Mikael_L Mikael_L skrev:
Nej, den kommer ej bidra med någon hållfasthet, det är åtminstone säkert.
Rör den sig bara tiondels mm så bidrar den inte det minsta med hållfasthet.
Om du kapar plåtar i typ 1 meters längd, lägger en på vardera sidan om balken, borrar med aningens underdimension och sen slår in ett antal bult med slägga och sen drar åt jävligt hårt, ... så kanske du ökar hållfastheten. Ja så besvärligt är det faktiskt.

Den enklare lösningen för att förstärka är att skruvlimma konstruktionsplywood på var sida om bjälken. Genom att den är ordentligt limmad så rör den sig inte det minsta gentemot bjälken som ska förstärkas.

Om man har jackat ur och vill återfå bärigheten så kan man montera ett ganska rejält plattstål som man försänker i bjälkens ovansida. Det var rätt vanligt förr.
Har du något e-nummer på detta stål? Det måste vara spikskyddet det talas om.
 
`Är det ingen som använder skydd?
Behövs inte detta vid reglerna?
 
Det är osannolikt att man spikar och skruva i golvet, förutom när man lägger själva golvet. Jag ser inget behov av spikskydd där.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Om man jackar ur i överkant på golvbjälkarna, men sedan skruvlimmar golvspån på det vanliga sättet måste ju försvagningen vara fullkomligt försumbar.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Mikael_L
joakim_j joakim_j skrev:
Om man jackar ur i överkant på golvbjälkarna, men sedan skruvlimmar golvspån på det vanliga sättet måste ju försvagningen vara fullkomligt försumbar.
Inte helt försumbar, det blir fortfarande stor påkänning på t.ex. spånskivan där, och lite mer nedböjning.
Men du har rätt i att om man limmar rikligt och ordentligt närmast jacket och sen skruvar, så kommer spånskivan reparera urjackningen till stor del.
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
Men nära bjälkens ändar, vid ytterväggarna, är det tvärtom. Där finns det inga tryck eller dragkrafter i ovankant eller underkant, men däremot starka skjuvkrafter i mitten. Så där är det bättre att ta hålen i över eller underkant, eller jacka ur...
Bra inläggg men en liten rättning. Tvärkraften vid balkände är lika stor genom hela tvärsnittet i en träbalk så ett hål gör lika stor skada var det än placeras i höjdled.
 
Mikael_L
Vi har lite tidigare i tråden gått genom skillnaden mellan mitt på spannet och nära upplaget.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.