Är nybliven husägare och fick en mindre trevlig överraskning när vi flyttade in.

Samtliga lampkontakter i taket hade nämligen monterats bort och kvar var endast ormbon med lösa sladdar hängande ner (dessutom strömförande gissar jag). Huset är från 1983 så ursprungligen lär det ju ha suttit lampkontakter överallt (finns kvar på två ställen där ett av dom dessutom inte fungerar).

Första frågan är då: Är det tillåtet att montera nya lampkontakter själv eller måste detta göras av behörig elektriker? (Har försökt googla fram något svar på detta utan att kunna hitta ngt) Jag har hört att man får byta redan befintliga kontakter men här är ju allt bortmonterat så man har ju inget att utgå ifrån (om man är mindre kunnig på el som tex jag). Kan säkert få hjälp från någon mer kunnig bekant men det känns ju mindre aktuellt om det ändå krävs behörighet för arbetet.

tack på förhand.
 
OM det har suttit kontakter där så borde man få återmontera, men det är formellt lite gränsfall. En förutsättning är att man har "nödig kännedom". Dvs. du bör nog inte göra det själv.

Bara som en lite förklaring om "ormboet". Takdosor (jag förutsätter att det finns en dosa infälld i taket) används ofta som kopplingsdosa. Dvs det kommer in en matning från elcentralen till rummet. Den går till takdosan, där grenar man ut ledningar till alla vägguttag/ brytare osv. som finns i rummet. Därmed så blir det ofta en hel del trådar i takdosan.
 
Ok då bör jag mao inte försöka mig på detta själv. Men jag bör ta hjälp av någon med "nödig kännedom" alt anlita en elektriker.

Jag måste säga att jag blev helt ställd när jag upptäckte att kontakterna saknades. Är ju visserligen ny som husägare men har bott i olika lägenhetsformer de senaste tjugo åren och aldrig sett något liknande tidigare.

Är det ens lagligt att lämna efter sig något sådant som säljaren har gjort? Eller faller det under min "undersökningsplikt" som köpare?
 
OT: Ett alternativ är ju att få säljare att fixa det, han kan ju inte bara ta med sig lampkontakterna om ni inte har kommit överens om det. Fast det kan ju bli mer jobb i praktiken...
 
Det är inte säkert att det suttit lampkontakter där - många armaturer kan man installera med kopplingsplint i armaturen.

Du kanske kan sätta dit ett armaturdoslock? På Clas Ohlsons beskrivning står inget om att man måste vara behörig installatör för att sätta dit ett sådant, till skillnad mot lampkontakten.
 
Tyvärr är många av dagens armaturer inte anpassade till takkontakter. Många gånger får inte kontakten plats under takarmaturen eller det finns bara en skruvplint som anslutning. Beroende på vad förra ägaren haft för armaturer kan det vara orsaken till att kontakterna saknas. Dolt fel är det nog inte.
 
Man lämnar inte trådar hängande så iaf. Säljaren kan ha satt på toppklämmor eller liknande samt ett täcklock. När TS skriver ormbon låter det dessutom som takdosorna används som kopplingsdosor.
 
AskeHolst: Tyvärr tror jag att säljaren monterade bort samtliga kontakter och kopplade in sina taklampor direkt in i dosan (utan någon kontakt alls). Sedan skruvades lamporna fast direkt i taket...

Att få någon hjälp av säljaren känns som ett större besvär än att fixa det själv. Det var ett ungt par utan vare sig kunskap eller intresse att sköta ett hus och detta är tyvärr bara ett av de problem dom har lämnat efter sig. Till detta kommer nog också en "kulturkrock" då jag gissar att de har fått en del välmenande hjälp från äldre släktingar som nog mest har haft erfarenhet av utländsk byggstandard och elsäkerhet.
 
I min drömvärld är alla armaturer standardiserade och avsedda att hänga i kroken som finns i dessa armaturdoslock. Tyvärr verkar detta vara en utopi... :(

IKEA är dock duktiga på det. I princip alla deras armaturer är avsedda för anslutning i ovanstående armaturdoslock. Men många andra armaturer måste fästas i taket med egna skruvar och elen ansluts med kopplingsplintar. Detta blir ett mindre helvete varje gång man byter armatur, i synnerhet om man har betongtak.

Men som många har varit inne på: Montera dit några armaturdoslock/armaturkontakter om dina lampor stöder detta (eller rättare sagt: be en elektriker eller "elkunnig" bekant).
 
Redigerat:
  • Gilla
Lasse245
  • Laddar…
Jag hade en liknande situation med en kollega. Eftersom jag ursprungligen är elektriker frågade han mig om råd...

De som flyttat hade bara klippt av trådarna till lamporna. I vissa fall var tråden för kort för att kunna kopplas in igen.
Enligt vad jag då fick fram för information (undrar om det var från boverket) måste trådarna vara "skyddade", alltså med en sockerbit eller toppklämma samt att det tydligt måste framgå vilka trådar som är till lampan.

Kollegan fick via mäklaren säljaren att stå för elektriker. Elektrikern valde att följa dagens installationsstandard och lade riktiga lampkontakter i samtliga rum där trådarna hängde ut...

Mvh,
Anders
 
Anlita en elektriker då och skicka fakturan till säljarna. Fungerande lamputtag skall man kunna räkna med att det finns vid tillträde.
 
Armaturdoslock är tydligen ordet jag menade. Ett lamputtag (hona) med tillhörande krok. Sådana verkar ha suttit där dom inte monterats bort.

De kökslampor som lämnats kvar lär inte ha köpts på IKEA. Kanske inte ens i Sverige. Troligen har dessa kopplats på samma sätt, dvs med borttaget armaturdoslock. Vi får väl se om vi (vågar oss på) att ta bort dom med...

(Huset är ett trähus med gipstak och träreglar f ö)
 
HandySmurf skrev:
Fungerande lamputtag skall man kunna räkna med att det finns vid tillträde.
Ja, men bara om de existerade samt fungerade vid visningen/besiktningen. Det är ju inte säkert att det fanns några lampkontakter tidigare? (i detta fall är det t.o.m. ganska troligt att de saknades)

Vad man bör kunna förvänta sig är dock att säljarna skyddat kablarna för att undvika olyckor. Toppklämmor eller åtminstone lite eltejp hade varit på sin plats.
 
Nu handlade det ju tydligen om doslock med uttag som tagits bort, och det är ju inte OK. Däremot är det ju rätt vanligt att det bara hänger två FK ur ett rör i taket i äldre hus. Där kan man knappast kräva att det ska finnas stickkontaktsuttag monterade, men givetvis ska det inte vara bara koppartrådar.

Utöver det kan man diskutera om det är OK att montera bort fast installerade lampor över huvud taget när man flyttar. Ingen skulle väl montera bort takspottar eller badrumslampor och ta med sig. Vanliga taklampor är ett gränsfall. Egentligen ingår ju allt som är fast installerat i köpet såvida man inte specifikt undantagit det i avtalet. Om jag sålde mitt hus skulle jag göra en lista över vilka lampor som ingår och vilka som inte gör det.
 
Mikael_L
Abbe B.
Jag misstänker att säljarna på något visst vis har begått något slags brott mot överlåtelseregler.
Jag kan inte tänka mig att det är "tillåtet" att överlämna huset med ett oklart och farligt elsystem, om det vid visning och vid kontraktsskrivande har varit korrekt (dvs med fast anslutna armaturer och/eller lampkontaktdon).

Om det sen är någon fråga ni orkar driva är ju en helt annan sak. Precis som du säger så kanske det kostar mer i möda och jobb än att bara själv fixa detta.

Väljer du att ta tag i detta själv så kan du fixa det själv. Det är möjligen lite närmare gråzonen, men inte längre in än att du kan fixa det själv med gott samvete.
Men du ska också veta vad du gör, och känner du tveksamhet över det så kan du ta hjälp av någon som kan.
Eller ta lite bilder på hur det ser ut nu och lägg upp här så hjälper jag/vi dig.
Det bästa är om du kan montera ett lampdoslock med uttag, eller ett utanpåliggande lamputtag.
Ev blir det endast ett uttag hängande på sladdarna direkt.


Och välkommen till forumet, förresten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.