Läser man på nätet så blir det inte lättare av de engelska benämningarna. Det gäller att ha koll på om man läser en US eller UK site. Det är lätt att förväxla "planer" med "thikness planer".


http://en.wikipedia.org/wiki/Planer


Rikthyvel = För att skapa plana ytor och raka kanter. Vanligtvis har man arbetsstycket OVAN riktbordet med kuttern UNDER arbetsstycket placerad mellan in- och utmatningsborden.
Jointer (North America) or planer (UK and Australia): a woodworking machine for making flat surfaces and straight edges on boards
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rikthyvel


Planhyvel = För att skapa en bit med jämn tjocklek. Vanligtvis har man arbetsstycket UNDER kuttern. Frammatningen är oftast automatisk med hjälp av rullar.
Thickness planer (North America) or thicknesser (UK and Australia): a woodworking machine for making boards of even thickness
http://sv.wikipedia.org/wiki/Planhyvel
 
  • Gilla
Stefan Bengtsson
  • Laddar…
Thomas_LLA skrev:
Nu kanske jag är dum... Men jag kör väl plankan i planhyveln för att den ska bli just plan, eller?
Du har redan fått svaren på frågan. Förklaringen är enkel: Planhyveln pressar så hårt på biten den matar igenom att om biten är böjd, blir den tillplattad. Därefter hyvlad plant och tunnare i sitt tillplattade tillstånd. Slutligen kommer den ut på andra sidan, släpps fri, och böjer sig till sitt ursprungliga läge.

Lika böjd som innan, men tunnare.

--- Mats ---
 
Jag tackar igen. Man blir aldrig fullärd:)
 
Thomas_LLA skrev:
Jag tackar igen. Man blir aldrig fullärd:)
Nej, bara mer och mer förvirrad, tycker jag för egen del ;)
 
Är det breda bitar så klyver jag dem och limmar ihop för att ta bort ev spännningar.
Fuskar jag så sågar jag några spår på baksidan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.