Consensus, vart är du när man behöver stöd? :)
 
Så länge det finns en kallvind eller om man så vill en ventilerad luftspalt finns det också risk för kondens.
Det var en av slutsatserna man dragit i den nya studien som jag länkade till.
Där rekomenderas att man i stället isolerar yttertakets utsida med cellplast,dikt mot råsponten utan luftspalt.
Det kommer då inte att finnas något i konstruktionen där fukt kan kondenseras. Daggpunkten flyttas till utsidan av konstruktionen.

I mitt gamla hus är det precis så vinden är konstruerad fast bara med trä som isolering och i princip o-ventilerad.
Den tunna spån-isoleringen i bjälklaget läcker värme upp till vinden och det grova virket i yttertaket fungerar som isolering och håller kvar värmen på vinden och där är torrt och friskt
Alltså, en fullt modern vind trots att den byggdes för över 300 år sedan.
Men energisnål är den inte:S
 
Power är på rätt spår. Googla på Maco-Dach, som är en tysk tillverkare av kombinerad takisolering/undertak. Det verkar vara en helt fantastisk produkt. Läs sedan mer om tyska, schweiziska hustillverkare, och bli förvånade när man bygger med torv och gräs som yttertak i nyproduktion. Varför? Jo, det isolerar finfint. Att ha ett varmt undertak är nyckeln till torr byggnad i de delar av huset som är känsligast. Taket lider ju av det faktum att tyngdlagen gör att frost, fukt, mm som fångas i vinden eller luftspalten pga det kalla undertaket som fungerar som köldbrygga vintertid, inte ventileras bort, utan faktiskt rinner rätt ner i huset där det kan ställa till med riktig oreda.
 
Då borde man kunna isolera insidan av yttertaket utan problem, om man skippade luftspalten?
 
Det är väl snarare tvärtom, att om man isolerar på utsidan så har luftspalten innanför undertaket spelat ut sin roll. Yttertaket blir konstruerat på samma sätt som en yttervägg.
 
Vi har funderat allvarligt på att byta ut vårt tegeltak mot torv, dels för att lösa isoleringsproblemet men också för att det skulle passa vårt gamla torp.
Det finns några Svenska företag som specialiserat sig på bl.a. torv.
Ett annat alternativ som skulle kunna passa oss(kanske bättre) är vass, dels för att det är så förbannat snyggt men också inte helt otänkbart att taket en gång haft vass på taket.
Vass är betydligt lättare än det mesta och har nästan samma iso-egenskaper som mineralull och går att skörda i viken nära huset. De leverantörer jag sett lämnar 10 års garanti, vilket är mer än vad jag sett på "moderna" takmaterial.
 
Det låter helt perfekt.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.