6 796 läst · 31 svar
7k läst
31 svar
Torka ved bredvid kaminen
Så har jag gjort denna vinter IOM vår ved inte är helt färdigtorkad, så plockar in 1km3, låter ligga inne i 1-2v, får den att tända och brinner fint. Har föräldrar som gjort så och andra i familjen.B BSOD skrev:Den behöver inte ligga nära elden för att torka ut det sista, men inomhus i ett par dagar tycker jag brukar räcka för att det ska gå lätt att tända. Tar det längre tid än så för att det ska bli lätt att tända, misstänker jag att veden inte torkat eller förvarats rätt ute.
Eller att du skulle behöva göra lite späntved för att tända med, om du upplever att det är svårt att få det att ta sig.
Veden kommer alltid innehålla en viss mängd fukt (om du inte torkar den i ugnen...), samt att vatten bildas vid förbränning. Så röken ska ju ånga en hel del, även om man gör allt 100% rätt.
Man märker när ved är lagom torr, det är inte någon större högskoleutbildning som krävs för att sen när elden brinner hälsosamt
Så metoden funkar, har även tvingats elda ved som inte torkat klart, då krävs hetta och en rejäl glödbädd för att det ska bli värme av veden.
Redigerat:
Det ska man absolut inte under några som helst omständigheter göra. Salt är i normala fall NaCl. Får man i salt i eldstaden så bildar kloret ett gäng väldigt otäcka syror som fräter på både panna och skorsten. Det blir en väldigt snabb och kraftig korrosion. Klor är för övrigt en av beståndsdelarna i dioxiner, så man riskerar att få det på köpet också.skoge skrev:
Alla som jobbar som bränsleinköpare av fastbränsle försöker i möjligaste mån undvika bränsle med klor, det är döden för pannor.
Hellre då en luftavfuktare inomhus, eller liknande.
Saltet drar ut fukten inifrån veden...B BSOD skrev:Det ska man absolut inte under några som helst omständigheter göra. Salt är i normala fall NaCl. Får man i salt i eldstaden så bildar kloret ett gäng väldigt otäcka syror som fräter på både panna och skorsten. Det blir en väldigt snabb och kraftig korrosion. Klor är för övrigt en av beståndsdelarna i dioxiner, så man riskerar att få det på köpet också.
Alla som jobbar som bränsleinköpare av fastbränsle försöker i möjligaste mån undvika bränsle med klor, det är döden för pannor.
Hellre då en luftavfuktare inomhus, eller liknande.
Vid ungefär en halt på ca 0.1% cl krävs bättre material i pannan för att motverka korrosion. Vid 1% klor är det ju riktigt exklusiva material för att hålla.
Det behövs inte mycket klor för att ställa till det i en panna. Jag skulle i alla fall undvika det helt klart, har ingen lust att riskera min anläggning istället för att torka veden inomhus...
Det behövs inte mycket klor för att ställa till det i en panna. Jag skulle i alla fall undvika det helt klart, har ingen lust att riskera min anläggning istället för att torka veden inomhus...
Och istället för att riskera att det blir ånga som värmer och blöter upp koks och sot som rinner nerför skorstenen.. Så torkar jag min ved ute och eldar med rejäl hetta..B BSOD skrev:Vid ungefär en halt på ca 0.1% cl krävs bättre material i pannan för att motverka korrosion. Vid 1% klor är det ju riktigt exklusiva material för att hålla.
Det behövs inte mycket klor för att ställa till det i en panna. Jag skulle i alla fall undvika det helt klart, har ingen lust att riskera min anläggning istället för att torka veden inomhus...
När jag eldar i min egen kamin med spillvirke (gran - tall) småbitar så får jag en brasa som är intensiv .Maskintok skrev:
Ej bra för varken vermiculiten (kan spricka) i eldstaden eller temp i skorstenen .
Japp men det var ju inte så jag menade.Tomture61 skrev:
utan om du nyss tänt så lägger du väl inte på halvtorr ved? utan väntar väl tills du fått upp temperaturen på brasan.
Om man bortser från det helt galna i att torka ved i salt..B BSOD skrev:Det ska man absolut inte under några som helst omständigheter göra. Salt är i normala fall NaCl. Får man i salt i eldstaden så bildar kloret ett gäng väldigt otäcka syror som fräter på både panna och skorsten. Det blir en väldigt snabb och kraftig korrosion. Klor är för övrigt en av beståndsdelarna i dioxiner, så man riskerar att få det på köpet också.
Alla som jobbar som bränsleinköpare av fastbränsle försöker i möjligaste mån undvika bränsle med klor, det är döden för pannor.
Hellre då en luftavfuktare inomhus, eller liknande.
NaCl är ju hyffsat stabilt.
Kokar väl en bit över 1400 grader.
Har man så höga temperaturer i en hemmapanna?