man vara jäkligt petig med. Det som lätt kan plockas bort/sättas tillbaka kan man vara friare med.
 
Vi bor permanent i våra hus. TV-antennen har vi inomhus. Det finns såna små platta. Parabol är inte aktuellt för oss.... Vi har inte gott om plats i lilla huset men då är övervåningen den moderna avdelningen. I stora huset har vi gott om plats så då blir det undanskymd plats för TVn och antenn inne på vinden i vindsfönstret! Jag tycker definitvt att inredningsproblem a la byggnadsvård hör hemma i denna delen av forumet. ;)
 
Anders - alltså smaken är som baken det måste man komma ihåg, men den soffan som du länkar till tycker jag är rent ut ful (förlåt). Jag tycker inte heller den är "gammeldags" vad nu det innebär utan för mig är den mer omodern. Vilket jag tycker är två helt olika saker. Det jag tänker mig i ett gammalt hus om man vill att det inte sa sticka ut för mycket är en tidlös soffa som inte blir omodern för den har inte så mycket detaljer som gör att den sticker ut.

Jag gillar båda sofforna som finns på bilder i andra inlägg ovan- linnefärgen tycker jag är perfekt om man inte vill att den ska märkas så mycket. Båda är moderna soffor i en tidlös stil. Men jag tycker lite som TorpSara (om jag tolkar henne rätt) att det gäller att se till att man har vad man behöver också - och inte alltid kika exakt på vad som är "rätt"
 
TV-apparaten övertog eldstadens roll. Förr satt man runt spisen eller vid öppna brasan och ljög för varandra. Nu gör TV-specialisterna jobbet i lite större skala:

- TYST med er !!! man hör ju inte vad dom SÄGER.

Mitt stalltips är att TV-soffan är lika utdöende som pinnsoffan, och seden att sitta vid öppna spisen och spå i smält tenn. Nästa (logiska) steg är att varje hushållsmedlem betjänar sig med individuell multimediautrustning, som man bär med sig dit man råkar befinna sig. Förslagsvis där man inte stör någon annan.

Kanske en bärbar handdator med gustavianska knutbrädor. ;)
 
billy_baver skrev:
TV-apparaten övertog eldstadens roll. Förr satt man runt spisen eller vid öppna brasan och ljög för varandra. Nu gör TV-specialisterna jobbet i lite större skala:

- TYST med er !!! man hör ju inte vad dom SÄGER.

Mitt stalltips är att TV-soffan är lika utdöende som pinnsoffan, och seden att sitta vid öppna spisen och spå i smält tenn. Nästa (logiska) steg är att varje hushållsmedlem betjänar sig med individuell multimediautrustning, som man bär med sig dit man råkar befinna sig. Förslagsvis där man inte stör någon annan.

Kanske en bärbar handdator med gustavianska knutbrädor. ;)
Man kan spröjsa TVn:D
 
Gustaviansk spegelram på laptopen eller notebooken.....:wow:
 
Vi har ingen TV, men ibland sitter vi och skypar till varandra vid samma köksbord. I torpet alltså.
 
Vi, ett medelålders par, fikar vid kakelugnen i finrummet i karljohanssoffan, bekväm med kuddar i, och häckar på kvällen i vardagsrummet med TV och eld i den kakelugnen. Vi behövde byta vardagsrumssoffan, och gick igenom alla möbelaffärer inom rimligt avstånd. Till slut hittade vi en som både dög att sitta i och som vi dessutom tyckte om båda två. Det var inte lätt.

Slutsats: Titta runt och provsitt. Ni kommer att veta när ni hittat rätt.
 
Angående huvudämnet med soffor och tv-rum håller jag med om att det är svårt men mitt förhållningsätt stämmer nog ganska bra med TorpSaras. Det är sånt man lätt kan byta ut och då kan man vara friare. För den sakens skull vill jag dock att det ska passa in och inte skära sig med det som är beständigt. Vi kommer gömma så mycket teknik vi kan i skåp etc men sofforna kommer vara nya och inte gamla omgjorda. Howardsofforna längre upp tycker jag mycket om men just nu har vi Ektorp från Ikea som passar bra in i torpet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.